Ποιος μπορεί να υποστηρίξει ότι σέβεται τα δέντρα στην πόλη; Του Στέφανου Σταμέλλου

Ποιος μπορεί να υποστηρίξει ότι σέβεται τα δέντρα στην πόλη;

Του Στέφανου Σταμέλλου

Διαβάζουμε ότι η έρευνα, που έκανε το Αστεροσκοπείο Αθηνών για λογαριασμό του WWF Ελλάς, καταγράφει αύξηση των ημερών καύσωνα και αυξημένη ξηρασία τα επόμενα χρόνια. Μάλιστα η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, η Λαμία και η Λάρισα θα έχουν ως και 20 περισσότερες μέρες καύσωνα το χρόνο, μέχρι το 2050.

Το ερώτημα που προκύπτει αμέσως είναι κατά πόσο η πολιτεία και η αυτοδιοίκηση έχουν κατανοήσει αυτό το ζήτημα και τι μέτρα λαμβάνουν. Αν συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα αυτό που συμβαίνει στη Λαμία, τότε «ζήτω που καήκαμε». Στη Λαμία, για παράδειγμα, έχουμε χορτάσει να βλέπουμε κομμένα δέντρα και δέντρα που έχουν υποστεί «βαθύ κούρεμα», που κατά 90% σημαίνει: του χρόνου ξερά!

Δείτε εδώ ορισμένες εικόνες που «κατέγραψε» ο φωτογραφικός φακός. Οι κορμοί των δέντρων στους δρόμους της πόλης ασφυκτιούν ανάμεσα στο τσιμέντο, την άσφαλτο και τα πλακάκια. Είναι δυνατόν αυτά τα δέντρα να είναι υγιή και ασφαλή; Είναι δυνατόν να επιβιώσουν; Ποιος αρμόδιος μπορεί να υποστηρίξει ότι τα σέβεται και ότι τα θεωρεί πολύτιμα για το πράσινο στην πόλη, ικανά να ανταποκριθούν στις ανάγκες της κλιματικής αλλαγής;

Φέτος δαπανήθηκαν σε όλο το Δήμο Λαμίας 125.000 ευρώ για το κόψιμο και το κλάδεμα των δέντρων. Κι αυτό έγινε - το λέμε με την ευκαιρία - χωρίς να επουλωθούν οι τομές με μυκητοκτόνο, παρά την πρόβλεψη της μελέτης. Θα μπορούσε όμως να δοθούν άλλα 10.000 ευρώ, λέω εγώ, για να ελευθερωθούν οι κορμοί και το ριζικό τους σύστημα από το τσιμέντο, να μπορεί να αναπνέει η ρίζα τους και να ποτίζονται επαρκώς τα δέντρα. Να σπάσει το τσιμέντο και να εμφανιστεί το χώμα σε μια διάσταση τουλάχιστον 80Χ60 cm.

Με αυτήν την σημερινή εικόνα, δυσκολεύεται κανείς να προτείνει την σύνταξη του μητρώου των δέντρων. Ένα μητρώο που θα περιλαμβάνει την καταγραφή και την αποτύπωση σε ψηφιακό χάρτη όλων των δέντρων της πόλης, την τοποθεσία, το όνομα και το είδος, πληροφορίες για το ύψος, την υγεία και τη σταθερότητά του. Κανονική ταυτότητα και πράσινο φακέλωμα.

Συμπερασματικά, η δημοτική αρχή πρέπει επιτέλους να αρχίσει να κατανοεί την τεράστια σημασία των έργων πρασίνου στον αστικό ιστό της πόλης για τη βελτίωση της ζωής των δημοτών ξεκινώντας ίσως από την σωστή διαχείριση των δέντρων. Γιατί το μέλλον προβλέπεται δύσκολο και ζεστό …
Λαμία, Μάρτης 2016




















 

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn more
Ok, Go it!