Εορτή Φθιωτών Αγίων και βραβεύσεις αριστούχων εισαχθέντων σε Α.Ε.Ι.

Ο  ευσεβής ιερός κλήρος και ο φιλόχρηστος λαός της Φθιώτιδος τίμησαν με λαμπρότητα και πάνδημη συμμετοχή την εορτή της Συνάξεως της χορείας των Φθιωτών Αγίων. Από τη Παρασκευή 18 Μαρτίου μέχρι και την Κυριακή 20 Μαρτίου ο Ιερός Καθεδρικός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας κατέστη το κέτρο των λατρευτικών και εορταστικών εκδηλώσεων της τοπικής μας Εκκλησίας και τόπος πνευματικής ανάτασης και ελπίδας για τους χριστιανούς στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμαι.
Οι εόρτιες λατρευτικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή 18 Μαρτίου με την άφιξη στο Επισκοπείο Λαμίας των ιερών λειψάνων των αγίων της Φθιώτιδος από τις ιερές μονές και τις ενορίες στις οποίες βρίσκονται αποτεθησαυρισμένα και την επίσημη μεταφορά τους εν πομπή στον Μητροπολιτικό Ναό Λαμίας προκειμένου να εκτεθούν προς προκύνηση και αγιασμό των πιστών και να καταστούν το κέντρο των λατρευτικών εκδηλώσεων. Ακολούθησε η Α΄Στάση των Χαιρετισμών στην Υπεραγία Θεοτόκο στην οποία χοροστάτησε και ωμίλησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μπραζαβίλ και Γκαμπόν κ. Παντελεήμων. Μετά το πέρας της ακολουθίας τελέσθηκε ολονυκτία στην μνήμη των Φθιωτών Αγίων την οποία τέλεσε ο Πανοσ. Αρχιμ. κ. Αρσένιος Κατερέλος, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Δίβρης.
Οι λατρευτικές εκδηλώσεις της τοπικής μας εκκλησίας συνεχίσθηκαν το Σάββατο 19 Μαρτίου με τον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό της εορτής στον Μητροπολιτικό Λαμίας κατά τον οποίο χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μπραζαβίλ κ. Παντελεήμων και συγχοροστάτησαν ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων και ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Νικόλαος, ενώ παρέστη σύμπας ο ιερός της κλήρος της πόλεως Λαμίας. Κατά την διάρκεια του Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας βράβευσε με χρηματικό βοήθημα και μια Καινή Διαθήκη τους 17 αριστεύσαντες μαθητές των Λυκείων της Μητροπόλεως μας, οι οποίοι επέτυχαν στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας. Στην σύντομη προσφώνηση του κατά την διάρκεια της βράβευσης ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας τόνισε την σημασία της βράβευσης των αριστούχων μαθητών οι οποίοι αποτελούν παράδειγμα και ελπίδα για τη Πατρίδα μας. Η Μητέρα Εκκλησία υπογράμμισε πως παρά τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες της χώρας βραβεύει εκ του υστερήματος της την αριστεύσασα νεολαία με ένα σημαντικό χρηματικό ποσό  δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο έμπρακτα το ενδιαφέρον της για τους νέους ανθρώπους και ιδιαίτερα εκείνους οι οποίοι πνευματικά μοχθούν και προοδεύουν. Τους κάλεσε δε να κρατήσουν την ανάμνηση της βράβευση τους αυτή από την τοπική Εκκλησία και τον Ποιμέναρχη της ως έκφραση  αγάπης προς αυτούς όταν στο μέλλον ως καταξιωμένοι επιστήμονες θα εργασθούν μέσα στη κοινωνία. Μετά το πέρας του Εσπερινού το Ενοριακό Συμβούλιο του Μητροπολιτικού Ναού παρέθεσε δείπνο στους εκλεκτούς προσκεκλημένους Αρχιερείς στο φιλόξενο χώρο του Πνευματικού Κέντρου του Ναού.
Οι  λατρευτικές εκδηλώσεις της Συνάξεως των Φθιωτών Αγίων κορυφώθηκαν την Κυριακή 20 Μαρτίου, Κυριακή της Ορθοδοξίας με την πανηγυρική Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Λαμίας. Της θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων συλειτουργούντων του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μπραζαβίλ και του Σεπτού μας Ποιμενάρχου. Στο θείο κήρυγμα ο επί σχεδόν τρακονταετία κοσμήσας τον άμβωνα του Καθεδρικού Ναού των Αθηνών Μητροπολίτης Κορωνείας αναφέρθηκε στο νόημα και το περιεχόμενο της εορτής της Ορθοδοξίας και συνέδεσε την εορτή με την τιμή των Φθιωτών Αγίων οι οποίοι αποτελούν εικόνες του ενανθρωπήσαντος Χριστού ο οποίος είναι η αληθής εικόνα του Θεού Πατέρα. Η Θεία Λειτουργία ολοκληρώθηκε με την τελετή της περιφοράς των ιερών εικόνων από τον ιερό κλήρο και τους Αρχιερείς εντός του Ναού σύμφωνα με το τυπικό της εορτής.Πρό της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος προσέφωνησε του δύο προσκεκλημένους Αρχιερείς και τους ευχαρίστησε για την παρουσία τους στις λατρευτικές εκδηλώσεις της Μητροπόλεως μας και τους εξέφρασε την χαρά του για την παρουσία τους που ενίσχυσε τον ευσεβή και φιλόχρηστο λαό της Ρούμελης. Στην θεία λειτουργία παρέστησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος κ. Καραϊσκος, εκπρόσωποι του Στρατού, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, ο πρ. Βουλευτής κ. Χειμάρας και πλήθος πιστών. Ακολούθησε δεξίωση στο Πνευματικό Κέντρο του Μητροπολιτικού Ναού και εν συνεχεία οι Άγιοι Αρχιερείς επισκέφθηκαν την Ι. Μονή Αγάθωνος όπου προσκήνυσαν το άφθαρτο λείψανο του οσίου Γέροντος  Βησσαρίωνος και παρακάθησαν σε επίσημη τράπεζα την οποία παρέθεσε ο Ηγούμενος π. Δαμασκηνός και η αδελφότητα της Μονής. 
imfth.gr








Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη