Ο Νότης Μαριάς καταθέτει Γραπτή Ερώτηση στην Ευρωβουλή
για την προστασία του Ελληνικού γιαουρτιού
Γραπτή Ερώτηση σχετικά με την προστασία της
ποιότητας αλλά και της ονομασίας του παραδοσιακού Ελληνικού γιαουρτιού κατέθεσε
στην Ευρωβουλή σήμερα 5/4/2016 ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Καθηγητής Νότης
Μαριάς.
Απευθυνόμενος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καταγγέλλει την
σχεδιαζόμενη τροπολογία του άρθρου 82 του Ελληνικού Κώδικα Τροφίμων και Ποτών μέσω
της οποίας μεθοδεύεται η δυνατότητα παρασκευής γιαουρτιού από σκόνη γάλακτος
και στην Ελλάδα. Όπως επισημαίνει ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής στο όνομα της προσαρμογής με την
εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, έχει υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκ μέρους της
Ελληνικής κυβέρνησης προς έγκριση Κοινή Υπουργική Απόφαση για την αλλαγή του
θεσμικού πλαισίου στον Ελληνικό Κώδικα Τροφίμων με απαλοιφή του όρου «νωπό
γάλα» για την παρασκευή Ελληνικού γιαουρτιού. Το γεγονός αυτό, παρατηρεί ο Νότης Μαριάς, επιτρέπει τη χρήση φτηνών πρώτων υλών, όπως ολικά
αφυδατωμένο γάλα ή γάλα σε μορφή σκόνης για την παρασκευή του παραδοσιακού
Ελληνικού γιαουρτιού, με αποτέλεσμα: α) να δημιουργούνται ενδεχόμενοι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία, β) να απειλείται ο παραδοσιακός χαρακτήρας παρασκευής
του Ελληνικού γιαουρτιού πλήττοντας έτσι την οικεία πολιτιστική κληρονομιά γ) να υποβαθμίζεται το βιοτικό επίπεδο των
φτωχοποιημένων από το μνημόνιο Ελλήνων κτηνοτρόφων που
δεν θα μπορούν να ανταγωνιστούν τις τιμές των εισαγόμενων
προϊόντων και πρώτων υλών χαμηλής ποιότητας δ) να ζημιώνονται οι καταναλωτές αφού θα διατρέφονται με χαμηλής ποιότητας
γιαούρτι. Μάλιστα, συνέχισε ο Νότης Μαριάς
η Τσεχία έχει υποβάλλει
σχέδιο στην Επιτροπή με το οποίο διεκδικεί να παρασκευάζει γαλακτοκομικά
προϊόντα με τον όρο «Ελληνικό γιαούρτι».
Για τους λόγους αυτούς ο Νότης Μαριάς ρωτά την Επιτροπή
«1) Εάν
θα συναινέσει στις προαναφερθείσες τροπολογίες
του Ελληνικού Κώδικα
Τροφίμων (άρθρο 82 κλπ) που υποβαθμίζουν την
ποιότητα του Ελληνικού παραδοσιακού γιαουρτιού.
2) Εάν
θα επιτρέψει στους παραγωγούς από την Τσεχία να χρησιμοποιούν παρανόμως στα
γαλακτοκομικά προϊόντα που παράγουν την ονομασία «Ελληνικό γιαούρτι».»
Επισυνάπτεται ηχητικό
με σημερινές δηλώσεις του Νότη Μαριά στο ρ/σ lamiafm1 για το ζήτημα
αυτό.
Ακολουθεί το
κείμενο της Γραπτής Ερώτησης του Νότη Μαριά προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
«Στο όνομα της προσαρμογής με την
εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, έχει υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκ μέρους της
Ελληνικής κυβέρνησης προς έγκριση Κοινή Υπουργική Απόφαση για την αλλαγή του
θεσμικού πλαισίου στον Ελληνικό Κώδικα Τροφίμων με απαλοιφή του όρου «νωπό
γάλα» για την παρασκευή Ελληνικού γιαουρτιού. Το γεγονός αυτό επιτρέπει τη
χρήση φτηνών πρώτων υλών, όπως ολικά αφυδατωμένο γάλα ή γάλα σε μορφή σκόνης
για την παρασκευή του παραδοσιακού Ελληνικού γιαουρτιού, με αποτέλεσμα: α) να δημιουργούνται ενδεχόμενοι
κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία, β) να απειλείται ο παραδοσιακός χαρακτήρας παρασκευής του
Ελληνικού γιαουρτιού πλήττοντας έτσι την οικεία πολιτιστική κληρονομιά γ) να υποβαθμίζεται το βιοτικό
επίπεδο των φτωχοποιημένων από το μνημόνιο Ελλήνων κτηνοτρόφων που δεν θα μπορούν να ανταγωνιστούν τις
τιμές των εισαγόμενων προϊόντων και πρώτων υλών χαμηλής ποιότητας δ) να ζημιώνονται οι καταναλωτές
αφού θα διατρέφονται με χαμηλής ποιότητας γιαούρτι. Ήδη η Τσεχία έχει υποβάλλει
σχέδιο στην Επιτροπή με το οποίο διεκδικεί να παρασκευάζει γαλακτοκομικά
προϊόντα με τον όρο «Ελληνικό γιαούρτι».
Ερωτάται η Επιτροπή:
1) Εάν θα συναινέσει στις προαναφερθείσες τροπολογίες του Ελληνικού Κώδικα Τροφίμων (άρθρο 82 κλπ) που υποβαθμίζουν την
ποιότητα του Ελληνικού παραδοσιακού γιαουρτιού.
2) Εάν θα επιτρέψει στους
παραγωγούς από την Τσεχία να χρησιμοποιούν παρανόμως στα γαλακτοκομικά προϊόντα
που παράγουν την ονομασία «Ελληνικό γιαούρτι».»