Ερώτηση του ΚΚΕ ενάντια στις ομαδικές απολύσεις στα Τσιμέντα Χαλκίδας

Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ ενάντια στις ομαδικές απολύσεις στα "Τσιμέντα Χαλκίδας"
Τις ομαδικές απολύσεις στον όμιλο τσιμεντοβιομηχανίας «LAFARGE – ΑΓΕΤ» που τη Δευτέρα 25 Απριλίου θα συζητηθούν στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), καταγγέλλει με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης, τονίζοντας τα παρακάτω :
Στις 26-3-2013 ο μονοπωλιακός όμιλος τσιμεντοβιομηχανίας «LAFARGE – ΑΓΕΤ» (ιδιοκτήτριας τριών εργοστασίων στην Ελλάδα, στο Βόλο, στο Αλιβέρι και στη Χαλκίδα) έκλεισε αιφνιδιαστικά το εργοστάσιο των Τσιμέντων Χαλκίδας. Όπως κατήγγειλε το Σωματείο των εργαζομένων «Ένωση Εργαζομένων Τσιμέντων Χαλκίδας», η απόφαση για κλείσιμο του εργοστασίου, παρά την πλεονεκτική θέση του (δίπλα σε λιμενικές εγκαταστάσεις μεταφοράς και στο λατομείο εξόρυξης πρώτης ύλης) και τις επενδύσεις εκσυγχρονισμού του που είχαν προηγηθεί υπαγορεύτηκε από τα επιχειρηματικά σχέδια του ομίλου για τη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας του, αδιαφορώντας για την τύχη των εκατοντάδων εργατών που πέταξε στο δρόμο.
Με προκλητικό τρόπο η επιχείρηση επιδίωξε να απαλλαγεί αμέσως από όλους τους εργαζόμενους του εργοστασίου, καταθέτοντας αίτηση στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ), για ομαδικές απολύσεις όλων των εργατών. Στις 24-4-2013 το ΑΣΕ με εισήγησή του, που έγινε αποδεκτή από τον Υπουργό Εργασίας στις 26-4-2013, απέρριψε το αίτημα της LAFARGE. Το μονοπώλιο, όμως, ακολούθησε την τακτική των ομαδικών απολύσεων, κάνοντας χρήση του ορίου 5% που θέτει ο νόμος για τις μηνιαίες ομαδικές απολύσεις. Με τον τρόπο αυτό, από τον Απρίλιο του 2013 μέχρι τον Ιούλιο του 2015, απέλυσε όλους τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο.
Παρ’ όλα αυτά, η εταιρία άσκησε αίτηση ακύρωσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, ζητώντας την ακύρωση της απόφασης του Υπουργού Εργασίας, επικαλούμενη ότι οι διατάξεις του ελληνικού νόμου για τις ομαδικές απολύσεις που περιλαμβάνουν τη διαδικασία έγκρισης ή μη έγκρισης αυτών από τον Υπουργό Εργασίας, παραβιάζουν την κοινοτική νομοθεσία.
Χαρακτηριστικό για τον τρόπο που ενεργεί η εργοδοσία είναι και το γεγονός ότι κατά τη διαδικασία των ομαδικών απολύσεων αγνόησε προκλητικά και αυτά ακόμη τα τυπικά και διαδικαστικά προσχήματα της νομοθεσίας, για προηγούμενη διαβούλευση με τους εργαζόμενους. Το Σωματείο και οι εργαζόμενοι, με τη συμπαράσταση δεκάδων μαζικών φορέων και χιλιάδων εργαζομένων, έδωσαν και δίνουν όλο αυτό το διάστημα μάχη ενάντια στις απολύσεις και για την εξασφάλιση μόνιμης και σταθερής δουλειάς. Τον Ιανουάριο του 2015 το Πρωτοδικείο Χαλκίδας έκρινε άκυρες τις απολύσεις, ύστερα από αγωγή 118 εργαζομένων, για τη μη τήρηση των διαδικαστικών αυτών προϋποθέσεων από την εργοδοσία.
Παρόλα αυτά το Δ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας που επιλήφθηκε της προσφυγής της επιχείρησης κατά της απορριπτικής απόφασης του ΑΣΕ εξέδωσε απόφαση αποστέλλοντας προδικαστικά ερωτήματα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Δ.Ε.Ε.). Έθετε ερωτήματα ως προς τη συμβατότητα του Ελληνικού νόμου περί ομαδικών απολύσεων (Ν.1387/1983) με την αντίστοιχη ευρωενωσιακή νομοθεσία (Οδηγία 98/59/Ε.Κ. «για την προσέγγιση των νομοθεσιών των κρατών μελών που αφορούν τις ομαδικές απολύσεις») και κυρίως με τη Συνθήκη για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) «που κατοχυρώνει τις θεμελιώδεις και απαραβίαστες ελευθερίες της ΕΕ», δηλαδή την απεριόριστη ελευθερία εγκατάστασης και κυκλοφορίας του κεφαλαίου στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η υπόθεση εκδικάζεται στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 25 Απριλίου 2016, κι ενώ το εργοστάσιο έχει σταματήσει τη λειτουργία του για πάνω από 3 χρόνια και όλοι οι εργαζόμενοι έχουν οδηγηθεί στην ανεργία.
Είναι προφανές ότι και μόνο η διεξαγωγή της δίκης ανεξάρτητα από την έκβασή της, σηματοδοτεί τη βασική επιδίωξη των επιχειρηματικών ομίλων να προετοιμαστεί το έδαφος, να δρομολογηθούν εξελίξεις για την πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων – και με τη βούλα του Δικαστηρίου της ΕΕ,– όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Σχετίζεται άμεσα με την αξίωση των εργοδοτικών ενώσεων σε Ελλάδα και ΕΕ για την κατάργηση κάθε εμποδίου στην ίδρυση και παύση της λειτουργίας των επιχειρήσεων, χωρίς να δεσμεύονται από καμία υποχρέωση έστω και ελάχιστης προστασίας των εργαζομένων (συλλογικές συμβάσεις, όρια και προϋποθέσεις απολύσεων, αποζημιώσεις απόλυσης κλπ). Επιδιώκει να λύσει τα χέρια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για να υλοποιήσει νομοθετικά την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, την κατάργηση κάθε διάταξης προστασίας των εργαζομένων που έχει απομείνει, τον περιορισμό του απεργιακού δικαιώματος, τα οποία αποτελούν προαπαιτούμενα του τρίτου μνημονίου που έχει υπογράψει με την ΕΕ και το ΔΝΤ.
Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ απηύθυνε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα εξής συγκεκριμένα ερωτήματα:
"Δεδομένου ότι η Επιτροπή αποτελεί διάδικο μέρος στην πιο πάνω δίκη ενώπιον του Δικαστηρίου της ΕΕ, ερωτάται:
-Ποια είναι η θέση της για τις απολύσεις εκατοντάδων εργαζομένων από την πολυεθνική LAFARGE;
-Πώς τοποθετείται στο θέμα του δικαιώματος εργασίας των εργαζομένων που καταστρατηγείται από την πολυεθνική;
-Πώς τοποθετείται απέναντι στα αιτήματα των εργαζομένων;"

21-04-2016                                    Η ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη