«Ημέρα φωτισμού και ενότητας», του Κων/νου Ηλ. Μήτσιου

Ημέρα φωτισμού και ενότητας Κων/νου Ηλ. Μήτσιου 
Την ημέρα της Πεντηκοστής ορίστηκε η έναρξη των εργασιών της Μεγάλης Πανορθοδόξου Συνόδου, που θα συνέλθει στην Κρήτη. Είναι όντως ημέρα φωτισμού και ενότητας. Αυτήν την ημέρα, αλλά και όλες τις ημέρες των εργασιών, οφείλουμε ως μέλη του σώματος της Ορθοδόξου Εκκλησίας να εντείνουμε την προσευχή μας, για το φωτισμό και την ενότητα των συνέδρων. Το φως του Αγίου Πνεύματος να καταγαύζει το νου των συνέδρων Μητροπολιτών, να τους ενδυναμώνει και να τους ενώνει ως «πνεύμα βουλής και ισχύος» (Ησ. ια΄2).
 «Με τη διάσπαση του ατόμου», έλεγε ο Αϊνστάιν, «η ανθρωπότητα πρέπει να ενωθεί, γιατί διαφορετικά θα εξοντωθεί σε ένα παγκόσμιο ολοκαύτωμα». Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη εποχή, πρέπει να κάνουμε πράξη, βίωμα και οδηγό στη ζωή μας την ενότητα που ζήτησε ο Χριστός για τους μαθητές του και για όλους τους επί γης ανθρώπους: «Πάτερ Άγιε, τήρησον αυτούς... ίνα ώσιν εν». Θέλει ο Χριστός να «ώσιν εν», να είμαστε ενωμένοι, να μην εισχωρούν μεταξύ μας διχογνωμίες, διχοστασίες, διχόνοιες που διαλύουν, διασπούν και καταστρέφουν. Αν αυτή η διχόνοια έβλαψε το έθνος μας, σήμερα και περισσότερο σε αυτήν τη Σύνοδο, θα προσευχόμεθα οι Έλληνες εντονότερα να επικρατήσουν η ομοψυχία και η ενότητα. 
Είναι προτιμότερο να ακολουθούμε λάθος δρόμο ενωμένοι, παρά έστω στο σωστό δρόμο καθένας μόνος του. Στην επελαύνουσα παγκοσμιοποίηση δεν απαντούμε με την αυτοσυρρίκνωση και την ενδοτικότητα, αλλά με την οικουμενικότητα της εθνικής και ορθόδοξης παράδοσής μας. Απαντούμε με τα λόγια των Τριών Ιεραρχών: «Ημείς, κλήρος και λαός, εν εσμέν...». Απαντούμε με την ενότητα στην ομολογία της πίστεώς μας, με τα λόγια του απ. Παύλου: «Το αυτό λέγητε πάντες». Γιατί η υπεροψία και ο φανατισμός «καταρτίζουν» τη «φιλόνεικη γνώμη». 
Έχουμε αυξημένες σήμερα υποχρεώσεις οι ορθόδοξοι όπου γης λαοί να σφυρηλατήσουμε την ενότητα και να καλλιεργήσουμε την υπακοή και την εμπιστοσύνη στους εκκλησιαστικούς μας ταγούς, για να αντιτάξουμε σθεναρή, καθολική αντίσταση στα σχέδια των αντίθεων δυνάμεων, στη Νέα Τάξη Πραγμάτων, στη Νέα Εποχή, στον Οικουμενισμό, στη χάλκευση δεσμών της ελευθερίας μας. 

 kostasmitsios@yahoo.gr 


Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη