Με λαμπρότητα τελέσθηκαν τα Εγκαίνια του Ιερού Ναού της Αγίας Σοφίας Λαμίας

Με την πρέπουσα λαμπρότητα τελέσθηκαν τα Εγκαίνια του περικαλλούς  Ενοριακού  Ιερού Ναού  Αγίας Σοφίας Λαμίας,  από τον  Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Νικόλαο την Κυριακή του Τυφλού  5 Ιουνίου 2016.

          Κατά την Εκκλησιαστική τάξη το απόγευμα του Σαββάτου 4 Ιουνίου στις 7:00  έγινε η κατάθεση των Ιερών Λειψάνων από τον Σεβασμιώτατο   Μητροπολίτη μας κ. Νικόλαο και στη συνέχεια εψάλη ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός με την συμμετοχή πολλών ιερέων της πόλεως. Προ του τέλους ο Ποιμενάρχης μας στην σύντομη προσλαλιά του, επαίνεσε τους ιερείς, τα Εκκλησιαστικά συμβούλια και όλα τα μέλη της Ενορίας για το κοπιώδες έργο τους, και ευχαρίστησε όλους τους μικρούς και μεγάλους δωρητές για την προσφορά τους με σκοπό  να τελειώσουν τον Ιερό Ναό. Θυμήθηκε το έτος 1997 που χοροστάτησε στην πρώτη μικρή Εκκλησία και έθεσε το θεμέλιο λίθο για τον Μεγάλο Ναό.  Τέλος ετίμησε με το οφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου τον πρώτο εφημέριο της Ενορίας π. Ιωάννη Κρικζώνη ο οποίος αν και συνταξιούχος , εξυπηρετεί ακόμη τις λειτουργικές ανάγκες της Ιεράς Μητροπόλεως.  

          Την κυριώνυμο ημέρα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στον Όρθρο και στη συνέχεια τέλεσε κατά την εκκλησιαστική τάξη τα Εγκαίνια του Ιερού Ναού, ενώ ο Ιεροκύρηκας της Ιεράς Μητροπόλεως π. Άνθιμος Νερατζής, εξηγούσε στο εκκλησίασμα τα τελούμενα. Κατά την ακολουθία των Εγκαινίων καθιέρωσε καινούργια Αντιμήνσια πάνω στα οποία θα τελείται το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας και παρέδωσε τον Ναό λουσμένο μέσα στη Χάρη του Αγίου Πνεύματος εις κοινήν λατρείαν.  Στη συνέχεια ετέλεσε την πρώτη  Αρχιερατική Θεία Λειτουργία επάνω στην καθαγιασμένη Αγία Τράπεζα.

          Όλο το εκκλησίασμα με ενδιαφέρον παρακολουθούσε τα τελούμενα ενώ η χαρά όλων ήταν ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους διότι το όνειρό τους να εγκαινιάσουν τον Ναό που έχτισαν γινόταν πραγματικότητα.

          Στις ακολουθίες στο δεξιό αναλόγιο έψαλλε Βυζαντινή χορωδία υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτου και Καθηγητού κ. Σεραφείμ Κυρίτση ενώ στο αριστερό αναλόγιο έψαλλε ο Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού κ. Χρήστος Τσιρίγκας. Επίσης όλη την Ακολουθία των Εγκαινίων και την πρώτη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μετέδωσε ζωντανά ο Τηλεοπτικός Σταθμός STAR Κεντρικής Ελλάδος.

          Πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο  Εφημέριος του Ιερού Ναού π. Χρήστος Τσιλοφύτης στην προσφώνησή του  ευχαρίστησε όλους εκείνους που στάθηκαν στο πλευρό της Ενορίας ώστε να τελειώσει ο Ναός και ιδιαίτερα τον  Σεβασμιώτατο ο οποίος όλα αυτά τα χρόνια αγωνιούσε να περατωθεί ο Ναός. Εις ανάμησιν δε των Εγκαινίων και επί τη επετείω της εικοσαετούς Ποιμαντορίας του εις την Ιστορική Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος του  προσέφερε ένα Αρχιερατικό Εγκόλπιο, του κλήρου και του λαού αναφωνώντας Αξιος! 

          Στην αντιφώνησή του ο Ποιμενάρχης μας ευχαρίστησε το π. Χρήστο και τον συνεχάρη για την αποπεράτωση του Ιερού Ναού και την άψογη προετοιμασία των Εγκαινίων. Τέλος ο Σεβασμιώτατος απένειμε το μετάλλιο της Ιεράς Μητροπόλεως στον εκατοντούτη κ. Γεώργιο Μούτσελο ο οποίος υπήρξε ο πρώτος Ιεροψάλτης  και μέχρι βαθυτάτου γήρατος διηκόνησε το Ιερό Αναλόγιο της Ενορίας.

Ευχήθηκε δε αυτή η ανακαίνιση που όλοι εβίωσαν με την τελετή των Εγκαινίων να απλωθεί σε όλο τον κόσμο δια του Αγίου Πνεύματος.

          Μετά το πέρας της θείας Λειτουργία με το Αντίδωρο διενεμήθη σε όλους τους πιστούς από τον Σεβασμιώτατο ευλογία των Εγκαινίων ενώ το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο παρέθεσε κέρασμα σε όλους στο Πνευματικό Κέντρο του Ναού  με εδέσματα τα οποία είχαν ετοιμάσει οι κυρίες της Ενορίας.

          Στις Ιερές  ακολουθίες εκτός των κληρικών της Ιεράς μας Μητροπόλεως συμμετείχε και ο π. Γεώργιος Φραγκιαδάκης πρώην  Γραμματεύς της Συνοδικής Επιτροπής επί των Δογματικών & Ν/κών της Ιεράς Συνόδου.

          Παρέστησαν δε μεταξύ των άλλων ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Νικόλαος Σταυρογιάννης, η Αντιδήμαρχος κ. Βίβιαν Αργύρη, η τέως Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Ελένη Μακρή, ο πρώην Διοικητής του ΚΕΥΠ και νυν  Διευθυντής Γ' κλάδου της ΑΣΔΥΣ Ταξίαρχος Δημήτριος Φακάκης, ο Υποδιοικητής του ΚΕΥΠ Αντισυνταγματάρχης κ. Ζήσης Μούκας  και άλλοι εκπρόσωποι Στρατιωτικών Μονάδων της Φθιώτιδας.

 imfth.gr

φωτογραφίες: imfth.gr και Δημήτρης Ανάγνου






Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη