Υπόμνημα του Θανάση Μιχελή σχετικά με το θέμα των απαλλοτριώσεων στην ανατολική Φθιώτιδα

Υπόμνημα του Βουλευτή Φθιώτιδας ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Μιχελή που κατατέθηκε προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ.Νίκο Παρασκευόπουλο σχετικά με το θέμα των απαλλοτριώσεων στην ανατολική Φθιώτιδα.



ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΜΙΧΕΛΗΣ
        Βουλευτής Φθιώτιδας-ΣΥ.ΡΙΖ.Α


                                     28 Σεπτεμβρίου 2016


Προς: Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Υπόψη κ. Υπουργού


Υπόμνημα σχετικά με την καταβολή αποζημιώσεων για την απαλλοτρίωση ακινήτων για τη βελτίωση – διαπλάτυνση της Εθνικής οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης στο τμήμα Ράχες – Άγιοι Θεόδωροι
 Σύμφωνα με το ΦΕΚ 866/22-08-1994 ορίστηκε αναγκαστική απαλλοτρίωση για τη βελτίωση – διαπλάτυνση της Εθνικής οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης στο τμήμα Ράχες – Αγ. Θεόδωροι (χ.θ. 240 + 400 έως χ.θ. 261 + 350). Αποζημιώσεις από την απαλλοτρίωση διεκδίκησαν 163 άτομα προσφεύγοντας στο Μονομελές Πρωτοδικείο Λαμίας με αγωγή, την οποία κατέθεσαν την 25η Ιουλίου 2005. Το ανωτέρω δικαστήριο με την υπ’ αριθμόν 96/2007 απόφασή του έκανε εν μέρει δεκτή την αγωγή. Ακολούθως, το Ελληνικό Δημόσιο προσέφυγε στο Εφετείο Λαμίας προσβάλοντας την παραπάνω απόφαση και καταθέτοντας έφεση με αριθμό 230/2007. Το Εφετείο Λαμίας με την υπ’ αριθμόν 112/2009 απόφασή του όρισε το συνολικό ποσό αποζημίωσης στα 504.340,19 ευρώ για τους δικαιούχους των εκτάσεων που απαλλοτριώθηκαν.
Στην ανωτέρω απόφαση κατατέθηκε αίτηση αναίρεσης από το Ελληνικό Δημόσιο ενώπιον του Αρείου Πάγου την 2α Ιουλίου 2010 με την οποία διεκδικείται από πλευράς δημοσίου «να αναιρεθεί και εξαφανισθεί η αναιρεσιβαλλομένη υπ’ αριθμόν 112/2009 απόφαση του Εφετείου Λαμίας με σκοπό να γίνει δεκτή η έφεση του Ελληνικού Δημοσίου και να απορριφθεί η αγωγή των αναιρεσιβλήτων».
Έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία αναίρεσης και δικαστεί το αίτημα του Ελληνικού Δημοσίου εκδόθηκε στις 09/12/2014 γραμμάτιο συστάσεως παρακαταθήκης από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (Νο 16124) προς αποζημίωση την έκτασης που απαλλοτριώθηκε και ως όρισε το Εφετείο Λαμίας. Παρ’ όλα αυτά τα χρήματα ακόμη δεν έχουν κατατεθεί στους δικαιούχους.
Επιπρόσθετα, για τις απαλλοτριώσεις, οι οποίες εκπονήθηκαν σύμφωνα με το ΦΕΚ 866/22-08-1994 ορίστηκε αποζημίωση από το Εφετείο Λαμίας με την υπ’ αριθμόν 11/2013 απόφασή του ύψους 89.605,53 ευρώ για 29 ακόμη δικαιούχους. Στην απόφαση αυτή δεν έγινε αίτηση αναίρεσης και μέρος των συμβαλλόμενων έχει αποζημιωθεί με τα ορισθέντα από το δικαστήριο ποσά.
    Παρακαλώ όπως προβείτε σε κάθε νόμιμη και δυνατή ενέργεια για την αποζημίωση του συνόλου των δικαιούχων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ως όρισε η εφετειακή απόφαση.

Με εκτίμηση,
Μιχελής Αθανάσιος

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη