Στην ακολουθία του Αγιασμού έψαλε η χορωδία της Σχολής υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου και Διευθυντού κ. Ανδρέου Ιωακείμ.
Προ της απολύσεως ο Διευθυντής της Σχολής κ. Ανδρέας Ιωακείμ με εγκάρδια λόγια αγάπης και σεβασμού προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο λέγοντας χαρακτηρίστηκα: «Σεβασμιώτατε, επιτρέψτε μου φέτος να μη μακρηγορήσω με νουθεσίες στους μαθητές και με αναφορά στους στόχους της Σχολής, αλλά να αναφέρω δυο σκέψεις για το πρόσωπό σας, με την ευκαιρία συμπλήρωσης είκοσι ετών στο τιμόνι αυτής της νοητής ολκάδος, της φθιωτικής δηλαδή εκκλησίας.
Για είκοσι συναπτά έτη αποτελείτε για μας το ευσκιόφυλλον δένδρον, κάτω από το οποίο βρίσκουμε ανάπαυση και προστασία. Αισθανόμαστε ιδιαίτερα ευλογημένοι για το γεγονός ότι ο Επίσκοπός μας χαίρει της σκανδαλώδους προστασίας και μεσιτείας της Παναγίας μας και ότι γνώρισε από κοντά αγίους ανθρώπους, όπως ο μακαριστός Μητροπολίτης Χαλκίδος κυρός Νικόλαος Σελέντης, ο Γέρων Ιάκωβος Τσαλίκης και ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης.
Είστε από τους ιεράρχες, οι οποίοι " Ἀποστόλων τὸν ζῆλον ἐπιδειξώμενοι", λάμπουν με την προσωπικότητα, το ήθος και το Θεάρεστο έργο τους, ως αστέρες φαεινοί και φάροι φωταυγείς μέσα στο πνευματικό σκοτάδι της αδιαφορίας και της απομακρύνσεως των ανθρώπων, από τον ιδρυτή της Εκκλησίας μας, τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό.
Όπως λέει και ο ιερός Χρυσόστομος: «Ὥσπερ λαμπτῆρές εἰσιν ἀφ’ ὑψηλοῦ τοῖς πόρρωθεν ἐπιβαίνουσιν φαίνοντες, ἐπὶ λιμένας καθήμενοι καὶ πρὸς γαλήνην τὴν αὐτῶν ἅπαντας ἕλκοντας, οὐκ ἐῶντες γενέσθαι ναυάγια τοῖς αὐτοὺς ὁρῶσιν, οὐκ ἐῶντες σκότω διάγειν τοὺς ἐκεῖ βλέποντας».
Τὶ σοὶ δῶρον προσάξω, τῆς εὐχαριστίας καὶ τῶν σῶν δωρημάτων ἀνθ’ ὧνπερ ἀπήλαυσα;»
Ως αντίδωρο ευγνωμοσύνης και αγάπης αλλά και επί τη ευκαιρία συμπληρώσεως είκοσι χρόνων Σεπτής Αρχιερατείας του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας στο Ιστορικό θρόνο της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος , μιας και σαν σήμερα 1η Οκτωβρίου του έτους 1996 ο Σεβασμιώτατος εξελέγη από την Σεπτή Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος Μητροπολίτης Φθιώτιδος, προσέφερε στον Σεβασμιώτατο μια φορητή εικόνα που απεικονίζει την Θεοτόκο να παραδίδει στον Άγιο Νικόλαο το επισκοπικό ωμοφόριο, θαύμα το οποίο επιτελέσθηκε κατά τη διάρκεια της Ά Οικουμενικής Συνόδου, καθώς και ένα φωτογραφικό λεύκωμα της Σχολής, στο οποίο περιέχονται στοιχεία και πληροφορίες, που αναδεικνύουν το έργο και την ιστορία της καθώς όμορφες και σημαντικές φωτογραφίες από το πρώτο χρόνο λειτουργίας της μέχρι σήμερα.
Στην αντιφώνησή του ο Σεβασμιώτατος βαθειά συγκινημένος ευχαρίστησε τον κ. Ιωακείμ και ανέφερε:«Ευχαριστώ και συγχαίρω τον Διευθυντή και τους καθηγητές της Σχολής μας για την εφευρετική τους αγάπη, την αξιοπρεπή παρουσία τους και για την ορθή, επιμελημένη και συγκροτημένη διδασκαλία των μαθητών. Πέρασαν τόσα χρόνια και οι κόποι μας ευλογούνται από τον Θεό διότι κάθε χρόνο αποφοιτούν από την Σχολή μας νέα παιδιά τα οποία στελεχώνουν τα αναλόγια των ενοριών της Μητροπόλεως μας, αλλά προσέρχονται και νέοι μαθητές οι οποίοι στην Σχολή διδάσκονται εκτός από την Ιερά τέχνη της Βυζαντινής Μουσικής, πίστη και σεβασμό στον Θεό και τη Θεία Λατρεία, εκκλησιαστικό ήθος και αγάπη στην Ελληνορθόδοξη παράδοση». Τελειώνοντας ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στον Διευθυντή, τους καθηγητές και τους μαθητές να έχουν δύναμη και μία ευλογημένη και καρποφόρα χρονιά.
Στην συνέχεια ο Ποιμενάρχης μας επέδωσε 4 πτυχία και 3 Διπλώματα Βυζαντινής Μουσικής στους αποφοίτους της περσινής σχολικής χρονιάς 2015-2016:
π. Ευστάθιο Κατόπη (Πτυχίο), Νικόλαο Πατάγια (Πτυχίο), Ελένη Ντόβα (Πτυχίο), Ελένη Ντόντου (Πτυχίο), Γεώργιο Κόρμπο (Δίπλωμα), Ιωάννη Σκρίμπα (Δίπλωμα) και Δημήτριο Κουτή (Δίπλωμα).
Οι απόφοιτοι της Σχολής έχουν την δυνατότητα αποκτήσεως πτυχίου και διπλώματος αναγνωρισμένου από το κράτος, με το οποίο μπορούν να διδάξουν στη δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση.
Την φετινή χρονιά η Σχολή μαζί με τα παραρτήματα στις πόλεις Καμένα Βούρλα, Μαλεσίνα, Τιθορέα και Στυλίδα αριθμεί 150 μαθητές.
imfth.gr