Οι 5 Άμισθοι Διάκονοι της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η Θεομητορική Εορτή των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου στην Ιερά Μητρόπολή μας,  ημέρα κατά την οποία και  ο Ελληνικός Στρατός τιμά την προστάτιδά του Παναγία.

          Την χαρά της Εορτής συμπλήρωσε ακόμη μια μεγάλη πνευματική χαρά, μιας και την Δευτέρα 21 Νοεμβρίου κατά την διάρκεια της Πανηγυρικής Αρχιερατικής  Θείας Λειτουργίας που τελέσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος ετέλεσε την εις διάκονον χειροτονία ενός ακόμη αμίσθου διακόνου, πνευματικού τέκνου της Ιεράς Μητροπόλεως μας, του π. Αλεξάνδρου Κωστάκη, με την χειροτονία του οποίου ο αριθμός των αμίσθων διακόνων ανέρχεται τους 5!

          Η χειροτονία τελέσθηκε σε κλίμα συγκίνησης, παρουσία κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως μας και απάσης της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας του τόπου μας, συγγενών, φίλων, συγχωριανών του π. Αλεξάνδρου  και πλήθους πιστών από την πόλη της Λαμίας και από το χωριό Ομβριακή Δομοκού, δια το οποίο προορίζεται ο π. Αλέξανδρος,  εν καιρώ, να εγκατασταθεί ως εφημέριος.

          Στον χειροτονητήριο λόγο του ο Νέος Διάκονος με βαθιά συγκίνηση  αναφέρθηκε στο μεγάλο υπούργημα της Ιερωσύνης, η εκπλήρωση της οποίας υπήρξε παιδικός του πόθος. Ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Νικόλαο για την πατρική αγάπη με την οποία τον περιέβαλλε από μικρό παιδί, τον Πνευματικό του Πατέρα, Αρχιμανδρίτη π.Ραφαήλ Γρίβα, τ. Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως μας και νυν Σκευοφύλαξ του Σπηλαίου της Γεννήσεως του Χριστού στην Βηθλεέμ για την πνευματική καθοδήγηση και  την εν Χριστώ διαπαιδαγώγησή του,  τους καλούς του γονείς για την χριστιανική ανατροφή με την οποία τον ανέθρεψαν, την σύζυγό του Αικατερίνη για την στήριξη της στην απόφαση της χειροτονίας και τους γονείς της συζύγου του π. Δημήτριο Τσάμη και την Πρεσβυτέρα του Μαρία για την βοήθεια  και την αγάπη τους. Τέλος ο π. Αλέξανδρος ευχαρίστησε όλους εκείνους που συνέβαλλαν θετικά στην απόφαση της χειροτονίας του και εζήτησε ταπεινά την προσευχή όλων δια να αναδειχθεί άξιος διάκονος των Μυστηρίων του Χριστού.

          Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος στην αντιφώνησή του είπε χαρακτηριστικά: « Σήμερα, αγαπητοί μου Χριστιανοί έχουμε διπλή γιορτή και αισθανόμαστε μεγάλη χαρά, διότι η Αγία μας Εκκλησία εορτάζει την Είσοδο της Υπεραγίας Θεοτόκου στα Άγια των Αγίων και εμείς συνεορτάζουμε και την προσωπική Πεντηκοστή ενός ακόμη πνευματικού μας τέκνου, του π. Αλεξάνδρου, με την χειροτονία του οποίου ο αριθμός των αμίσθων διακόνων ανέρχεται τους 5 και στο σύνολο των αμίσθων κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως μας ανέρχεται τους 12. Οι διάκονοι μας είναι ο διάκοσμος της Εκκλησίας μας.  Τα παιδιά αυτά είναι αξιέπαινα διότι αψηφούν τα πάντα και πέφτουν μέσα στο πέλαγος, εισέρχονται στην Αγία μας Εκκλησία δια να υπηρετήσουν τον Θεό και τον άνθρωπο. Η Ιερωσύνη είναι Μέγα Μυστήριο, δεν είναι τακτοποίηση, ιδιαίτερα τώρα τελευταία που το κράτος δεν δίνει μισθό στους Ιερείς. Γι’αυτά τα παιδιά είναι μεγάλη δοκιμασία, είναι Σταυρός, είναι θυσία, αλλά αυτό εκφράζει την αληθινή Αγάπη τους για το Χριστό».

Απευθυνόμενος προς το νεοχειροτονούμενο ο Σεβασμιώτατος του έδωσε πατρικές συμβουλές λέγοντας του χαρακτιριστικά: « Ενθυμούμαι παιδί μου Αλέξανδρε το έτος 1997,νέος Μητροπολίτης τότε,  όταν επισκέφθηκα το χωρίο Εκκάρα. Στην Θεία Λειτουργία τότε,  μέσα στο Ιερό Βήμα εγνώρισα δύο μικρά παιδάκια του δημοτικού εσένα και τον π. Αμβρόσιο Αναστασίου, τα οποία με κοίταζαν με ενθουσιασμό και όταν τελείωσε η Θεία Λειτουργία σας ρώτησα: τι θα γίνεται όταν μεγαλώσετε; Και με μια φωνή μου απαντήσατε: Ιερείς. Και η επιθυμία σας εκπληρώθηκε. Σε συμβουλεύω παιδί μου να έχεις αγάπη αδιακρίτως προς όλους τους ανθρώπους και ιδιαίτερα σε αυτούς που σε μισούν. Να πράττεις αυτό που λέει ο Κύριος μας: Αγαπάτε τους εχθρούς ημών. Επίσης στην ιερατική σου πορεία να έχεις υπομονή, διότι η ιερωσύνη είναι τρικυμία και φουρτούνα, αλλά να θυμάσαι πάντα ότι κυβερνήτης είναι ο Χριστός. Τέλος να έχεις ευλάβεια και να τελείς τα μυστήρια του Θεού με φόβο τηρώντας την Εκκλησιαστική τάξη. Με αυτές τις συμβουλές είσελθε χαίρων εις την χαράν του Κυρίου μας».

          Κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος απευθυνόμενος προς το ευσεβές εκκλησίασμα ζήτησε την προσευχή όλων, ώστε ο Θεός να στέλνει καλούς εργάτες για την Εκκλησία του, ιδιαίτερα αυτήν την εποχή που ελπίδα για την κοινωνία μας είναι η Εκκλησία, ο Στρατός και οι καλοί πολιτικοί που πάντα υπάρχουν και όλοι μαζί ενωμένοι να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και η Ελλάδα μας να ξαναζήσει ημέρες προόδου και ακμής.

          Στην συνέχεια τελέσθηκε η χειροτονία του π. Αλεξάνδρου σε έντονο συγκινησιακό κλίμα και όλοι βροντοφώναξαν με ενθουσιαμό στο νέο διάκονο το Άξιος.

          Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε Δοξολογία υπέρ των Ενόπλων Δυνάμεων και επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του Τσολιά στην Πλατεία Πάρκου. Τον πανηγυρικό της ημέρας εξεφώνησε ο Αντισυνταγματάρχης  Δημοσθένης Χασολάνης. Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στους Αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και τους οπλίτες που παρίσταντο να έχουν μόνιμη την προστασία της Υπεραγίας Θεοτόκου και να μένουν επί των επάλξεων του εθνικού χρέους, υπερασπιζόμενοι τις προαιώνιες αξίες της Ορθοδοξίας και της Ελλάδος.

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη