Έγκαιρη παρέμβαση Νότη Μαριά για πλήρωση των οργανικών θέσεων και άμεση επαναλειτουργία του Χειρουργείου στο Γ.Ν. Λαμίας

Έγκαιρη παρέμβαση Νότη Μαριά για πλήρωση των οργανικών θέσεων και άμεση επαναλειτουργία του Χειρουργείου στο Γ.Ν. Λαμίας
Έγκαιρη παρέμβαση με στόχο την άμεση επαναλειτουργία του Χειρουργείου στο Γ.Ν. Λαμίας έκανε με Γραπτή Ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωβουλή στις 3 Νοεμβρίου ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Καθηγητής, Νότης Μαριάς.
Στην Ερώτησή του, που απευθύνεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής επισημαίνει ότι «σύμφωνα με το άρθρο 168 της ΣΛΕΕ, η δράση της Ένωσης, η οποία συμπληρώνει τις εθνικές πολιτικές, αποβλέπει στη βελτίωση της δημόσιας υγείας, στην πρόληψη της ανθρώπινης ασθένειας σε όλες τις μορφές της και στην αποτροπή των πηγών κινδύνου για την σωματική και ψυχική υγεία» και συνεχίζει ότι «στην Ελλάδα τα μνημόνια που επέβαλε η τρόικα μείωσαν δραστικά τις δαπάνες υγείας με αποτέλεσμα τη δυσλειτουργία σημαντικών Υπηρεσιών Υγείας».
Ειδικότερα όσον αφορά το Γ.Ν. Λαμίας, ο Νότης Μαριάς σημειώνει ότι «είναι το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας», καθώς «καθημερινά δέχεται περιστατικά που χρήζουν χειρουργικής επέμβασης από τις Περιφερειακές Ενότητες Φθιώτιδας, Φωκίδας, Ευρυτανίας και Εύβοιας», ενώ «διαθέτει Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και Αυξημένης Φροντίδας και διενεργεί ετησίως 3.500 χειρουργικές επεμβάσεις».
Ωστόσο, συνεχίζει o Νότης Μαριάς, «ενώ οι οργανικές θέσεις Ειδικευμένων Αναισθησιολόγων είναι συνολικά οκτώ, στο νοσοκομείο υπηρετούν μόνο δύο μόνιμοι αναισθησιολόγοι, μία γιατρός αποσπασμένη από άλλο νοσοκομείο και ένας Επικουρικός Επιμελητής. Οι ελλείψεις αυτές καθιστούν ανέφικτη την πραγματοποίηση χειρουργικών επεμβάσεων και οδήγησαν τον Διοικητή του Γ.Ν. Λαμίας να ανακοινώσει την αναστολή της λειτουργίας του Χειρουργείου μέχρι νεωτέρας».
Καταλήγοντας ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, ζητά από την Επιτροπή να αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου «να συνδράμει, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Ελληνικές Αρχές, στην άμεση επαναλειτουργία του εν λόγω Χειρουργείου και στην πλήρωση των ως άνω κενών οργανικών θέσεων στο Γ.Ν. Λαμίας».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Γραπτής Ερώτησης του Νότη Μαριά:
Σύμφωνα με το άρθρο 168 της ΣΛΕΕ, η δράση της Ένωσης, η οποία συμπληρώνει τις εθνικές πολιτικές, αποβλέπει στη βελτίωση της δημόσιας υγείας, στην πρόληψη της ανθρώπινης ασθένειας σε όλες τις μορφές της και στην αποτροπή των πηγών κινδύνου για την σωματική και ψυχική υγεία.
Στην Ελλάδα τα μνημόνια που επέβαλε η τρόικα μείωσαν δραστικά τις δαπάνες υγείας με αποτέλεσμα  την δυσλειτουργία σημαντικών Υπηρεσιών Υγείας.
Το Γ.Ν. Λαμίας είναι το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Καθημερινά δέχεται περιστατικά που χρήζουν χειρουργικής επέμβασης από τις Περιφερειακές Ενότητες Φθιώτιδας, Φωκίδας, Ευρυτανίας και Εύβοιας. Διαθέτει Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και Αυξημένης Φροντίδας και διενεργεί ετησίως 3.500 χειρουργικές επεμβάσεις.
Ωστόσο, ενώ οι οργανικές θέσεις Ειδικευμένων Αναισθησιολόγων είναι συνολικά οκτώ, στο νοσοκομείο υπηρετούν μόνο δύο μόνιμοι αναισθησιολόγοι, μία γιατρός αποσπασμένη από άλλο νοσοκομείο και ένας Επικουρικός Επιμελητής. Οι ελλείψεις αυτές καθιστούν ανέφικτη την πραγματοποίηση χειρουργικών επεμβάσεων και οδήγησαν τον Διοικητή του Γ.Ν. Λαμίας να ανακοινώσει την αναστολή της λειτουργίας του Χειρουργείου μέχρι νεωτέρας.
Ερωτάται η Επιτροπή, ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει προκειμένου να συνδράμει, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Ελληνικές Αρχές, στην άμεση επαναλειτουργία του εν λόγω Χειρουργείου και στην πλήρωση των ως άνω κενών οργανικών θέσεων στο Γ.Ν. Λαμίας.

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη