Από το Γραφείο Τύπου του Κινήματος, με αφορμή το τραγικό περιστατικό στη Μόρια, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Καθώς οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, με πρώτη την Ελληνική, έστρεφαν μανιωδώς το ενδιαφέρον τους στην εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας, ένας άλλος κόσμος εξέφραζε από την αρχή σοβαρές επιφυλάξεις για την δυνατότητα εφαρμογή της και τη βιωσιμότητα της σε βάθος χρόνου.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, με πρώτο τον Έλληνα Πρωθυπουργό, μπορεί να ικανοποίησαν μέσα από αυτή τη συμφωνία, τον στόχο τους για μείωση των προσφυγικών ροών, αλλά λησμόνησαν θεμελιώδη ζητήματα του Διεθνούς Προσφυγικού Δικαίου.
Μετά την υποχρεωτική μετατροπή των δομών «φιλοξενίας» σε κλειστού τύπου, όπως επέβαλλε η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας, η κατάσταση σε αυτές έχει μετατραπεί σε ένα καζάνι που βράζει.
Ο χθεσινός τραγικός θάνατος των ανθρώπων στη Μόρια, ήταν κάτι που θα μπορούσε να αποτραπεί, αν οι συνθήκες διαβίωσης ήταν στοιχειωδώς ανθρώπινες.
Οι εκδηλώσεις συμπόνιας μετά τους χθεσινούς θανάτους, ή αναγνώρισης του προβλήματος, είναι υποκριτικές, όταν οι δομές λειτουργούν με πολλαπλάσιο πληθυσμό από τον προβλεπόμενο χωροταξικό σχεδιασμό, είναι υποκριτικές.
Οκτώ μήνες μετά την υπογραφή της συμφωνίας, η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα διασφαλίσει:
ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στις Δομές Φιλοξενίας και τα hot spots
Πρόσβαση των προσφύγων στο σύστημα Διεθνούς Προστασίας
Πρόσβαση στην ακριβή, αξιόπιστη πληροφόρησή τους.
Τίποτα από αυτά δεν είναι κάτι δύσκολο στην εφαρμογή του από τη στιγμή που έχουν μηδενιστεί οι προσφυγικές ροές. Δεν υπάρχει κάποιο ανυπέρβλητο εμπόδιο, πέρα από την κυβερνητική ολιγωρία.
Το ΚΙΝΗΜΑ είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου από τον περασμένο Μάρτιο και ήταν ήδη αργά.
Η κυβέρνηση επέμεινε να μην αξιοποιεί τους υλικούς και ανθρώπινους πόρους που της προσφέρθηκαν από την ΕΕ, αλλά προχώρησε σε προσλήψεις μη-κατάλληλων προσώπων στις υπηρεσίες ασύλου, ενώ διαιώνισε το ακέφαλο σχήμα των τριών «αρμοδίων» και καθόλα αλληλοσυγκρουόμενων λογικών υπουργών.
Των υπουργών, που μέχρι και σήμερα, ακόμα και μετά τη δημιουργία αυτόνομου Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, δηλώνουν ή αναρμόδιοι, ή ανήμποροι να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους που τους επιφορτίζουν οι καρέκλες τους, με όρους που τηρούν τόσο τις ανθρωπιστικές αρχές, όσο και το νομικό πλαίσιο της χώρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά τη διαχείριση κοινοτικών κονδυλίων.
Τα κροκοδείλια δάκρυα που χύνονται στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ, προκειμένου να εξαγνίζονται οι πολιτικές «αμαρτίες», προκαλούν ντροπή, όσο και οργή.