ΕΛΜΕ Φθιώτιδας: Καλωσορίζουμε τα προσφυγόπουλα στα σχολεία μας

Ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Φθιώτιδας για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ
ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ                                                                    Λαμία   8 – 11 - 2016
ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ                                                                  
Πλατεία Διάκου 1  ΛΑΜΙΑ
Τηλ. - Fax 2231028807                                                   
Ιστοσελίδα:  http://elmefth.blogspot.gr           
Email : elmelami@otenet.gr & elmefth@gmail.com  
                       

Καλωσορίζουμε τα προσφυγόπουλα στα σχολεία μας

Η ΕΛΜΕ Φθιώτιδας καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις ρατσιστικές και ξενοφοβικές απόψεις που εκφράστηκαν από μια μικρή μερίδα συμπολιτών μας με αφορμή την ένταξη των προσφυγόπουλων στο εκπαιδευτικό μας σύστημα. Καλούμε τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, τους μαθητές να απομονώσουν τέτοιες φωνές μίσους που δηλητηριάζουν τη συνείδηση ιδιαίτερα της νέας γενιάς.
Ο εχθρός μας δεν είναι τα μικρά παιδιά και οι γονείς τους. Δεν επέλεξαν αυτοί να εγκαταλείψουν τη χώρα τους και να πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς. Εχθροί μας είναι αυτοί που με τις πολεμικές τους επεμβάσεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, για την εξυπηρέτηση των οικονομικών και γεωστρατηγικών τους συμφερόντων, ξερίζωσαν εκατομμύρια ανθρώπους από τις εστίες τους και δημιούργησαν τις προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη και τη χώρα μας. Μεγάλες είναι και οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ που συνυπέγραψε τη συμφωνία κορυφής ΕΕ–Τουρκίας που οδήγησε στον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στη χώρα μας.
Οι εκπαιδευτικοί, από την πρώτη στιγμή, εκφράσαμε με πολλούς τρόπους την αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες, στηρίξαμε το δικαίωμά τους να μετακινηθούν με ασφάλεια στις χώρες του τελικού προορισμού τους, απαιτήσαμε τη δημιουργία αξιοπρεπών κέντρων υποδοχής και φιλοξενίας που θα παρέχουν στέγαση, σίτιση, ιατρική φροντίδα ώστε να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για όσο χρονικό διάστημα μένουν στη χώρα μας και φυσικά τη λήψη όλων εκείνων των μέτρων που θα εντάξουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα προσφυγόπουλα στο εκπαιδευτικό μας σύστημα.
Το δικαίωμα στην εκπαίδευση είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα. Κάθε παιδί έχει δικαίωμα στην εκπαίδευση με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τις συμβάσεις τις οποίες έχει υπογράψει η χώρα μας αλλά και με βάση το εσωτερικό δίκαιο, ανεξάρτητα από την εθνικότητα, τη φυλή και τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις. Η υπεράσπιση αυτού του δικαιώματος αποτελεί κριτήριο πολιτισμού, ανθρωπιάς και αλληλεγγύης κάθε ανθρώπου, κάθε κοινωνίας και λαού. Ιδιαίτερα όταν αυτό το δικαίωμα αφορά ανθρώπους και παιδιά που ένιωσαν τη φρίκη του πολέμου και απέζησαν από τους λαθρέμπορους και τα κύματα της Μεσογείου
Η οργανωμένη εκπαίδευση παρέχεται μέσα στα σχολεία, χωρίς αποκλεισμούς και εμπόδια, αφού παρθούν όλα εκείνα τα μέτρα που απαιτούνται για την ομαλή και πλήρη ένταξή τους, με την οργάνωση τμημάτων υποδοχής, τη στελέχωσή τους με το κατάλληλο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό και τα κατάλληλα παιδαγωγικά εργαλεία, με αποκλειστική ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας, χωρίς την εμπλοκή των διαφόρων ΜΚΟ που λυμαίνονται τα κοινοτικά κονδύλια. Είναι προφανές επίσης ότι  το κράτος πρέπει να πάρει όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα, μέσα από τις δημόσιες δομές υγείας, ώστε να πληρούνται τα κριτήρια εγγραφής που ισχύουν για όλα τα παιδιά και να μην αποκλειστεί από την εκπαιδευτική διαδικασία κανένα παιδί προσφύγων.
Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι η επιλογή του Υπουργείου Παιδείας να λειτουργήσει τα τμήματα υποδοχής τις απογευματινές ώρες, υιοθετώντας τη λογική της απομόνωσης και της γκετοποίησης των προσφυγόπουλων, στέλνει λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία, ενισχύει αντικειμενικά τη ξενοφοβία και τις ρατσιστικές αντιλήψεις. Επίσης, δεν μπορούμε να καταλάβουμε την καθυστέρηση στην έναρξη της ένταξης των προσφυγόπουλων στα σχολεία, όταν οι σχεδιασμοί έχουν ξεκινήσει από την προηγούμενη σχολική χρονιά καθώς και την έλλειψη οποιασδήποτε μέριμνας για τα παιδιά ηλικίας 15 έως 18 ετών.
Είναι αναγκαίο, επιπρόσθετα, να ληφθούν μέτρα εκμάθησης της μητρικής τους γλώσσας και στήριξης της εκπαιδευτικής προσπάθειας των παιδιών με τη δημιουργία ενός χώρου στο κέντρο φιλοξενίας που θα λειτουργήσει ως χώρος δημιουργικής απασχόλησης, χώρος μελέτης και βιβλιοθήκης.

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ Φθιώτιδας

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                        Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γιάννης Αλιμήσης                                  Γεωργία Παντίδου

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη