Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνεδρίαση υπήρξε συμφωνία με τους επικεφαλής των θεσμών ώστε να επιστρέψουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα προκειμένου να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία (SLA) εντός ολίγων ημερών.
Το επίσημο ανακοινωθέν του Eurogroup
Στο επίσημο ανακοινωθέν του Eurogroup αναφέρεται πως μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff-level agreement) αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και τη λήψη χρηματοδοτικής βοήθειας.
Όπως σημειώνεται στο ανακοινωθέν, οι θεσμοί (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημέρωσαν το Eurogroup για τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
Τα κύρια εκκρεμή ζητήματα, σε ό,τι αφορά τη δεύτερη αξιολόγηση, τονίζεται, περιλαμβάνουν τη δημοσιονομική στρατηγική μεσοπρόθεσμα και τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας.
Το Eurogroup χαιρέτισε τη συμφωνία για την επιστροφή των κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα, προκειμένου να συνεχιστούν οι εργασίες και να επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για τις μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.
Ολόκληρο το ανακοινωθέν, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα:
«The institutions (the European Commission, the European Central Bank, the International Monetary Fund and the European Stability Mechanism) and Greek Minister for Finance Euclid Tsakalotos briefed the Eurogroup on the second review of Greece's economic adjustment programme, where the main outstanding issues include the medium-term (in 2018 and beyond) fiscal strategy and labour market reform.
The Eurogroup welcomed the common understanding reached between the Greek authorities and the institutions, which allows the review mission to return to Athens and resume work in order to conclude a staff-level agreement on policy reforms in the context of the second review of the programme.
A staff-level agreement is a necessary condition for the successful conclusion of reviews and therefore for receiving financial support».
Κυβερνητικές πηγές: Ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα
Από το Μαξίμου ανέφεραν ότι «η συμφωνία περιλαμβάνει τελικά τον απαράβατο όρο που έθεσε η ελληνική πλευρά για 'ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα'». Η ελληνική πλευρά δέχθηκε τη νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν από 1η Ιανουαρίου του 2019 και μετά, υπό την προϋπόθεση ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι απολύτως ουδέτερο.
Αυτό σημαίνει ότι «πρακτικά στην Αθήνα θα εξεταστεί η αλλαγή μείγματος πολιτικής από το 2019 και μετά, χωρίς περαιτέρω δημοσιονομική επιβάρυνση», ανέφεραν οι ίδιες πηγές και διευκρίνισαν ότι «δεν θα υπάρξει κανένα μέτρο λιτότητας. Για κάθε ένα ευρώ φόρου θα υπάρχει και ένα ευρώ φοροαπαλλαγής, από το 2019».
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στα θετικά της πολιτικής συμφωνίας, που μένει να προσδιοριστεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, είναι η δυνατότητα επιστροφής της εργασιακής κανονικότητας των συλλογικών διαπραγματεύσεων νωρίτερα, δηλαδή πριν το τέλος του προγράμματος. Επίσης «πολύ σημαντική» κατά τις ίδιες πηγές είναι η δέσμευση από πλευράς Κομισιόν, που αναμένεται να εξεταστεί σε επόμενο Eurogroup, ώστε να εξαιρεθεί από τις δαπάνες για τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 3 δισ. ευρώ για την δημιουργία τουλάχιστον 100.000 θέσεων εργασίας τα επόμενα 2,5 χρόνια. «Τη χρηματοδότηση ενός τέτοιου προγράμματος ήδη διαπραγματεύεται η ελληνική πλευρά με την Παγκόσμια Τράπεζα σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς οργανισμούς» διευκρίνισαν οι κυβερνητικές πηγές.
Γ. Ντάισελμπλουμ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για δημοσιονομικά μέτρα
Ανοιχτό άφησε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, το ενδεχόμενο και για δημοσιονομικά μέτρα. Ερωτηθείς αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να προνομοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο της συμφωνίας που επιτέχθηκε στο Eurogroup για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, απάντησε πως σε αυτό το πλαίσιο θα εξεταστούν και τα δημοσιονομικά ζητήματα.
Υπογράμμισε δε πως τα τεχνικά κλιμάκια θα επιστρέψουν πολύ σύντομα στην Αθήνα και θα δουλέψουν με τις ελληνικές αρχές σε ό,τι αφορά το επιπλέον πακέτο μεταρρυθμίσεων για την αγορά εργασίας, το σύστημα συνταξιοδότησης και το φορολογικό σύστημα. Θα προχωρήσουμε πέρα από τη λιτότητα και θα επικεντρωθούμε στις βαθιές μεταρρυθμίσεις, που είναι θεμελιώδες στοιχείο για τη συμμετοχή του ΔΝΤ, σημείωσε.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ακόμη πως σαν υπουργός Οικονομικών δεν μπορεί να υποσχεθεί ποτέ το τέλος της λιτότητας, όμως αυτό που μπορεί να πει είναι ότι έχει γίνει πολλή δουλειά στην Ελλάδα και βρίσκεται σε κατεύθυνση πολύ καλύτερη. Πρέπει να περάσουμε από τη λιτότητα σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, είναι κάτι που τόνισε και το ΔΝΤ, είναι μετατόπιση της έμφασης, πρόσθεσε.
Παράλληλα, διευκρίνισε πως δεν υπάρχει πολιτική συμφωνία αυτή τη στιγμή και σημείωσε ότι πρέπει να γίνει πάρα πολύ δουλειά ακόμη. Πρόσθεσε ότι θα επιστρέψουμε στο Eurogroup όταν και εφόσον υπάρξει τεχνική συμφωνία και εκεί θα έχουμε τις τελικές πολιτικές συζητήσεις.
Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, ο κ. Ντέισελμπλουμ είπε πως δεν υπάρχει ζήτημα ρευστότητας βραχυπρόθεσμα για την Ελλάδα, αλλά όλοι νιώθουμε ότι υπάρχει μια έκτακτη ανάγκη λόγω του σημαντικού ζητήματος της εμπιστοσύνης.
Π. Μοσκοβισί: Δημιουργία των συνθηκών ολοκλήρωσης της αξιολόγησης
Σε εποικοδομητική σύσκεψη και δημιουργία των συνθηκών ολοκλήρωσης της αξιολόγησης αναφέρθηκε ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί μετά από την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup. Όπως είπε, τα επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα μετά από το τέλος του προγράμματος έχουν σκοπό να κρατήσουν την Ελλάδα σε σωστή δημοσιονομική τροχιά.
Σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί, «υπάρχουν ακόμα πολλές ημέρες εντατικής δουλειάς μεταξύ των εταίρων». Η Κομισιόν, σημείωσε, θέλει εξισορροπημένη λύση που να σηματοδοτεί το φως στο βάθος του τούνελ της λιτότητας.
Παράλληλα, αναγνώρισε ότι υπάρχουν ακόμα διαφορές που πρέπει να γεφυρωθούν και ότι θα πρέπει να γίνει πολλή δουλειά, ενώ εξέφρασε την διάθεση της Κομισιόν να υποστηρίξει την Ελλάδα «στις προσπάθειες για πολιτική εξομάλυνση της αγοράς εργασίας».
Όπως είπε, όλοι οι εταίροι αναγνώρισαν τις μεγάλες προσπάθειες που έχει κάνει η Ελλάδα. «Τα δημοσιονομικά στοιχεία συνεχίζουν να μας εκπλήσσουν θετικά» είπε χαρακτηριστικά και εμφανίστηκε βέβαιος ότι η Ελλάδα «μπορεί να πετύχει τουλάχιστον 2% πρωτογενές πλεόνασμα».
Κ. Ρέγκλινγκ: Να συνεχίσει η Ελλάδα να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις της
Την ανάγκη οι ελληνικές αρχές να συνεχίσουν να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους υπογράμμισε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, υπογραμμίζοντας ότι είναι θετικό στοιχείο το γεγονός πως υπάρχει κοινή βάση για επιστροφή των θεσμών.
Μετά από την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup, ο κ. Ρέγκλινγκ χαρακτήρισε ως θετικό σημάδι την αποπληρωμή από την Ελλάδα του ομολόγου ύψους δύο δισ. ευρώ, σημειώνοντας ότι αυτό σημαίνει ανάλογη μείωση του ελληνικού χρέους.
Τόνισε ότι στις τέσσερις χώρες που ήταν σε πρόγραμμα υπάρχει ανάπτυξη εντυπωσιακή και μόνο η Ελλάδα είναι ακόμη σε πρόγραμμα και σημείωσε ότι είναι σημαντικό να υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα σύντομα.
ΔΝΤ: Απαιτείται περαιτέρω πρόοδος
Στην ανάγκη περαιτέρω προόδου «για να γεφυρωθούν οι διαφορές σε μια σειρά σημαντικά ζητήματα», στέκεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε ανακοίνωσή του μετά από την ολοκλήρωση του Eurogroup, Σύμφωνα με το Ταμείο, είναι πολύ νωρίς για εικασίες σχετικά με την προοπτική επίτευξης συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο.
Το ΔΝΤ «χαιρετίζει την πρόοδο που σημείωσαν οι ελληνικές αρχές για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των θεσμών σε βασικούς τομείς», τονίζοντας ότι σε αυτή τη βάση συμφωνήθηκε η επιστροφή των κλιμακίων στην Αθήνα.
«Θα χρειαστεί περαιτέρω πρόοδος για να γεφυρωθούν οι διαφορές σε μια σειρά από σημαντικά ζητήματα, και είναι πολύ νωρίς για εικασίες σχετικά με την προοπτική για την επίτευξη συμφωνίας σε υπηρεσιακό επίπεδο κατά τη διάρκεια αυτής της αποστολής», προσθέτει το Ταμείο.
★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr