Του Δημήτρη Β. Καρέλη
Προέδρου Δ.Σ. Πανελλαδικού Συλλόγου
Καταμετρητών-Εισπρακτόρων ΔΕΗ
Η ΔΕΗ υπήρξε, για πολλά χρόνια, «πολύφερνη νύφη» για τους απανταχού «επενδυτές».
Ο λόγος εναργής: Ο «ενεργειακός γίγαντας» των Βαλκανίων ήταν, ως το 2010, μια τεράστια και σοβαρή επιχείρηση, με μεγάλη κερδοφορία, που άγγιζε το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.
Επιχειρήθηκε πολλές φορές στο παρελθόν το ουσιαστικό ξεπούλημά της ΔΕΗ, χωρίς μεγάλη επιτυχία, όμως οι καλοπληρωμένοι κοντυλοφόροι εφευρίσκουν πάντοτε «ακλόνητα» επιχειρήματα, για την άμεση και ολοσχερή ιδιωτικοποίησή της, άλλοτε τα μισθολογικά ρετιρέ, άλλοτε τους «προνομιούχους» συνδικαλιστές κι άλλες φορές το αποτυχημένο μοντέλο του κράτους – επιχειρηματία.
Η επιχειρηματολογία όμως των θιασωτών της εκποίησης της ΔΕΗ, είναι έωλη και σαθρή, καθώς δεν βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία, ούτε σε επιστημονικές παραδοχές, ούτε βεβαίως στην διεθνή πρακτική και τα αποτελέσματά της.
Η αλήθεια είναι μία και αυταπόδεικτη: Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, με την μέγιστη συμβολή των εργαζομένων της, όχι μόνο με την κοπιώδη εργασία τους αλλά και την οικονομική τους συνεισφορά, μέσω των ασφαλιστικών τους εισφορών στον εργοδότη, επιτέλεσαν ένα μεγάλο ενεργειακό «θαύμα», καθώς μέσα σε λίγα χρόνια ηλεκτροδοτήθηκε ακόμη και το τελευταίο άκρο της χώρας, από τον Εύρο ως τη Γαύδο, κάθε χωριό, κάθε σπίτι, κάθε επιχείρηση.
Για του λόγου το αληθές, το Διασυνδεδεμένο Σύστημα Μεταφοράς της ΔΕΗ (σημ. ΑΔΜΗΕ) αποτελείτο το 2013 από 11.232 χλμ. γραμμών, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 55.391 MVA και το Δίκτυο Διανομής (σημ. ΔΕΔΔΗΕ) από 236.290χλμ. (Μέσης και Χαμηλής Τάσης), το πελατολόγιό της απαριθμούσε 7,5 εκ. πελάτες, είχε 62 σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και 363 μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και τελικά παρείχε το φθηνότερο ρεύμα στην Ε.Ε.
Το προσωπικό του Ομίλου ΔΕΗ μειώθηκε τα τελευταία χρόνια πάνω από 55% , η μισθοδοσία των υπαλλήλων υποχώρησε θεαματικά, σε αντίστοιχα ποσοστά, με τους αλλεπάλληλους μνημονικούς νόμους, ενώ πολλές εργασίες γίνονται πλέον από εργολάβους - εξωτερικούς συνεργάτες (άλλο …επιτυχημένο εγχείρημα!).
Όμως για ποιο λόγο ετούτη η κολοσσιαία, για τα Ελληνικά δεδομένα, επιχείρηση, έφτασε σήμερα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και της διάλυσης;
Ποιος φόρτωσε του λογαριασμούς της ΔΕΗ με τις «λοιπές χρεώσεις» και τα χαράτσια τύπου ΕΕΤΗΔΕ (έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων), ΕΤΜΕΑΡ κλπ;
Ποιος επέβαλλε αυξήσεις έως 13,8% (2010) + 12% (2012) + αύξηση του ΦΠΑ, κλπ;
Ποιος επέβαλλε τη μείωση της παραγωγής Η.Ε. από λιγνίτη στο 30%;
Τι έφταιξε και τα χρέη προς τη ΔΕΗ αγγίζουν σήμερα τα 3 δις €, με συνέπεια η ίδια να οφείλει σε δίκτυα, προμηθευτές και ΑΠΕ;
Ποιος επέβαλλε τη Οριακή Τιμή Συστήματος;
Ποιος υποχρέωσε τη ΔΕΗ να αγοράζει πανάκριβα τη παραγόμενη από ΑΠΕ ενέργεια και να την πουλά με ζημιά (βλέπε ΝΟΜΕ);
Ποιος εμπόδισε τους υγιείς επιχειρηματίες να επενδύσουν στην ενέργεια, να κατέχουν σήμερα ένα σημαντικό κομμάτι της παραγωγής και να διεκδικούν ένα μεγάλο μερίδιο της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας;
Η αλήθεια είναι πως οι «Θεσμοί», ντόπιοι και αλλοδαποί, επιθυμούν διακαώς να πουληθεί το 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, για να τις παραλάβουν οι «μνηστήρες-επενδυτές», έτοιμες και χρυσοπληρωμένες από τους Έλληνες, καταναλωτές και φορολογουμένους, χωρίς εκείνοι, να βάλλουν ουσιαστικά ούτε ένα ευρώ από την τσέπη τους.
Απαξιώνοντας λοιπόν την πάλαι ποτέ μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας, επιδιώκουν να ξεπουληθούν σε ημετέρους, εγχώριους και ξένους, τα φιλέτα της ενέργειας.
Αν ευοδωθεί η επιχειρούμενη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές για το ξεπούλημα της ΔΕΗ, η οικονομική και όχι μόνο, ζημία της χώρας θα είναι ανυπολόγιστη και μη αναστρέψιμη, ενώ η πολυπόθητη ανταγωνιστικότητα προς όφελος του Έλληνα καταναλωτή, θα είναι ανύπαρκτη, καθώς θα επιβληθούν τελικά νέου τύπου μονοπωλιακές πρακτικές, με οδυνηρά αποτελέσματα σε βάρος των Ελλήνων πολιτών και της ελληνικής οικονομίας.
Δημήτρης Β. Καρέλης