ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ
Α΄ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΛΑΜΙΑΣ
ΕΝΟΡΙΑΚΟΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ «ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΔΕΣΠΟΙΝΗΣ» ΠΟΛΕΩΣ ΛΑΜΙΑΣ
Ι Ε Ρ Α Π Α Ν Η Γ Υ Ρ Ι Σ
Ε Π Ι Τ Η Ε Ο Ρ Τ Η Τ Η Σ
Ζ Ω Ο Δ Ο Χ Ο Υ Π Η Γ Η Σ
ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΔΙΑΚΑΙΝΗΣΙΜΟΥ,
21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017,
ΣΤΟΝ ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΙΕΡΟ ΝΑΟ
« ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΔΕΣΠΟΙΝΗΣ»,
ΕΟΡΤΑΖΕΙ ΤΟ ΦΕΡΩΝΥΜΟ ΠΑΛΑΙΟ ΙΕΡΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟ, ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ.
ΠΕΜΠΤΗ 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
18:00 ΜΕΓΑΣ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΜΕ ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ,
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
07:00, ΌΡΘΡΟΣ ΚΑΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ, ΜΕΤΑ ΘΕΙΟΥ ΚΗΡΥΓΜΑΤΟΣ.
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΝΤΑΙ Η ΕΥΣΕΒΕΙΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ, ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΞΗ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΜΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΜΑΣ.
ΜΕΤΑ ΤΙΜΗΣ & ΤΗΣ ΕΝ ΧΡΙΣΤΟ ΑΓΑΠΗΣ, ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΙΕΡΟΥ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟΥ <<ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ>>
ΕΝΟΡΙΑΚΟΥ Ι.Ν. <<ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΔΕΣΠΟΙΝΗΣ» ΠΟΛΕΩΣ ΛΑΜΙΑΣ
Κατά το έτος 1690 μ.χ στη Λαμία (τότε Ζητούνι) οι τούρκοι κατακτητές, κατέστρεψαν ως αντίποινα για συμμετοχή των Αρματολών της Υπάτης σε επαναστατική κίνηση στην περιοχή της Θεσσαλίας, τους δύο υπάρχοντες τότε Ι.Ν τον Καθεδρικό Ι.Ν, Πέτρου και Παύλου, όπου τώρα «Παναγίας Δεσποίνης» και Αγίου Παντελεήμονος στην περιοχή της Πλατείας Πάρκου.
Παράλληλα, απαγόρευσαν το εκκλησιασμό στους τότε χριστιανούς κατοίκους και υποχρέωσαν τους χριστιανούς να διαμένουν στην πλευρά του Φρουρίου (σήμερα οδός Εκκλησιών), ενώ τους Τούρκους στην πλευρά του Αγ. Λουκά.
Ο εκκλησιασμός τον χριστιανών πραγματοποιούνταν σε οικίες με μεγάλη προσοχή, για να μην γίνονται αντιληπτοί υπό των Τούρκων. Την ειδοποίηση για τον εκκλησιασμό είχαν αναλάβει εντεταλμένοι κάτοικοι που ονομάζονταν κράχτες.
Οι τότε Δημογέροντες προσπάθησαν να καλυτερέψουν την κατάσταση διαβιώσεως των Ελλήνων, μεταβαίνοντας εις Λάρισα, παρουσιαζόμενοι στον εκεί Πασά ονομαζόμενον Μπεχλεβάν, ο οποίος ήταν Διοικητής & της Λαμίας, με πλούσια δώρα. Αυτός αφού τους δέχθηκε φιλοφρονέστατα και έλαβε τα δώρα, μόλις εξήλθαν της κατοικίας του, διέταξε τους φρουρούς του και τους εφόνευσαν μέχρις ενός.
Αυτή η άσχημη κατάσταση, για τους χριστιανούς, διήρκησε 40 χρόνια.
Το έτος 1730, με απόφαση του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως τοποθετήθηκε επίσκοπος ονομαζόμενος ΑΝΘΙΜΟΣ.
Το έτος αυτό με ενέργειες του νέου επισκόπου, ανηκοδομήθη ο κατεστραμμένος Ι.Ν. Πέτρου & Παύλου στην προτέρα του θέση, όπου και σήμερα, αλλά ο λαός της πόλεως τον μετονόμασε σε Ι.Ν. «Παναγίας Δεσποίνης». Παράλληλα εντός του Ιερού Βήματος, κατασκευάσθηκε και Παρεκκλήσιο της «Ζωοδόχου Πηγής», με λαξευτή αγία τράπεζα & αγία πρόθεση επί της τοιχοποιίας
Το παλαιό ξυλόγλυπτο τέμπλο του Ι.Ν, κατασκευασθέν το 1739, διαχωρίζεται σε δυο μέρη, ένα τμήμα του κυρίως ναού (Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου & Παύλου) & ένα δεύτερο που ανήκει στο Ιερό Παρεκκλήσιο της Παναγίας «Ζωοδόχου Πηγής», με ξεχωριστό Βημόθυρο.
Στο ξυλόγλυπτο ιερό τέμπλο, του Ιερού Παρεκκλησίου υφίστατε παλαιά ι. εικόνα της Παναγίας «Ζωοδόχου Πηγής», καθώς & του Σωτήρος Χριστού & της Υπεραγίας Θεοτόκου. Επίσης εντός του Ι.Ν. (μετά τον πρόναο) υπάρχει σε μεγάλο ξυλόγλυπτο προσκυνητάρι , ιερά εικόνα της «Ζωοδόχου Πηγής», αφιέρωμα της συντεχνίας Ελληνοραπτών Λαμίας το έτος 1903.
Στο σημείο αυτό θα αναφέρουμε ένα θαυμαστό γεγονός το οποίο εξιστορεί ο εφημέριος του Ι.Ν + Δοσίθεος Παπακωνσταντίνου: «Το έτος 1848 μήνα Απρίλιο, θαύμα της Παναγίας, απέτρεψε την αιχμαλωσία & λεηλασία της Λαμίας, από αντάρτες της εποχής, οι οποίοι κυρίευσαν άπασαν την Φθιώτιδα.»
Η ενορία «ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΔΕΣΠΟΙΝΗΣ» είναι η αρχαιότερη της Πόλεως.