Καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι και μυρωδικά
Υλικά
8 καλαμαράκια μέτρια καθαρισμένα
7 κουτ. σούπας ρύζι νυχάκι
1 κρεμμύδι μεγάλο
4 ντομάτες
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο
1 ποτήρι κρασί λευκό
6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
λίγο άνηθο ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Bάζουμε το λάδι να κάψει σε κατσαρόλα και ψιλοκόβουμε τα κεφάλια από τα καλαμάρια. Σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά τα κομματάκια των κεφαλιών για 10 περίπου λεπτά μέχρι να πιουν τα υγρά τους και να αρχίσουν να ροδίζουν.
Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και ανακατεύουμε μέχρι να αχνιστεί καλά.
Ρίχνουμε το ρύζι, ανακατεύουμε καλά και σβήνουμε με το μισό κρασί. Oταν εξατμιστεί το αλκοόλ, κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα μυρωδικά, μία ντομάτα περασμένη από τον χοντρό τρίφτη, το σκόρδο και το αλατοπίπερο.
Ανοίγουμε με τα δάχτυλά μας τα καλαμάρια, και με ένα μικρό κουταλάκι του γλυκού –και αρκετή υπομονή– τα γεμίζουμε μέχρι τη μέση για να μην ανοίξουν στο ψήσιμο.
Κλείνουμε το άνοιγμα με οδοντογλυφίδες και αραδιάζουμε τα καλαμάρια σε μια μεσαία κατσαρόλα που να τα χωράει σχεδόν ίσα ίσα. Προσθέτουμε τις ντομάτες τριμμένες, το κρασί, λίγο ελαιόλαδο και το αλατοπίπερο.
Προαιρετικά, βάζουμε μέσα στην κατσαρόλα και 3-4 κολοκυθάκια κομμένα σε χοντρά κομμάτια.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να ψηθεί για 40 λεπτά περίπου.
typos.com.cy