Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΠΕ-ΜΠΕ, την 45χρονη (κατ' άλλους 57χρονη) γυναίκα ανέσυραν νεκρή τα συνεργεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που επιχειρούσαν στην περιοχή. Τα σωστικά συνεργεία δεν είχαν καταφέρει να επικοινωνήσουν μαζί της.
Νωρίτερα, απεγκλωβίστηκε ηλικιωμένο ζευγάρι που είχε παγιδευτεί κάτω από συντρίμμια στο χωριό Βρίσα, το οποίο έχει υποστεί μεγάλες ζημιές.
Στο νησί κατέρρευσαν σε χωριά, ενώ υπάρχουν και τραυματίες.
Οι μεγαλύτερες ζημιές αναφέρονται στο χωριό Βρίσα, όπου περίπου δέκα άτομα τραυματίστηκαν. Σε πιο σοβαρή κατάσταση βρίσκεται ο σύζυγος της γυναίκας που εγκλωβίστηκε. Στην περιοχή έχει μεταβεί ομάδα της ΕΜΑΚ.
Για ολοκληρωτική καταστροφή του χωριού Βρίσα μιλά στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λέσβου, Νίκος Καρασάββας, ο οποίος επισκέφθηκε το χωριό. «Ακόμα και αυτά που στέκουν όρθια έχουν πολύ σοβαρά και εμφανή προβλήματα» προσθέτει.
Το χωριό Βρίσα εκκενώθηκε αφού η κατάσταση των εναπομεινάντων σπιτιών του οικισμού κρίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνη σε περίπτωση μετασεισμών.
Οι κάτοικοι της Βρισάς μετακινήθηκαν σε σπίτια συγγενικών τους προσώπων σε άλλα μέρη του νησιού, σε ξενοδοχείο των Βατερών όπου μεταφέρθηκαν κυρίως υπερήλικες και στον καταυλισμό που στήθηκε στο γήπεδο του Πολιχνίτου από το στρατό.
Το βράδυ στο γήπεδο του Πολιχνίτου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για την αντιμετώπιση της όλης κατάστασης υπό τον αναπλητρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα προκειμένου να σχεδιασθεί η αντιμετώπιση της όλης κατάστασης.
Από αύριο το πρωί το «στρατηγείο» των εμπλεκόμενων φορέων και των ειδικών επιστημόνων θα λειτουργεί στη γενική γραμματεία Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής στη Μυτιλήνη.
Μεγάλες υλικές ζημιές και στο Πλωμάρι, όπου ο κεντρικός δρόμος έκλεισε από κατολίσθηση.
Παλιά βιομηχανικά κτίρια κατέρρευσαν στη Σκάλα Πολιχνίτου.
Επίσης κατέρρευσε μέρος της καμινάδας του παλιού βιομηχανικού κτιρίου ελαιοτριβείου στη Σκάλα Λουτρών το οποίο λειτουργεί ως ξενοδοχείο. Αποτέλεσμα της κατάρρευσης της καμινάδας ήταν να καταστραφεί μεγάλο μέρος του κυρίως κτιρίου.
Επίσης ρωγμές και πτώσεις σοβάδων έχουν υπάρξει σε πολλά κτίρια στο ιστορικό κέντρο της πόλης της Μυτιλήνης. Ανάμεσα σε αυτά και στο ιστορικό Δημαρχείο στην Προκυμαία της πόλης.
Ζημιές αναφέρθηκαν και στην Χίο και τα τουρκικά παράλια.
Ο στρατός έστησε σκηνές στο γήπεδο του Πολιχνίτου, ενώ ο Δήμος Λέσβου ανοίγει δωμάτια σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια στην τουριστική περιοχή των Βατερών, προκειμένου να φιλοξενηθούν οι άστεγοι σεισμοπαθείς της Βρίσας.
Σύμφωνα με το γενικό γραμματέα της Περιφέρειας, αντιστράτηγο εν αποστρατεία Γιώργο Καμπούρη που βρίσκεται στην περιοχή, η καταστροφή του χωριού είναι ολική. Μεταξύ των κατεστραμμένων κτιρίων είναι και το παλιό σχολείο του χωριού.
http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500148827