Προτάσεις περιφερειακής ανάπτυξης (Μέρος 2ο) του Ιωάννη Γ. Γεωργαντά


Προτάσεις περιφερειακής ανάπτυξης (Μέρος 2ο)
του Ιωάννη Γ. Γεωργαντά*
contact@georgadas.gr
            Στο 1ο μέρος των προτάσεων περιφερειακής ανάπτυξης αναφέρθηκα επιγραμματικά στην ανάγκη στήριξης του υπό διαμόρφωση τουριστικού προϊόντος της περιοχή μας. Πρότεινα δράσεις που θα μπορούσαν να γίνουν και καταδείχθηκε η αδράνεια που δυστυχώς επικρατεί στην αυτοδιοίκηση του τόπου μας. Εσχάτως επιβεβαιώθηκε η τραγική ανεπάρκεια ορισμένων θεσμικών φορέων της περιοχής μας με την κατάργηση του τουριστικού τμήματος στο Επιμελητήριο Φθιώτιδας.
            Στο 2ο μέρος που αναγιγνώσκετε θα ακολουθήσουμε την ροή της επικαιρότητα και θα εστιάσουμε το ενδιαφέρον μας στην Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας (Π.Ε.Λ.). Στην Π.Ε.Λ. που τόσο ταλαιπωρήθηκε τα προηγούμενα χρόνια ώσπου οδηγήθηκε με ευθύνες πρώην αλλά και νυν διοικούντων στη διακοπή λειτουργίας της.
Η Έκθεση Λαμίας με ιστορία μισού αιώνα αποτέλεσε έναν σημαντικό μοχλό ανάπτυξης τις προηγούμενες δεκαετίες. Έναν αναπτυξιακό πυλώνα που δεν αντιμετωπίστηκε με τη δέουσα σοβαρότητα. Αντί να προσαρμόσει την λειτουργία του στις απαιτήσεις της σύγχρονης πραγματικότητας έγινε έρμαιο μικροπολιτικών εξυπηρετήσεων και αφέθηκε στην εγκατάλειψη.
Δεν έχουν τελειωμό οι υποσχέσεις που δόθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια για νέα σελίδα, αλλαγή των δεδομένων, διεθνοποίηση της Έκθεσης και τόσα άλλα σπουδαία. Όμως η πραγματικότητα διέψευσε πολλάκις τους κήρυκες της αναγέννησης.
Εύλογα λοιπόν απορεί κανείς: Μήπως δεν υπάρχει σωτηρία και η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη; Μήπως η Π.Ε.Λ. ολοκλήρωσε τον κύκλο ζωής της;
Η απάντηση θεωρώ πως είναι ένα μεγάλο όχι! Η Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας έχει όλα τα εχέγγυα να αναπτυχθεί αρκεί να εγκύψουν όλοι οι αρμόδιοι φορείς και σε συνεργασία με τεχνοκράτες να σχεδιάσουν την επόμενη μέρα.
Μεταξύ των δεδομένων που αφορούν την έκθεση ξεχωρίζουν η στρατηγική της θέση με εύκολη πρόσβαση τόσο από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη όσο και από όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα της Στερεάς και της Θεσσαλίας, η σημαντική έκταση 167 στρεμμάτων που καταλαμβάνει (ως μέτρο σύγκρισης αναφέρω πως η Δ.Ε.Θ. εκτείνεται σε 180 στρέμματα), το φθαρμένο αλλά υπαρκτό brandname, αλλά και οι περιορισμένοι και προβληματικοί στεγασμένοι χώροι που διαθέτει.
Θεωρώ πως θα έπρεπε στη νέα εποχή η έκθεση Λαμίας να επιδιώξει την επέκταση της λειτουργίας της καθ όλη τη διάρκεια του έτους αναπτύσσοντας πρόσθετες δραστηριότητες. Θα μπορούσε επί παραδείγματι να επιδιώξει χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους στην κατεύθυνση της κατασκευής ενός πρότυπου αγροτικού μουσείου. Θα μπορούσε σε συνεργασία με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της περιοχής να στεγάσει ένα ίδρυμα τεχνολογίας και έρευνας. Θα μπορούσε η Π.Ε.Λ. να αναπτύξει βηματισμό σε πολλά καινοτόμα και παραδοσιακά αντικείμενα ώστε να ξαναποκτήσει ζωή παράλληλα πάντοτε με μία ριζικά αναβαθμισμένη εκθεσιακή λειτουργία.
Η Π.Ε.Λ. έχει τα χαρακτηριστικά εκείνα που θα της επέτρεπαν να εξελιχθεί σε ένα τοπόσημο ουσιώδους οικονομικής, εκπαιδευτικής και πολιτιστικής σημασίας για την πόλη και την ευρύτερη περιοχή. Όμως εδώ υπάρχει και πάλι τεράστια ευθύνη της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τον σχεδιασμό για την αξιοποίηση της έκθεσης δε δύναται να τον εκπονήσει το Δ.Σ. ενός αδύναμου και παρηκμασμένου φορέα. Ο Δήμος Λαμίας θα έπρεπε από καιρού να είχε ανοίξει έναν μεγάλο δημόσιο διάλογο με εξειδικευμένους επιστήμονες, με τους παραγωγικούς φορείς και βέβαια με την κοινωνία των πολιτών ώστε μέσα από τη ζύμωση των απόψεων να προκύψει ένα ελπιδοφόρο και ρεαλιστικό συνάμα όραμα για την Π.Ε.Λ.. Εγώ αν ήμουν Δήμαρχος θα έθετα σε απόλυτη προτεραιότητα την έναρξη αυτού του διαλόγου και όταν θα προέκυπτε μία σοβαρή, πλήρης και κοστολογημένη πρόταση για το μέλλον του ανεκμετάλλευτου αυτού στολιδιού της πόλης μας θα κινούσα Γη και ουρανό προκειμένου να μεταβιβαστεί η έκθεση Λαμίας στον φυσικό δικαιούχο της, που δεν είναι άλλος από τον Δήμο της Λαμίας!
Υ.Γ.: Ανοητολογούν όσοι εκ των διοικούντων ισχυρίζονται πως η πρόσκαιρη παραχώρηση του υπαίθριου χώρου στάθμευσης της ΠΕΛ εγείρει ιδιοκτησιακά θέματα. Όμως ανοητολογούν έτι περαιτέρω όσοι εκ του Δήμου έξω από μία έρημη ΠΕΛ (για την όποια η διοίκηση του Δήμου φέρει τεράστια ευθύνη) καυχιόνται με περισσή αλαζονεία για τη μεγάλη προσέλευση του κόσμου στη συναυλία έναρξης της εμποροπανήγυρης.
*Ο Ιωάννης Γ. Γεωργαντάς εργάζεται ως καθηγητής Φυσικής, είναι πτυχιούχος Φυσικός-Μετεωρολόγος Παν. Αθηνών, τελειόφοιτος MSc Διαχείρισης Αποβλήτων και έχει υπηρετήσει την αυτοδιοίκηση ως Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn more
Ok, Go it!