Η ομιλία του βουλευτή Φθιώτιδας ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Μιχελή σχετικά με τον κρατικό προϋπολογισμό 2018

Η ομιλία του βουλευτή Φθιώτιδας ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Μιχελή σχετικά με τον κρατικό προϋπολογισμό 2018

Προϋπολογισμός 2018  -  Θαν. Μιχελής

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες κύριοι Βουλευτές
Κατά κανόνα οι τοποθετήσεις στον προϋπολογισμό αναφέρονται σε αριθμητικά δεδομένα, συγκρίσεις αυτών και εκτιμήσεις σύμφωνα με την άποψη και κυρίως τις επιδιώξεις του καθένα.
Θα έλεγα όχι άστοχα.
Άστοχη όμως θα ήταν η παράλειψη μιας αναφοράς στις συγκεκριμένες συνθήκες που συντάσσεται ο παρών προϋπολογισμός.
Άστοχη θα ήταν η παράλειψη μιας αναφοράς στην εξέλιξη των παραπάνω δεδομένων τις τελευταίες δεκαετίες αλλά και τη διαφαινόμενη προοπτική.
Στα παραπάνω θα επιχειρήσω συνοπτικά να αναφερθώ:
Αμφισβητεί κανείς ότι η χώρα βρέθηκε το 2010 με ένα υπέρογκο χρέος και μια συνεχώς συρρικνούμενη γεωργική και βιομηχανική παραγωγή ; Ευθύνη ποιών είναι αυτό;
Αμφισβητεί κανείς ότι επί δεκαετίες αναπτύσσονταν μη παραγωγικές δραστηριότητες, από μια αναπτυσσόμενη νέα κοινωνική ομάδα ;
Αμφισβητείται ότι, η μισθωτή εργασία πιέστηκε σταδιακά προς το περιθώριο με τη σταδιακή μείωση των αποδοχών της και την αύξηση της ανεργίας (από το 7% στο 27%, την πενταετία 2010-15)
Αμφισβητείται ότι, την ίδια εποχή μια οικονομική ελίτ έβγαζε τα χρήματα της στο εξωτερικό, ενώ παράλληλα η ίδια καθοδηγούσε τα πολιτικά δρώμενα της χώρας (μέσω της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ);
Τίποτα από τα παραπάνω δεν αμφισβητούνται. Απλά γίνεται προσπάθεια να αποσιωπηθούν ή να ξεχαστούν.
Να όμως, που έμμεσα τα ανάσυρε με μια ευρύτερη πολιτική  ερμηνεία ο εισηγητής της ΝΔ. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στη μεταπολιτευτική περίοδο, τις προσπάθειες ανόρθωσης της χώρας από το ιδρυτή της παράταξής τους και τις συνεχείς αντιδράσεις της αριστεράς, όπως διατείνεται, σε κάθε μεταρρυθμιστική αλλαγή. Δεν ανέφερε βέβαια ποια πολιτική παράταξη είχε προηγουμένως καθηλώσει τη χώρα, που η ΝΔ ανέλαβε να ανορθώσει.
Δηλαδή με απλά λόγια διάβασε και ερμήνευσε την ιστορική διαδρομή της μεταπολίτευσης, όπως διαβάζεται η Αραβική γραφή, διαβάζει δε ενίοτε και ο ΣΚΑΙ, δηλαδή ανάποδα, αντιστρέφοντας ρόλους κατά συνέπεια και ευθύνες.
Λες και στη μεταπολίτευση δεν κυβέρνησαν τη χώρα εναλλάξ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και στο τέλος μαζί, δυο τους.
Λες και οι αγώνες των εργαζομένων και η όποια στήριξή τους από την Αριστερά, έφεραν το χρέος, την απαξίωση της παραγωγής, την ανεργία, τα μνημόνια.
Κυρίες κύριοι βουλευτές
Για τις επικρατούσες σημερινές συνθήκες και την πορεία της χώρας μπορούμε επί ημέρες να συζητούμε. Υπάρχουν όμως και τρίτοι που διατυπώνουν άποψη:
Προφανώς ξέρετε τι λένε, ο Ευρωπαϊκός παράγων και οι διεθνείς οργανισμοί ; Κανείς τους δεν αμφισβητεί τα προαναφερόμενα δεδομένα, αλλά και τα σημερινά για τους θετικούς οικονομικούς δείκτες, τη σταδιακή πρόοδο και την διαφαινόμενη βελτίωση.
Εσείς από τη πλευρά σας, λόγω έλλειψης συγκεκριμένης πολιτικής στρατηγικής κατά συνέπεια και πρότασης, επιδίδεστε στην καθημερινή καταστροφολογία συνεπικουρούμενοι από φιλικά σας ΜΜΕ.
Θα μου επιτρέψετε μια γενική αναφορά επ΄ αυτού. «Η επί σειρά ετών αδυναμία και υστέρηση της δεξιάς παράταξης για έναν στοιχειώδη αστικό εκσυγχρονισμό της χώρας, έφερνε και φέρνει την  αριστερά σ΄ αυτό το ρόλο, γι΄ αυτό το και πολιτικό αδιέξοδο της δεξιάς, αλλά και η σημερινή έντονη επίθεση της κομμουνιστικής αριστεράς, που αρνείται αυτό το ρόλο».
Τα παραδείγματα πάμπολλα: Σημερινό, η «σαρία». Στην Τουρκία καταργήθηκε από τη δεκαετία του ΄20 και στη χώρα μας ισχύει έως σήμερα. Θα την καταργήσουμε με νόμο που θα ψηφιστεί σύντομα. Διερωτώμαι όμως για την έως τώρα στάση σας.
Και μια σύντομη αναφορά στα κοινωνικά δεδομένα.
Στη χώρα, από τη μια, η μισθωτή εργασία και οι άνεργοι αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Ο προϋπολογισμός εκτιμώντας τις δύσκολες σημερινές συνθήκες τους λαβαίνει μέτρα για τη στήριξή τους. Ανοίγει θέσεις σταθερής εργασίας, στο δημόσιο τομέα, επιδιώκει μείωση της ανεργίας με κάθε τρόπο.
Από την άλλη, δραστηριοποιείται μια οικονομική ελίτ με τα χρήματά της σε εξωχώριες εταιρείες, με δραστηριότητες αμφισβητούμενης παραγωγικότητας, με άρνηση καταγραφής τους, με φοροδιαφυγή.
Αυτήν εννοεί η ΝΔ ηγέτιδα τάξη για την ανάπτυξη της χώρας και ύστερα ανησυχεί ο εισηγητής της για το «ταξικό μίσος»;
Απόρροια έντασης των ταξικών αντιθέσεων είναι, κι όχι προπαγανδιστικό κατασκεύασμα, όπως θέλετε να διατείνεστε. 

Κυρίες και κύριοι
Μέσα από δυσκολίες ολοκληρώνεται το τριετές πρόγραμμα 2015-18. Σχεδιάζεται σταδιακά η απεμπλοκή της χώρας από την αυστηρή επιτροπεία. Μεθοδεύεται σταδιακά μια κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη της χώρας.
Να είστε σίγουροι ότι η κυβέρνηση θα πετύχει. Η πλειοψηφία του Ελληνικού λαού, όσο κι αν γίνονται προσπάθειες, δεν ξεχνά την ιστορική διαδρομή του καθενός μας, αλλά και τη σημερινή παρουσία και δράση του.


#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn more
Ok, Go it!