ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Με τις διατάξεις του ν.δ. 180/1946, του α.ν.1565/1950, που κυρώθηκε με τον ν.1624/1951, του π.δ 899/1976, του π.δ. 1565/1977 και τις μεταγενέστερες από αυτές διατάξεις των σχετικών νόμων, καθορίστηκαν ως τουριστικές περιοχές στον νομό Ευβοίας οι πιο κάτω:
Οι Δήμοι Καρύστου, λουτρών Αιδηψού και Χαλκιδέων. Οι κοινότητες Αμαρύνθου, Βασιλικών, Ερέτριας, Λιχάδος, Μαντουδίου, Νέας Αρτάκης, Νέων Στύρων και η Νήσος Σκύρος.
Η περιοχή της Κύμης δεν έχει συμπεριληφθεί στις τουριστικές περιοχές της Εύβοιας, παρά το γεγονός ότι έχει χαρακτηριστεί ως παραδοσιακός οικισμός, διαθέτει έναν ορεινό όγκο με σπάνιο φυσικό περιβάλλον, ικανό να αναπτύξει ήπιες μορφές τουριστικής αξιοποίησης με προσανατολισμό το περιβάλλον.
Διαθέτει δε εκτεταμένες παραλίες και το λιμάνι της Κύμης που κατέχει στρατηγική θέση στο κέντρο του Αιγαίου (βρίσκεται στο στάδιο της αποπεράτωσης), θα είναι σε θέση να εξυπηρετεί γρήγορα και με ασφάλεια την μετακίνηση τουριστών στις γειτονικές Σποράδες και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ενώ ήδη διακινεί χιλιάδες τουριστών όλο τον χρόνο προς την γειτονική Σκύρο.
Είναι γενέτειρα του Γεωργίου Παπανικολάου στην μνήμη του οποίου δημιουργήθηκε το ομώνυμο Ινστιτούτο με σκοπό να γίνει επισκέψιμος χώρος ενώ τα τελευταία χρόνια διοργανώνεται Ιατρικό συνέδριο προς τιμή του και έρχονται ιατροί από πολλά μέρη του κόσμου.
Διαθέτει ένα από τα πιο άρτια οργανωμένα λαογραφικά μουσεία με αρκετούς επισκέπτες κάθε χρόνο, ενώ έχει την δυνατότητα ανάπτυξης και θρησκευτικού τουρισμού έχοντας τις ανάλογες υποδομές.
Τέλος πρόσφατα βρέθηκαν αρχαίοι οικισμοί στην ευρύτερη περιοχή που παραμένουν αναξιοποίητοι.
Συνεπώς η περιοχή διαθέτει όλα εκείνα τα πλεονεκτήματα και τις προϋποθέσεις ώστε να ανακηρυχθεί ως τουριστική περιοχή και με αυτόν τον τρόπο να μπουν οι βάσεις για την ανάπτυξη της. Κάτι τέτοιο είναι επιβεβλημένο στα πλαίσια του ευρύτερου αναπτυξιακού προσανατολισμού, ειδικά υπό τις σημερινές οικονομικές συνθήκες.
Με τον τρόπο αυτό συμβάλλουμε :
1. Στην προστασία και ανάδειξη του φυσικού κάλους της περιοχής μέσα από ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο που δίνει η ένταξη στις τουριστικές περιοχές.
2. Ολοκληρωμένη στρατηγική προώθησης τουριστικών και παραδοσιακών προϊόντων.
3. Αξιοποίηση και βελτίωση της λειτουργίας και ποιοτικής αναβάθμισης των τουριστικών επιχειρήσεων που υπάρχουν αλλά και προσέλκυση νέων.
4. Ενίσχυση επενδύσεων για την δημιουργία ποιοτικών υπηρεσιών.
5. Προγράμματα εκπαίδευσης επαγγελματιών για αναβάθμιση των υπηρεσιών.
6. Εφαρμογή προγραμμάτων αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης με σταθερό προσανατολισμό την προστασία του περιβάλλοντος και της ορεινής βιοποικιλότητος. Ενώ θα προωθεί την ανάπτυξη συγκεκριμένων ήπιων δραστηριοτήτων.
7. Σχεδιασμό για βελτίωση ελλιπών υποδομών και αποφυγή συρρίκνωσης του πληθυσμού.
8. Διασύνδεση διαφόρων κλάδων της τοπικής οικονομίας με τον τουρισμό.
9. Ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και διασύνδεση του τουρισμού με την φύση.
10. Επένδυση στον φυσιολατρικό και θρησκευτικό τουρισμό.
ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΥΜΗΣ ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΕΡΕΑ ΝΕΑ ΤΡΟΧΙΑ
ΛΑΜΙΑ: 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018