Καταδικάζει η Μογκερίνι την τουρκική επιθετικότητα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο
Απάντηση της Ύπατης Εκπροσώπου σε ερώτηση του ευρωβουλευτή, Νίκου Ανδρουλάκη
Την υποχρέωση της Τουρκίας να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας, υπενθυμίζει η Ύπατη Εκπρόσωπος και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Φεντερίκα Μογκερίνι, απαντώντας σε γραπτή ερώτηση του Νίκου Ανδρουλάκη.
Ό Έλληνας Ευρωβουλευτής είχε καταθέσει γραπτή ερώτηση στην Ύπατη Εκπρόσωπο, μετά τον εμβολισμό από τουρκική ακταιωρού, πλοίου του ελληνικού Λιμενικού Σώματος, η κατασκευή του οποίου είχε συγχρηματοδοτηθεί από την ΕΕ.
Το επεισόδιο είχε γίνει στις 12 Φεβρουαρίου στην θαλάσσια περιοχή ανατολικά των Ιμίων και εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων. Παράλληλα, την ίδια περίοδο τουρκικά πολεμικά πλοία με «πειρατικούς ελιγμούς» εμπόδιζαν την προσέγγιση πλωτού γεωτρύπανου στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Η κα Μογκερίνι στην απάντησή της ζητά από την Τουρκία να εξομαλύνει τις σχέσεις της με όλες της χώρες της ΕΕ. Επίσης, επαναλαμβάνει τα συμπεράσματά του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 22ας Μαρτίου 2018, όπου καταδικάστηκαν «απερίφραστα οι συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο Πέλαγος και υπογράμμισε την αμέριστη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο». Δεσμεύτηκε επίσης πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση εκ του σύνεγγυς».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του Ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη καθώς και η απάντηση της Ύπατης Εκπροσώπου κ. Φεντερίκας Μογκερίνι
Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-000938/2018
προς την Επιτροπή (Αντιπρόεδρος / Ύπατη Εκπρόσωπος)
Άρθρο 130 του Κανονισμού
Nikos Androulakis (S&D)
Θέμα: VP/HR - Τουρκική προκλητικότητα
Χθες το βράδυ, 12 Φεβρουαρίου 2018, στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά των Ιμίων εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, τουρκική ακταιωρός προσέκρουσε, μετά από επικίνδυνους ελιγμούς, σε πλοίο του ελληνικού Λιμενικού Σώματος η κατασκευή του οποίου είχε συγχρηματοδοτηθεί από την ΕΕ, προκαλώντας του σοβαρές υλικές ζημιές. Η προκλητική αυτή κίνηση έρχεται σε συνέχεια των «πειρατικών» ελιγμών τουρκικών σκαφών εντός της κυπριακής ΑΟΖ, σε πλωτό γεωτρύπανο. Αν και η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο δεν είναι νέα, πρόκειται για ένα περιστατικό πρωτοφανούς έντασης που επιβεβαιώνει τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Λίγες ώρες αργότερα, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε απειλητικές δηλώσεις, τόσο εναντίον της Ελλάδας όσο κι εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, αμφισβητώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα των δύο χωρών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο αντίστοιχα. Υπενθυμίζεται ότι τουρκικά πολεμικά πλοία εξακολουθούν να παρεμποδίζουν τη συνέχιση των γεωτρήσεων σε κοιτάσματα φυσικού αερίου εντός κυπριακής ΑΟΖ.
Ερωτάται η Ύπατη Εκπρόσωπος:
– Πώς σκοπεύει να αντιδράσει η ΕΕ στις ευθείες απειλές του Προέδρου της Τουρκίας κατά της εδαφικής ακεραιότητας δύο κρατών μελών;
– Συνάδουν τέτοιες συμπεριφορές με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Τουρκία απέναντι στην ΕΕ ως χώρα υποψήφια προς ένταξη;
– Πώς σκοπεύει να αντιδράσει στην πρόκληση ζημιών από την Τουρκία σε πλοίο του οποίου η κατασκευή έχει συγχρηματοδοτηθεί από την ΕΕ;
Απάντηση της αντιπροέδρου κ. Mogherini εξ ονόματος της Επιτροπής (6.6.2018)
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στα συμπεράσματά του της 22ας Μαρτίου 2018[1], καταδίκασε απερίφραστα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο Πέλαγος και υπογράμμισε την αμέριστη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο. Υπενθυμίζοντας τα συμπεράσματα του Οκτωβρίου του 2014 και τη Δήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου 2005, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε επειγόντως την Τουρκία να σταματήσει αυτές τις ενέργειες και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου για έρευνα και εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο. Σε αυτό το πλαίσιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθύμισε την υποχρέωση της Τουρκίας να σέβεται το διεθνές δίκαιο, να τηρεί σχέσεις καλής γειτονίας, και να εξομαλύνει τις σχέσεις της με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Επιπλέον, κατά τη σύνοδο των ηγετών στη Βάρνα, στις 26 Μαρτίου 2018, οι πρόεδροι κ. Juncker[2] και κ. Tusk[3] τόνισαν
τη σημασία των σχέσεων καλής γειτονίας με τα κράτη μέλη, ως σημαντικής
δέσμευσης στο πλαίσιο της διαδικασίας προσχώρησης, και εξέφρασαν τη
συνεχιζόμενη ανησυχία τους σχετικά με τις πρόσφατες ενέργειες της
Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο Πέλαγος.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξακολουθήσει να ασχολείται με τα ζητήματα αυτά[4]. Η Επιτροπή παρουσίασε την αξιολόγησή της στην ετήσια έκθεσή της για την Τουρκία στις 17 Απριλίου 2018 και θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση εκ του σύνεγγυς.
[1] http://www.consilium.e uropa.eu/el/press/press-releas es/2018/03/22/european-council -conclusions-on-the-western- balkans-and-actions-by-turkey- in-the-eastern-mediterranean- and-the-aegean-sea-22-march- 2018/pdf
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξακολουθήσει να ασχολείται με τα ζητήματα αυτά[4]. Η Επιτροπή παρουσίασε την αξιολόγησή της στην ετήσια έκθεσή της για την Τουρκία στις 17 Απριλίου 2018 και θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση εκ του σύνεγγυς.
[1] http://www.consilium.e
[3] http://www.consilium.e
[4] http://www.consilium.e uropa.eu/el/press/press-releas es/2018/03/22/european-council -conclusions-on-the-western- balkans-and-actions-by-turkey- in-the-eastern-mediterranean- and-the-aegean-sea-22-march- 2018/pdf
Νίκος Ανδρουλάκης - Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ - Μέλος S&Dwww.androulakisnikos.gr