Ιερό Μνημόσυνο Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου Α΄ στην Λαμία

Με την παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερωνύμου του Β΄ και πλειάδος Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών τελέσθηκε την Κυριακή 18 Νοεμβρίου ε.ε. στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας,  το Ιερό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Ιερωνύμου του Α΄.

          Το απόγευμα του Σαββάτου 17 Νοεμβρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος υπεδέχθη εις το Επισκοπείο τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες, Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, Αντιπρόεδρο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, Θερμοπυλών κ. Ιωάννη, Διευθυντή του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Πεντέλης και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κατάνγκας (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας) κ. Μελέτιο.

 Ακολούθως ο Ποιμενάρχης μας, οι Άγιοι Αρχιερείς με τις συνοδείες τους, μετέβησαν στο Γηροκομείο της Ιεράς Μητροπόλεως μας «Ίδρυμα Αργύρη Πετρή – Στέγη Γερόντων Στυλίδος», όπου ο Σεβασμιώτατος  τους ξενάγησε στους χώρους του και για αρκετή ώρα  είχαν μία ευχάριστη επικοινωνία με τους τροφίμους, τον Διευθυντή και το προσωπικό.

          Στην συνέχεια παρεκάθισαν στο Δείπνο κατά την διάρκεια του οποίου ευχήθηκαν εις τον Σεβασμιώτατο έτη πολλά και μακρά Αρχιερατεία,  επί τη ευκαιρία της  συμπληρώσεως  22 ετών από της Ενθρονίσεως του εις την Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος. (17 Νοεμβρίου 1996).

          Το πρωί της Κυριακής στον Όρθρο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, ο οποίος στην συνέχεια προηξήρχε και του λαμπρού πολυαρχιερατικού Συλλείτουργο, συνιεργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών: Θερμοπυλών κ. Ιωάννου, Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωροθέου, Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων  κ. Χρυσοστόμου, Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου, Κατάγκας κ. Μελετίου, του Ποιμενάρχου μας κ. Νικολάου. Τους αγίους Αρχιερείς πλαισίωσαν Ιερείς και Διάκονοι από την Ιερά Μητρόπολή μας καθώς και από άλλες Μητροπόλεις.

          Στο Ιερό βήμα παρέστη συμπροσευχόμενος ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος ο Β΄, ο οποίος έφθασε στην πόλη της Λαμίας συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Θεσπιών κ. Συμεών και τον Αρχιδιάκονό του π. Ιωάννη Μπούτση.

          Τους Ιερούς ύμνους απέδωσαν θαυμάσια Βυζαντινοί χοροί, υπό την Διεύθυνση του Πρωτοψάλτου, Καθηγητού κ. Δημητρίου Μαντέ, εκ δεξιών και του Διευθυντού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως μας κ. Ανδρέου Ιωακείμ εξ αριστερών, τη συμμετοχή των Καθηγητών και των μαθητών της Σχολής.

          Ακολούθως ο Μακαριώτατος πλαισιούμενος από τους ως άνω αγίους Αρχιερείς, τον Ιερό κλήρο της πόλεως και την παρουσία σύσσωμης  της Πολιτικής και Στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου και πλήθους πιστών  ετέλεσε Ιερό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του Μακαριστού Προκατόχου, αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Ιερωνύμου του Α΄, επί τη συμπληρώσει 30 ετών από της κοιμήσεως του. (†15 Νοεμβρίου 1988.)

          Επιμνημόσυνο λόγο εξεφώνησε εμφανώς συγκινημένος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος, ο οποίος ως κατά σάρκα συγγενείς του, είχε και την πρωτοβουλία της διοργανώσεως και τελέσεως του Ιερού μνημοσύνου.

    Ο Σεβασμιώτατος στον λόγο του ωμίλησε για τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο τονίζοντας πως: «υπήρξε μια εμβληματική φυσιογνωμία, η οποία άφησε έντονα τα ίχνη της διαβάσεώς της, ασχέτως αν οι οργανωμένοι εργάτες της ανομίας, από τότε που ζούσε μέχρι σήμερα, προσπαθούν να αμαυρώσουν το έργο του και την προσωπικότητά του». Επεσήμανε, μάλιστα, πως: «στα εξ χρόνια της Αρχιεπισκοπείας του παρήγαγε έργο όσο δεν είχε παραχθεί από της ιδρύσεως της Εκκλησίας της Ελλάδος», ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε κάποια από τα έργα του μακαριστού, όπως η ανασυγκρότηση των υπηρεσιών της Ιεράς  Συνόδου, ιδρύοντας τις Μόνιμες Συνοδικές Επιτροπές και μεταφέροντας αυτές από τα υπόγεια της Αρχιεπισκοπής της οδού Αγίας Φιλοθέης, στην Ιερά Μονή Πετράκη. Υπήγαγε, επίσης, την Εκκλησιαστική εκπαίδευση από το Υπουργείο Παιδείας στην Ιερά Σύνοδο, ιδρύοντας Διεύθυνση Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και αναδιοργανώνοντας τις Εκκλησιαστικές Σχολές, ενώ ίδρυσε το νοσοκομείο κληρικών  και το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ιερά Μονή Πεντέλης. Συνεκρότησε μεγάλο επιτελείο ειδικών διά την καταγραφή της Εκκλησιαστικής περιουσίας και οργάνωσε την αξιοποίησή της. Η υλοποίηση του προγράμματος αυτού θα καθιστούσε αυτάρκη οικονομικά την Εκκλησία της Ελλάδος. Δυστυχώς μετά την παραίτησή του το πρόγραμμα εγκαταλείφθηκε», αλλά και «κατωχύρωσε νομοθετικά την μισθολογική εξέλιξη του Ιερού Κλήρου και εξέδωκε ειδικό Νόμο διά την χειροτονία Ιερέων μειωμένων προσόντων για τις Ενορίες των παραμεθορίων περιοχών».

      Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Ποιμενάρχης μας  εχαρακτήρισε την Αρχιεπισκοπική θητεία του μακαριστού ως περιπετειώδη και ταραχώδη και αναφέρθηκε στην παραίτηση αλλά και στην δικαίωσή του.

     Ακολούθως ο Μακαριώτατος  ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο  δια την πρόσκληση ώστε να τελέσει το Ιερό  μνημόσυνο του  μακαριστού προκατόχου του, κυρού  Ιερωνύμου του Α',  τονίζοντας πως όσα παρουσίασε εις τον λόγο του  αγγίζουν τις καρδιές πολλών ανθρώπων, όσων των γνώρισαν και διδάχθηκαν κοντά του, ενώ αναφέρθηκε στην δύναμη του μακαριστού να εμπνέει, να καθοδηγεί και να χαράζει γραμμές.

          Ο Μακαριώτατος χαρακτηριστικά ανέφερε:

     «Πόσοι από μας αυτήν την εποχή -νέα παιδιά- μπορούσαμε να απολαμβάνουμε στις συναναστροφές τις ομιλίες του, αλλά και τις υποδείξεις του μπορούμε να πούμε και να καταθέσουμε, ότι είχε δημιουργηθεί τότε μέσα στον χώρο τον Εκκλησιαστικό, παρά τις δυσκολίες που υπήρχαν, ένα πνεύμα διαφορετικό, Εκκλησιαστικό, από εκείνο το πνεύμα που επικρατούσε γενικότερα. Εμείς ως φοιτητές, και άλλοι πολλοί, όταν βλέπαμε πρόσωπα, τα οποία μας ενέπνεαν, να αφήνουν τα καλά για τα καλύτερα τα αγαθά για τα πλέον αγαθά προβληματιζόμαστε και παίρνουμε μηνύματα εσωτερικά και θα ήταν παράλειψη αν δεν ανέφερα ότι τότε ο νυν Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου ήταν ένας επιτυχημένος εκπαιδευτικός που όλοι τον καμαρώναμε και παίρναμε διδάγματα. Ένας από τους πολλούς που άφησε τα καλά και πήγε στα καλύτερα έγινε πνευματικός και σήμερα είναι ο πρεσβύτατος στην Ιεραρχία και συνεχίζει να εργάζεται κάτω από το πνεύμα του μακαριστού Ιερωνύμου. Έτσι, λοιπόν, σήμερα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος μπόρεσε να μας θυμίσει, να μας φέρει σε αυτήν την εποχή, η οποία είχε και αυτή δυσκολίες όπως όλες οι εποχές, αλλά έδωσε μηνύματα για νέα πορεία στα εκκλησιαστικά πράγματα.

          Άγιε Φθιώτιδος και εν Χριστώ αδελφέ κ. Νικόλαε, ευχαριστούμε πάρα πολύ και σας συγχαίρουμε, διότι ξυπνήσατε μέσα μας πολλά πράγματα, τα οποία μας βοήθησαν τότε για καλές αποφάσεις».

          Το πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο και το Ιερό μνημόσυνο μετεδόθη απευθείας παγκοσμίως μέσω των Τηλεοπτικών Σατθμών «STAR Κεντρικής Ελλάδος» και «4Ε» της Ορθοδόξου Αδελφότητος αγία Λυδία, καθώς και μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος.

          Στην συνέχεια εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού, προσεφέρθη σε όλους καφές εις μνήμην του μακαριστού Αρχιεπισκόπου εις το Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο.

          Τέλος ο Μακαριώτατος και  οι άγιοι Αρχιερείς με τις συνοδείες τους  μετέβησαν εις την Ιστορική Ιερά Μονή Παναγίας Δαμάστας, όπου προσεκύνησαν την Θαυματουργό Ιερά Εικόνα της Παναγίας και εδέχθησαν την αβραμιαία φιλοξενία της Οσιολογιωτάτης Καθηγουμένης Γερόντισσας Ιωάννας και της 15μελούς αδελφότητος.

          Κατά την διάρκεια του επισήμου γεύματος ο Σεβασμιώτατος προσεφώνησε τον Μακαριώτατο και τον ευχαρίστησε έτι μία φορά για την ιδαιτέρως τιμητική και ευλογητή παρουσία του εις την Ιερά Μητρόπολή μας, ευχόμενος όπως ο Μέγας Αρχιερεύς Χριστός, δια πρεσβειών της Υπεραγίας Θεοτόκου, του χαρίσει υγεία και δύναμη δια να συνεχίσει επί έτη πολλά την θεάρεστο Αρχιεπισκοπεία του, προς δόξαν του Τριαδικού Θεού και ωφέλεια της Ορθοδόξου Εκκλησίας και της Πατρίδος μας.

 Φωτό Imfth & Δημήτριος Ανάγνουimfth.gr

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn more
Ok, Go it!