και το δικό μας όχι
Όλοι ακούμε εξαγγελίες της τελευταίας στιγμής για μεγάλα έργα όπως και τις λαμπρές ιδέες και προτάσεις των υποψηφίων της τοπικής αυτοδιοίκησης κατά την διάρκεια της εκλογικής αυτής αναμέτρησης. Αν μάλιστα κάποιος ανατρέξει στα ΜΜΕ, θα διαπιστώσει ότι όλο και περισσότεροι πολιτικοί σχολιάζουν τους αντιπάλους τους, με ποδοσφαιρικού τύπου εκφράσεις. Έβαλε γκολ, τον έστειλε στην σέντρα, να κατέβει στο γήπεδο και πολλά παρόμοια, που εκτός του ότι υποτιμούν τον πολίτη, τον αναγκάζουν υποσυνείδητα, να ταυτιστεί με την μια ή την άλλη «ομάδα» και να παίζει στοιχήματα πρόβλεψης, παραβλέποντας τον ίδιο τον υποψήφιο. Το χειρότερο όμως απ’ όλα είναι ότι με όλα αυτά νοθεύεται η εκδήλωση της θέλησης των πολιτών και παραβιάζονται οι αρχές του συντάγματός μας.
Για να βάλουμε λοιπόν τα πράγματα στην σωστή τους θέση είναι αναγκαίο να ξεκαθαριστεί ότι, οι πολίτες δεν πρέπει να επηρεάζονται ούτε από την ποδοσφαιροποίηση των απόψεων , ούτε από κομματικές κορώνες και παρεμβάσεις «στελεχών», ούτε από οικονομικά κέντρα με προφανείς στόχους και σκοπούς. Παραμένοντας ανεπηρέαστοι, με μοναδικό κριτήριο την δική τους άποψη, πρέπει να επιλέγουν αυτούς που θεωρούν αντάξιούς τους. Για τον λόγο αυτό μάλιστα ο νομοθέτης πολύ σωστά αναφέρεται στη «διασφάλιση ισοδύναμων προϋποθέσεων προεκλογικής προβολής επί «ίσοις όροις» γνωρίζοντας ότι μόνο έτσι θωρακίζεται η δημοκρατία. Η άποψη κάθε πολίτη, ειδικά στην δημοκρατία «δι’ αντιπροσώπων», θα πρέπει να διαμορφώνεται από τον ίδιο και την γνώση του για τα τεκταινόμενα και όχι από την «εικόνα» του υποψήφιου, που με διάφορες μεθόδους προσπαθούν να διαμορφώσουν, με την επαναλαμβανόμενη συνθηματολογία των ΜΜΕ, τις ατέλειωτες προβολές των οικονομικά εύρωστων συνδυασμών και υποψηφίων που στηρίζονται από οικονομικούς κύκλους.
Επειδή δε, εκτός όλων αυτών, ελάχιστος λόγος έχει γίνει για τον «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ » θα προσθέσω:
Είναι πολύ σημαντικό να ασκηθεί πίεση στη βουλή, ώστε, με την αναθεώρηση και την απονομή αρμοδιοτήτων στους ΟΤΑ, που θα επακολουθήσει με τον «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ ΙΙ», να ενεργοποιηθεί η συμμετοχή του πολίτη στις κανονιστικές πράξεις της διοίκησης. Άμεση τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου μας, για την συμμετοχή όλων των πολιτών στην διοίκηση και τον έλεγχο της υποβολής προτάσεων ένταξης έργων και παρακολούθησης της εφαρμογής των προγραμμάτων. Οι δημότες πρέπει να έχουν θεσμικό ρόλο και όχι συμβουλευτικό όπως προβλέπεται με τον «συμμετοχικό προϋπολογισμό» και τις λαϊκές συνελεύσεις του νομοθέτη στον «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ». που έχουν μόνο συμβουλευτικό ρόλο και δεν παραπέμπουν σε καμία περίπτωση σε ΑΥΤΟ-διοίκηση.
Η δημοτική επιτροπή διαβούλευσης θα πρέπει να ενημερώνει διαρκώς και να προετοιμάζει την συμμετοχή των δημοτών στην λήψη των αποφάσεων του Δήμου.
Η σύσταση των διαδημοτικών συνδέσμων να ελέγχεται από τους πολίτες.
Να μην επιτρέψουμε την περαιτέρω απορρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, πιέζοντας ώστε στο νέο θεσμικό πλαίσιο να θωρακίζονται οι Δήμοι και να μην εκχωρούν σε Α.Ε. την ανάθεση, εκτέλεση και διαχείριση των έργων, στο όνομα των ελλείψεων του απαραίτητου προσωπικού.
Όλα τα διοικητικά έγγραφα, για να έχουν ισχύ, να αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Δήμου, κατ’ αντιστοιχία των αναρτήσεων των οικονομικών εγγράφων στο πρόγραμμα «ΔΙΑΥΓΕΙΑ»
Να υπάρξει στον δήμο μας ένα «Ολοκληρωμένο σύστημα εσωτερικού ελέγχου» αναρτώμενο στο διαδίκτυο.
Ο ετήσιος προϋπολογισμός του Δήμου και τα ετήσια προγράμματα δράσης να αποφασίζονται από τους δημότες. Οι τεχνικές υπηρεσίες να καταρτίζουν τα τεχνικά προγράμματα, να τα εισηγούνται στο δημοτικό συμβούλιο και να τα παρουσιάζουν προς ψήφιση στους δημότες.
Εάν ίσχυαν όλα τα παραπάνω, θα δημιουργούνταν άραγε ποτέ τα τεράστια ελλείμματα που συνεχώς αποκαλύπτονται σε πολλούς δήμους της χώρας για τα οποία εμείς οι δημότες θα καλούμαστε πλέον να πληρώνουμε; Θα υπήρχε άραγε η «μαφία των λαϊκών αγορών» που πρόσφατα εξαρθρώθηκε στην Αθήνα, στην οποία συμμετείχαν στελέχη της Διεύθυνσης Λαϊκών Αγορών, ελεγκτές- επόπτες, νυν και τέως προϊστάμενοι υπηρεσιών, νυν και πρώην πρόεδροι σωματείων, που συστηματικά επί χρόνια εκμεταλλεύονταν τους ανθρώπους του καθημερινού μόχθου; Στον δικό μας Δήμο τι γίνεται; Ποιά είναι η διαχείριση των αδειών των λαϊκών αγορών και των αδειοδοτήσεων των εμπορικών επιχειρήσεων; Ποια είναι η διαχείριση των δημοτικών επιχειρήσεων, για παράδειγμα των σφαγείων; Και για τους αγρότες του Δήμου μας, οι τοπικοί οργανισμοί εγγείων βελτιώσεων, οι γνωστοί ΤΟΕΒ, λειτουργούν με την συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων αγροτών; Ή μήπως υπάρχουν «στεγανά» αδιαφάνειας που οδηγούν στην ανισοκατανομή των δαπανών; Σχετικά με τις δηλώσεις του ΟΣΔΕ που την περίοδο αυτή καλούνται να ακριβοπληρώσουν οι αγρότες, μήπως θα πρέπει η γεωτεχνική υπηρεσία του Δήμου, να τις αναλαμβάνει δωρεάν όπως άλλωστε συμβαίνει και στις άλλες χώρες της ΕΕ; Το ξέρουν οι αγρότες του δήμου μας ότι μόνο οι Έλληνες αγρότες πληρώνουν για την συμπλήρωση της αίτησης του ΟΣΔΕ; Το ξέρουν οι δημότες μας ότι για τα πιθανά οικονομικά ελλείμματα του Δήμου, θα δεσμευτούν παρόντα αλλά και μελλοντικά έσοδα του Δήμου, ήτοι ακίνητη και κινητή περιουσία του Δήμου, δημοτικά τέλη κ.α. Είναι πολλά τα ερωτήματα στα οποία μπορούν να εστιάσουν οι δημότες και να πάρουν θέση.
Θέλουμε λοιπόν ένα Δήμο όπου οι πολίτες θα έχουν τον πρώτο λόγο, χωρίς πρωτοκλασάτα στελέχη, χωρίς «προστάτες» και ειδικούς διαχειριστές, χωρίς στεγανά, χωρίς επαγγελματίες αυτοδιοικητικούς αλλά με πραγματικά και ουσιαστικά αυτοδιοικούμενους ανθρώπους, που θα μάχονται για τα «τείχη της πόλη τους» όπως μάχονται για την οικογένειά τους.
Το 2020 θα γιορτάσουμε τα 2.500 χρόνια από την ιστορική απόφαση ενός σπουδαίου στρατηγού να αντιμετωπιστεί ο εχθρός στις Θερμοπύλες. Ας παραταχθούμε λοιπόν σήμερα, εμείς οι 75.000 κάτοικοι της πόλης και των χωριών του Δήμου μας, στις δικές μας Θερμοπύλες, ενάντια στην ψηφιοποίηση των πάντων από ξένα κέντρα και την περιθωριοποίησή μας και ας πούμε το δικό μας όχι, στα λαμπερά ονόματα των επαγγελματιών πολιτικών που νέμονται την «δημοκρατική» αντιπροσώπευσή μας.
Γιώργος Παγουρόπουλος
αγρότης γεωπόνος