Τον φετινό εορτασμό ελάμπρυνε με την παρουσία του, κατόπιν προσκλήσεως του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Σινά, Φαράν και Ραϊθώ κ. Δαμιανού, ο Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως μας, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, ο οποίος χοροστάτησε στον όρθρο και ακολούθως προηξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας.
Στις Ιερές Ακολουθίες παρέστη συμπροσευχόμενος από του παραθρονίου και ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Σινά, κ. Δαμιανός, Ηγούμενος της Παλαιφάτου και Ιστορικής Ιεράς Μονής της αγίας Αικατερίνης του Θεοβαδίστου όρους Σινά, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από την πόλη της Αταλάντης.
Τον Σεβασμιώτατο κ. Ιγνάτιο στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία πλαισίωσαν: ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως μας Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Νεόφυτος Ραφαηλίδης, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Αταλάντης Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Δημήτριος Ζελιαναίος, ο Ιδιαίτερος Γραμματεύς του κ. Ιγνατίου Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Σεραφείμ Κοντακτσής, Πατέρες της Ιεράς Αδελφότητος, Ιερείς της περιοχής, ο Αρχιδιάκονος π. Ιωήλ Ποδαρόπουλος και ο Ιεροδιάκονος π. Νικόλαος Πολυζώης.
Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος ευλόγησε τους άρτους και ακολούθως προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Σινά κ. Δαμιανό εκφράζοντας τον σεβασμό του και τις εγκάρδιες ευχαριστίες του για την τιμητική πρόσκληση ευχόμενος υγεία, μακροημέρευση και την από Θεού δύναμη στο δύσκολο έργο του.
« Ο Θεός σας έδωκε Σεβασμιώτατε την χάρη να είστε ο αναγεννητής της Ιστορικής και μοναδικής στην Ορθοδοξία και στον κόσμο Ιεράς Μονής αγίας Αικατερίνης του Θεοβαδίστου Όρους Σινά, της οποίας διασώσατε τον πλούτο και την παρουσία της και συνεχίζετε να διαφυλάττετε. Ως άλλος Μωυσής εμπιστευθήκατε απόλυτα την ζωή σας στα χέρια του Θεού, ως Μωυσής πορευθήκατε και ποτέ δεν απελπιστήκατε ακόμη και στις δύσκολες στιγμές της Μονής, εν τούτοις πάντοτε είστε νικητής, διότι όποιος εμπιστεύεται την ζωή του στα χέρια του Θεού, Αυτός λύνει τα προβλήματα και Αυτός δίδει την λύση. Σας ευγνωμονούμε και αιτούμεθα τις ευχές σας. Γι’ εμάς αλλά και για εκατοντάδες ακόμη ανθρώπους είστε οδηγός που μας καθοδηγείτε και μας εμπνέεται και ευχόμαστε να ζήσετε ακόμη πολλά έτη για να συνεχιστεί αυτή η μακραίωνη παράδοση της διαφυλάξεως και παρουσίας της Μονής. Όσο αν αφορά αυτή την Ακρόπολη, θαυμάζω το έργο σας και την αποφασιστικότητά σας. Η επιλογή του τόπου είναι μοναδική και πλέον αποτελεί την Ακρόπολη όλης της περιοχής και χαίρω, διότι μου εδόθη η ευκαιρία να το γνωρίσω από κοντά. Το έργο σας αυτό είναι μια δική σας σφραγίδα, μια μακραίωνη σφραγίδα που σφραγίζει την ζωή των κατοίκων και τις επόμενες γενιές. Εύχομαι το σπουδαίο αυτό έργο σας να ολοκληρωθεί σύντομα και το όνειρο σας να γίνει πραγματικότητα. Σας εύχομαι να έχετε υγεία και σας ευχαριστώ που στο σύντομο διάστημα της Τοποτηρητείας με προσκαλέσατε».
Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Σινά κ. Δαμιανός αντιφώνησε τον λόγο του κ. Ιγνατίου εκφράζοντας τις θερμές του ευχαριστίες δια την ευλογητή παρουσία του στην Πανήγυρη ευχόμενος δεόντως και δι’ ολίγον παρουσίασε την πορεία και εξέλιξη των εργασιών που πραγματοποιούνται στο Ίδρυμα, αλλά και την μεγάλη σημασία που έχει η κατασκευή του Ιδρύματος αυτού, το οποίο διαφυλάττει, περιφρουρεί και σώζει την πνευματική και πολιτισμική μακρόχρονη πορεία της Ιστορικής Μονής Σινά. .
Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος κ. Ιγνάτιος ετέλεσε Αρχιερατικό Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Ποιμενάρχου μας κυρού Νικολάου, επί τη συμπληρώσει σήμερα ακριβώς τεσσαράκοντα ημερών από της αιφνιδίου αναχωρήσεως του για την Ουράνιο Βασιλεία.
Τέλος εκ μέρους της Ιεράς Αδελφότητος της Μονής του όρους Σινά εδόθη εόρτιο κέρασμα προς όλους στο Αρχονταρίκι, το οποίο ευρίσκεται στο Ισόγειο του Ναού
Στην Πανηγυρική Θεία Λειτουργία παρέστη μεταξύ των πιστών από την ευρύτερη περιοχή της Λοκρίδος και ο Δήμαρχος Λοκρών κ. Αθανάσιος Ζακεντές με μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και εκπρόσωποι άλλων φορέων του τόπου.
Το Ίδρυμα Όρους Σινά (ΙΟΣ)
Η παλαίφατη Ιερά Μονή Θεοβαδίστου Όρους Σινά - Αγίας Αικατερίνης (ίδρυση 6ος αι.), που ευρίσκεται στο Νότιο τμήμα της Σιναϊτικής χερσονήσου (Αίγυπτος), γνωστή και ως «συμπυκνωμένο Βυζάντιο» λόγω του αριθμού, της παλαιότητος και της σημασίας των κειμηλίων της (κατέχει την μεγαλύτερη και αρχαιότερη συλλογή εικόνων και την μεγαλύτερη μοναστηριακή βιβλιοθήκη), έχει συστήσει επί ευρωπαικού εδάφους, με έδρα την Αθήνα το Ίδρυμα Όρους Σινά (ΙΟΣ), κοινωφελή Οργανισμό πνευματικού, ανθρωπιστικού και επιστημονικού χαρακτήρα (ΦΕΚ 752/Β 1986).
Στις δραστηριότητες του ΙΟΣ εντάσσεται μεταξύ άλλων η ψηφιοποίηση των Σιναϊτικών κειμηλίων (εικόνων, χειρογράφων, έργων μικροτεχνίας, αρχειακού υλικού κλπ) και η διευκόλυνση της διεθνούς επιστημονικής κοινότητος ως προς την μελέτη της Σιναϊτικής πνευματικής και πολιτιστικής παραδόσεως.
Στο πλαίσιο αυτό, το ΙΟΣ κατασκευάζει, όπως προαναφέρθηκε, στην Τραγάνα Φθιώτιδος ένα πολυδύναμο συγκρότημα, το Ευρωσιναιτικό Κέντρο, ως βάση των δραστηριοτήτων του.
Το Κέντρο στην πλήρη του μορφή θα περιλαμβάνει ποικίλα κτήρια (Βιβλιοθήκη, Μουσείο, Εκπαιδευτική Εστία κ.α.), καθώς και κέντρο περιθάλψεως υπερηλίκων αλλά και χρονίως πασχόντων.
Κατά τους δύσκολους αυτούς καιρούς που διέρχεται η Μέση Ανατολή και η Χώρα του Νείλου με επιτακτικό το αίτημα της καλώς νοουμένης δημοκρατίας, η Μονή Σινά με την εκδήλωση των Εγκαινίων, μεταξύ άλλων, υπενθυμίζει την δική της εμπειρία διαλόγου και ειρηνικής συνυπάρξεως λαών και διαφορετικών θρησκευτικών κοινοτήτων, καθώς συμβιώνει αρμονικά ανά τους αιώνες με τους περιοίκους μουσουλμάνους Βεδουίνους.
Στη δύσκολη δε καμπή που ευρίσκεται η Ελλάς, με ένα αναπτυξιακό έργο μεγάλου βεληνεκούς, όπως το Ευρωσιναϊτικό Κέντρο, επιθυμεί να υπογραμμίσει την ανάγκη για αισιόδοξη αντιμετώπιση και για αγώνα, με την πεποίθηση ότι τα πνευματικά, πολιτιστικά και ανθρωπιστικά έργα δεν είναι διακοσμητικό στοιχείο και πολυτέλεια, αλλά αποτελούν αναγκαιότητα και προτεραιότητα.
http://www.imfth.gr