Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος: «Η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος και η Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας έχουν ως κοινό σημείο αναφοράς τον Όσιο Γέροντα Βησσαρίωνα»

Την Ιστορική Ιερά Μονή Αγάθωνος επισκέφθηκε την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου προσκυνηματικώς,  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος,  όπου ως Ποιμενάρχης της ιδιαιτέρας πατρίδος του Οσίου Γέροντος Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου , η οποία είναι το Πεταλίδι Μεσσηνίας, θέλησε να ασπασθεί ευλαβικώς το Ιερό σκήνωμά του και να προσευχηθεί στη Χάρη του,  υπέρ του Ιερού Κλήρου και του Θεοσώστου λαού της Μητροπόλεως του.

          Τον Σεβασμιώτατο υπεδέχθησαν στα προπύλαια της Μονής με καμπανοκρουσίες και κατά την πρέπουσα Μοναστηριακή τάξη, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως μας Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άγγελος Ανθόπουλος,  ως εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου, ο Καθηγούμενος της Μονής Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Γερμανός Γιαντσίδης, οι Πατέρες της Αδελφότητος και ο Διευθυντής του Ραδιoφωνικού Σταθμού και Υπεύθυνος Τύπου της Μητροπόλεως Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Δημήτριος Ατματζίδης, ως απεσταλμένος του Σεβασμιωτάτου, καθώς και ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Λαμιέων κ. Ευθυμίου Καραΐσκου , ο Υπεύθυνος Αντιδήμαρχος για την Δημοτική Ενότητα Υπάτης κ. Κωνσταντίνος Ξεφλούδας.

          Ψαλλομένου του «Άξιον εστί» και με την ευώδη οσμή του θυμιάματος, ο κ. Χρυσόστομος εισήλθε εντός του Ιστορικού Καθολικού, όπου προσεκύνησε ευλαβώς την Θαυματουργό Εικόνα της Παναγίας και ακολούθως εισήλθε εις το Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Χαραλάμπους, όπου ενώπιον του αφθάρτου σκηνώματος του Οσίου Γέροντος Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου, κλίνων το γόνυ της καρδίας του και της ψυχής του, προσεκύνησε με εμφανή τη συγκίνηση τον Όσιο Γέροντα και εθαύμασε την αφθαρσία του αγιασμένου σώματός του, την οποία και δικαίως εχαρακτήρισε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως «Σημείον του Ουρανού».

          Ακολούθως εντός του Καθολικού εψάλη δοξολογική δέησις εις το τέλος της οποίας, ο άγιος Πρωτοσύγκελλος τιμητικώς και εγκαρδίως, προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο και εκ μέρους του Ποιμενάρχου μας κ. Συμεών τον καλωσόρισε στην Ιστορική Μονή του Αγάθωνα.

          Ο π. Άγγελος χαρακτηριστικά σημείωσε:

«Σας μεταφέρω τις ευχές και τις ευγνώμονες ευχαριστίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών,  ο οποίος δεν είναι παρών λόγω προγραμματισμένων υποχρεώσεων.

Σας μεταφέρω την αγάπη του, την ευγνωμοσύνη και τον σεβασμό του. Βρίσκεστε σε ένα τόπο,  που η μεταμορφωτική Χάρη του Σωτήρος Χριστού, η μεσιτεία της Παναγίας και οι πρεσβείες των Οσίων πατέρων με κορυφαίο τον Όσιο Αγάθωνα και τον αρτίως φανέντα, Όσιο Βησσαρίωνα τον Αγαθωνίτη,  έχουν ενισχύσει τον αγώνα πολλών Αγίων πατέρων,  των οποίων τα δάκρυα και οι προσευχές έχουν καταστήσει Άγιο αυτόν τον τόπο.

Η παρουσία σας σήμερα εδώ, ενός ανθρώπου,  που όλοι σκύβουμε και με πολύ αγάπη και στρέφουμε το βλέμμα μας, ενός σοφού Αρχιερέως,  που κοσμεί την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, είναι μεγάλη ευλογία.

Διαποιμαίνετε μια επαρχία,  στην οποία ανήκει το χωριό που γεννήθηκε ο Όσιος και αυτό είναι αιτία πανηγύρεως για εμάς.

Σας εκφράζουμε τον πολύ μας σεβασμό και η Παναγία και οι Άγιοι να σας ενισχύουν και να Αρχιερατεύετε και να Ευλογείτε τον λαό του Θεού».



Στην συνέχεια τον κ. Χρυσόστομο προσφώνησε ο άγιος Καθηγούμενος, σημειώνοντας χαρακτηριστικά:

«Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομε!

Σας καλωσορίζουμε στην Μονή μας και Σας ευχαριστούμε για την ιερή και προσκυνηματική επίσκεψή Σας στο Μοναστήρι μας.

Είναι για εμάς μεγάλη η τιμή της παρουσίας Σας εδώ, στην Ιστορική μονή του Αγάθωνος και η χαρά μας απερίγραπτη.

Χαιρόμεθα,  διότι η προσωπικότητά Σας μας εμπνέει, αφού συγκεντρώνεται πλείστα χαρίσματα και αρετές που σπανίζουν σε Ιεράρχες της Εκκλησίας μας.

Η μόρφωσή Σας, οι γνώσεις Σας, τα πτυχία και τα διπλώματα που φέρεται, αλλά και η Πανεπιστημιακή Σας διδασκαλία, φανερώνουν έναν Ιεράρχη μεστόν σοφίας και Θεολογικής υποστάσεως.

Στο άκουσμα της επισκέψεώς Σας, νοιώσαμε ιδιαιτέραν χαράν και αγαλλίασιν, διότι επιθυμούσαμε να σας γνωρίσουμε από κοντά και να γευθούμε τους καρπούς των συμβουλών και των λόγων Σας.

Δυναμικός και με ξεχωριστή πνευματική, θεολογική και πατριωτική υπόσταση που Σας διακρίνει, έχετε αφιερώσει όλη σας τη ζωή σε έργα προσφοράς και θυσίας.

Η επιστημονική Σας κατάρτιση και η πολλών χρόνων εκπαιδευτική Σας προσφορά ως καθηγητής εις το Πανεπιστήμιον της χώρας μας, αλλά και η θεία κλίση Σας στα ιερά και όσια της πίστεως, Σας εγαλούχησαν και Σας έκαναν ένα άξιο ιεράρχη της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας.

Η Μεσσηνία είναι πολύ τυχερή που Σας έχει Επίσκοπο και οι άνθρωποι συμπαραστάτη και πατέρα τους.

Προσφέρετε σε όλους ανεξαιρέτως τη βοήθειά Σας ανιδιοτελώς και δημιουργείτε έργα αγάπης και ζωής.

Η επίσκεψη Σας στη μονή μας, ως Μητροπολίτης Μεσσηνίας είναι σημαδιακή, διότι είστε ο Επίσκοπος της Μητροπόλεως από την οποία καταγόταν ο όσιος Γέρων Βησσαρίων, ο ταπεινός Λευίτης του Κυρίου μας, ο άσημος αλλά τεράστιος σε αρετές και προσφορά.

Ο Γέροντας Βησσαρίωνας κατάγονταν από το Πεταλίδι της Μεσσηνίας και ξεκίνησε τη μοναχική του πορεία από το Ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Δήμιοβας, όπου και εκάρη μοναχός.

Αργότερα ο σοφός Μητροπολίτης Μεσσηνίας Μελέτιος Σακελλαρόπουλος τον αγκάλιασε με στοργή.

Στις 12 Δεκεμβρίου 1931, σε ηλικία 23 ετών, τον χειροτόνησε Διάκονο και τον είχε πάντοτε μαζί του, με τόπο διαμονής του το Επισκοπείον.

Το έτος 1933, στις 15 Σεπτεμβρίου, ο Μητροπολίτης Κυπαρισσίας-Τριφυλίας, Ανδρέας Τριανταφύλλου, (ως τοποτηρητής), τον χειροτόνησε Πρεσβύτερο, στον τότε Μητροπολιτικό ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου εν Παραλία Κυπαρισσίας.

Αργότερα, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Πολύκαρπος Συνοδινός, εκτιμώντας τον ζήλο, την εργατικότητα και τα πολλά προσόντα του ιέρεια, πλέον, Βησσαρίωνα, του έδωσε τα οφίκια του Αρχιμανδρίτου και του Πνευματικού Πατέρα-Εξομολόγου. Του έδωσε, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, τη δυνατότητα της διακονίας των πιστών, χωρίς όρια.

Μετά τη χειροτονία του, αναχώρησε για τη Μητρόπολη Καρδίτσας, όπου Επίσκοπος ήταν, και εκεί, ο πατριώτης του ο Ιεζεκιήλ.

Εκεί, ως βοηθός του Μητροπολίτη, ανέπτυξε μεγάλη φιλανθρωπική δράση. Περιόδευε στα χωριά, για να εξομολογεί τους χριστιανούς και για να συλλέγει τρόφιμα για τους απόρους. Εκεί πέρασε τα δύσκολα χρόνια της κατοχής, όπου συνέδραμε και γλύτωσε κυριολεκτικά πολλούς ανθρώπους που διώκονταν, φυλακίζονταν και πεινούσαν. Άνθρωποι σκελετωμένοι από την πείνα, όπως μανάδες με μωρά, μεταλάμβαναν και έπαιρναν το αντίδωρο από τα χέρια του δακρυσμένου π. Βησσαρίωνα, που έβλεπε ότι με αυτά προσπαθούσαν να κρατηθούν στη ζωή.

Το έτος 1951 ήλθε στη μονή Αγάθωνος, όπου και παρέμεινε 40 συνεχή έτη, υπηρετώντας το μοναστήρι του, ευεργετώντας, στηρίζοντας και διδάσκοντας με το έργο του τους συνανθρώπους του. Το έτος 1991, στις 22 Ιανουαρίου, εκοιμήθη εν Κυρίω, αφήκας μνήμη αγίου.

Αναφέρθηκα σύντομα στη ζωή του οσίου Γέροντα, για να τονίσω την καταγωγή του, για την οποίαν καυχώνται όλοι οι άνθρωποι της Μεσσηνίας και θεωρούν τον Γέροντα Βησσαρίωνα, δικό τους άγιο, όπως λένε, και τον επικαλούνται στις προσευχές τους να τους στηρίζει στις δυσκολίες της ζωής.

Σεβασμιώτατε, είναι μεγάλη η ευλογία που δεχόμαστε σήμερα, με την εδώ παρουσίας Σας.

Σας νοιώθουμε δικό μας άνθρωπο και έχουμε ανάγκη της στηρίξεώς σας και της σοφίας σας.

Σας ευχαριστούμε και πάλιν, επικαλούμενοι των αγίων ευχών Σας και την μεσιτείαν Σας προς στον Κύριον.

Με αυτά τα ταπεινά λόγια σας καλωσορίζω, Σας ζητώ να με συγχωρέσετε και Σας παρακαλώ να μας δίδετε πλούσια την ευλογίαν Σας.

Εις ανάμνησιν της επισκέψεώς Σας εις το Μοναστήρι μας, δεχθείτε Σας παρακαλώ ένα ταπεινό δώρημα, για να μας θυμάστε στο ιερό θυσιαστήριο, και να Σας θυμίζει τον Μεσσήνιο Γέροντα Βησσαρίωνα, που εδόξασε τον τόπο του και πρεσβεύει προς Κύριον για όλους μας. Σας ευχαριστώ!».

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, με εμφανή τη συγκίνηση, αντιφώνησε τους λόγους των αγίων Πατέρων και αναφέρθηκε με αισθήματα ευγνωμοσύνης και ευχαριστών προς το σεπτό πρόσωπο του Ποιμενάρχου μας, υπογραμμίζοντας:

«Όντως κατόπιν προτροπής ενός καταγομένου νέου από το Πεταλίδι να έρθουμε να προσκυνήσουμε το σκήνωμα του Οσίου Βησσαρίωνος, με έκανε να βρίσκομαι εδώ σήμερα ταπεινός προσκυνητής και είναι η πρώτη φορά που επισκέπτομαι το Ιερό αυτό Μοναστήρι.

 Ομολογώ ότι είμαι ενεός για την θερμή υποδοχή και τα ζεστά σας λόγια και για την εκδήλωση τέτοιας αγάπης και γνωρίζω,  ότι έγινε κατόπιν προτροπής  του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου σας κ Συμεών, οποίος  ξέρει τι σημαίνει μοναχισμός και αγαπά τον μοναχισμό και την Εκκλησία,  γιατί μέσα του δεν έχει απλά φόβο Θεού, αλλά  έχει την Ιερωσύνη ως υπόσχεση στη ζωή του.

Ζητώ από εσάς άγιε Πρωτοσύγκελλε να του μεταφέρετε τις εγκάρδιες και από ψυχής  ευχαριστίες μου. Ευχαριστώ και εσάς άγιε Καθηγούμενε για την οργάνωση της υποδοχής και ου μου δόθηκε η ευκαιρία να προσκυνήσω το άγιο σκήνωμά του Οσίου Βησσαρίωνος.

 Πλέον,  η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος και η Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας έχουν ως κοινό σημείο αναφοράς,  εκτός από  την τράπεζα της Θείας Ευχαριστίας και το σκήνωμα του Οσίου.

Στο Πεταλίδι υπάρχει έντονη η συνείδηση της αγιότητός του και ήδη αυτό ακούγεται από την πρώτη στιγμή που ανεδείχθη αναλλοίωτο.

Περιμένουμε τώρα όλοι την πράξη της κανονικής αγιοκατατάξεως του Οσίου Βησσαρίωνος από το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο.

 Αυτό που υπάρχει στη συνείδηση του λαού, θα έρθει μια πράξη κανονική να την θεμελιώσει και να την εγκαταστήσει στη ζωή της Εκκλησίας λειτουργικά.

Εύχομαι π. Γερμανέ, ο Άγιος να σας δίνει δύναμη να υπηρετείτε την Παναγία. Να γίνετε φάρος φωτεινός για την Πατρίδα και να στηρίζεστε στον Μητροπολίτη σας.

Διαδέχτηκε ένα άξιο Μητροπολίτη,  τον μακαριστό Νικόλαο που αγαπούσε και αυτός το μοναστήρι και σεβόταν τον Άγιο. Όμως και ο νέος που έχει έρθει, έχει δώσει δείγματα καλής γραφής και ξέρει να αγαπά το μοναστήρι, τον κλήρο και τον λαό.

Εύχομαι η Παναγία η Αγαθωνίτισσα να ενισχύει την αδελφότητα ώστε το μοναστήρι αυτό να συνεχίσει να ανθεί και να έχει μια ιστορία ανάλογη του τόπου αυτού.

Και στο Μητροπολίτη σας να δίνει έτη πολλά και καρποφόρα επ' αγαθώ της Εκκλησίας και της Πατρίδος μας. Ευχαριστώ πάρα πολύ όλους σας».

Στην συνέχεια ο π. Γερμανός ξενάγησε τον Σεβασμιώτατο στο Κειμηλιαρχείο της Μονής και στον τάφο του Οσίου Γέροντος Βησσαρίωνος.

Τέλος,  εκ μέρους της Ιεράς Αδελφότητος παρετέθη πλούσια δοχή στην τραπεζαρία της Μονής, προς τιμήν του Σεβασμιωτάτου.

imfth.gr

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn more
Ok, Go it!