«Να παρθούν τώρα όλα τα μέτρα προστασίας από την πανδημία των εργαζομένων και του λαού στη Στερεά Ελλάδα».
Τις τελευταίες ημέρες σημειώνεται αύξηση των κρουσμάτων covid σε πόλεις και χωριά της Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, με έξαρση αυτών στο νομό της Βοιωτίας όπου και επιβλήθηκε αυστηρό Lock down από την κυβέρνηση.
Η ανησυχία των κατοίκων δικαιολογημένα εντείνεται αφού τα ανακοινωμένα κρούσματα φαίνεται να μην αντικατοπτρίζουν την κρισιμότητα της κατάστασης. Η έλλειψη επαναλαμβανόμενων τεστ έχει αποτέλεσμα να μην υπάρχει πλήρης εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης και η αλυσίδα της διασποράς να μην διακόπτεται, δεν οργανώνεται η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων.
Η «μικρή ηλικιακή διαστρωμάτωση των κρουσμάτων» και η εικόνα που επικρατεί στους χώρους δουλειάς επιβεβαιώνουν πως πηγή της διασποράς της πανδημίας αποτελούν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, τα εργοστάσια, οι αποθήκες που συγκεντρώνονται στη περιοχή όπου οι εργαζόμενοι είναι πλήρως εκτεθειμένοι. Μόνο η Θήβα, τα Οινόφυτα, το Σχηματάρι συγκεντρώνουν ομίλους μεγαθήρια σε ενέργεια, μέταλλο, τρόφιμα, logistics, φάρμακο, χημική βιομηχανία, όπου δουλεύουν χιλιάδες εργαζόμενοι που μετακινούνται καθημερινά σε πόλεις και χωριά της Στερεάς Ελλάδας και στην Αττική.
Κυβέρνηση, περιφερειακή αρχή και μεγαλοεργοδοσία έχουν τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς. Τόσο καιρό είχαν «κλειστά αυτιά» στα δίκαια αιτήματα εργατικών σωματείων και άλλων φορέων όπου αναδείκνυαν την ανάγκη μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, την διαμόρφωση ειδικών υγειονομικών πρωτοκόλλων, τη θωράκιση του συστήματος Υγείας, την εξασφάλιση ασφαλών μετακινήσεων από και προς τη δουλειά. Δεν λειτουργεί κανένα μέτρο κρατικού ελέγχου στους χώρους δουλειάς, οι επιθεωρήσεις εργασίας με ευθύνη του κράτους είναι υποστελεχωμένες άρα εκ των πραγμάτων δε μπορούν να πραγματοποιήσουν ελέγχους. Τα υγειονομικά πρωτόκολλα είτε δεν ανταποκρίνονται στις ιδιαιτερότητες λειτουργίας του εργοστασίου είτε γίνονται λάστιχο από την μεγαλοεργοδοσία. Αποτελεί κοινό μυστικό η απόκρυψη κρουσμάτων σε χώρους δουλειάς ακόμα και σε χώρους ιδιωτικής υγείας όπου νοσηλεύονται ευπαθείς ομάδες. Δεν παίρνονται ουσιαστικά μέτρα μετά την εμφάνιση κρούσματος σε χώρο δουλειάς (αναστολή λειτουργίας του χώρου δουλειάς, μαζικά τεστ, ιχνηλάτηση, απολύμανση). Αλλά, κατά τη συνήθη πρακτική, στην καλύτερη περίπτωση κλείνει το τμήμα που εντοπίστηκε κρούσμα και όχι το εργοστάσιο. Λες και οι εργαζόμενοι ζουν σε γυάλα, λες και δεν μετακινούνται με τα ίδια μέσα, λες και δε χρησιμοποιούν τους ίδιους κοινόχρηστους χώρους (τουαλέτες, αποδυτήρια, κυλικεία - εστιατόρια κλπ). Υπάρχουν καταγγελίες εργαζομένων πως σε κάποιους χώρους δουλειάς τα τεστ έγιναν από προϊσταμένους και διευθυντές και όχι από γιατρό ή το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ.
Οι δομές υγείας παραμένουν υποστελεχωμένες, χωρίς υποδομές, σε πλήρη αδυναμία να καλύψουν τις ανάγκες της πανδημίας. Στα νοσοκομεία της Λειβαδιάς και της Θήβας δεν υπάρχουν ΜΕΘ, το μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι σταθερά υποστελεχωμένο στο 30-40%. Στο νοσοκομείο της Χαλκίδας, παρά την νέα εγκατάστασή του σε νέο κτίριο, παραμένουν τα τεράστια κενά σε προσωπικό. Σε όλες τις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην περιοχή υπάρχουν σημαντικά κενά σε ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό και σε υποδομές, ενώ υπάρχουν περιοχές που δεν καλύπτονται από δομή πρωτοβάθμιας υγείας.
Την ίδια ώρα παραμένουν υποβαθμισμένες και με γενικευμένα προβλήματα περιοχές, σε Δήμους της Στερεάς Ελλάδα και της Εύβοιας, που έχουν σοβαρές συνέπειες στην υγεία των κατοίκων και των εργαζομένων με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων. Προσφυγικές δομές στα Οινόφυτα, τη Θήβα, τη Ριτσώνα, χώροι διαμονής εργατών γής σε άθλιες συνθήκες, σωφρονιστικά ιδρύματα, καταυλισμοί κοινωνικών ομάδων που ζουν κάτω από αντίξοες συνθήκες και αντικειμενικά είναι πιο ευάλωτες στην πανδημία. Ενώ στην ευρύτερη περιοχή στεγάζονται πολλά στρατόπεδα.
Μέσα σε αυτή την κατάσταση τα δημοτικά σχολεία άνοιξαν με τους ίδιους όρους που άνοιξαν τον Σεπτέμβρη και έκλεισαν μετά από 2 μήνες. Χωρίς να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις, ενώ υπήρχε όλος ο απαραίτητος χρόνος.
Η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της σε Περιφέρεια και Δήμους αντί να αναρωτιούνται πως «έγινε αυτό το ξαφνικό» στη Περιοχή, αντί να καλύπτουν την μεγάλη εργοδοσία, αντί να τα κουνούν το δάχτυλο στους νέους και να καλλιεργούν τον εφησυχασμό ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ για τους εργαζομένους και το λαό της περιοχής.
Απαιτούμε εδώ και τώρα:
Να στελεχωθούν άμεσα όλες οι αρμόδιες κρατικές ελεγκτικές υπηρεσίες και να διενεργούν συχνούς ελέγχους στους μεγάλους χώρους δουλειάς για την τήρηση όλων των μέτρων προστασίας των εργαζομένων, αλλά και όλων των αναγκαίων μέτρων σε περίπτωση που υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα. Να στελεχωθούν πλήρως τα αρμόδια τμήματα της Τεχνικής Επιθεώρησης ώστε να πυκνώσουν οι αυστηροί έλεγχοι στους μεγάλους χώρους δουλειάς. Σε κάθε περίπτωση να εξασφαλίζονται όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων που νοσούν καθώς δεν μπορεί να αποτελεί ατομική ευθύνη σε συνθήκες μάλιστα έξαρσης της πανδημίας.
Να γίνουν ΤΩΡΑ μαζικά τεστ σε όλους τους χώρους δουλειάς που να επαναλαμβάνονται σταθερά. Λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας για την προστασία των εργαζομένων. Τακτικές απολυμάνσεις. Με ευθύνη του κράτους διαμόρφωση εξειδικευμένων υγειονομικών πρωτόκολλών σε κάθε χώρο δουλειάς.
Η κυβέρνηση να στείλει τώρα συνεργεία για μαζικά δωρεάν τεστ των δημοτών, τα οποία θα τοποθετηθούν σε όλους τους δήμους. Να εξασφαλιστούν μαζικά, δωρεάν, επαναλαμβανόμενα τεστ στα στρατόπεδα, σε καταυλισμούς, στις προσφυγικές δομές.
Να ενισχυθεί τώρα το συγκοινωνιακό δίκτυο της περιοχής ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός. Στους μεγάλους χώρους δουλειάς με ευθύνη της εργοδοσίας να παρθούν μέτρα για την ασφαλή μεταφορά των εργαζομένων προς και από την δουλειά, με ταυτόχρονη παροχή μέσων ατομικής προστασίας.
Να ενισχυθεί αποφασιστικά το Νοσοκομείο Λειβαδιάς, Θήβας, Χαλκίδας που καλύπτουν εκατοντάδες χιλιάδες πληθυσμού που ζουν ή εργάζονται στην ευρύτερη περιοχή. Με προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμού προσωπικού και την παροχή όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας και τεχνολογικού εξοπλισμού. Αντίστοιχα να ενισχυθούν τώρα όλες οι δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Να γίνει πραγματική και άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας. Να λειτουργήσει κάθε δομή Υγείας για την απαραίτητη διενέργεια τεστ και εμβολιασμών σε όλο τον πληθυσμό.
Ειδική φροντίδα για τις πιο ευάλωτες ομάδες της περιοχής, οικονομικούς μετανάστες, πρόσφυγες, ρομά με ειδικά ενημερωτικά-διαγνωστικά συνεργεία στις περιοχές που κατοικούν και στους χώρους που συχνάζουν.
Λειτουργία των σχολικών μονάδων με 15μελή τμήματα, δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ σε εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές, τακτικές απολυμάνσεις. Να ενισχυθεί το προσωπικό καθαριότητας ώστε να τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα σχολεία.
Ουσιαστικά μέτρα στήριξης εργαζομένων, αυτοπαασχολούμενων, αγροτών που μέσα στη πανδημία έχει χτυπηθεί το εισόδημά τους, τίθενται εκτός εργασίας.
15/1/2021