Όριο αποζημίωσης στα 250.000 ευρώ για ζημιές από τον παγετό

 
Όλο και πιο συμπαγή γίνονται τα προβλήματα στον πρωτογενή τομέα της χώρας έπειτα και από τον παγετό του περασμένου μήνα και όσο πλησιάζουν οι ημέρες που θα βγουν τα πρώτα πορίσματα από τις ζημιές, εντείνονται οι πιέσεις για ολιστική προσέγγιση του πλάνου αποζημιώσεων των αγροτών.

Όριο αποζημίωσης στα 250.000 ευρώ και τραπεζικές ρυθμίσεις στο πλάνο στήριξης για ζημιές από τον παγετό

Στις σκέψεις της κυβέρνησης περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων μέτρα όπως το να καταργηθεί το μέγιστο όριο της αποζημίωσης των 70.000 ευρώ και να επανέλθει το όριο των 250.000 ευρώ, να γίνει αναστολή των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων, καθώς και να γίνουν τραπεζικές ρυθμίσεις στους πληγέντες παραγωγούς με επιδότηση του επιτοκίου.

Σε πρόσφατη παρέμβασή του στη Βουλή, ο βουλευτής της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος, ζητά από τους υπουργούς Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιο Λιβανό να λάβουν υπόψιν τους τα συγκεντρωτικά αιτήματα που προέρχονται από αγροτικούς παράγοντες καθώς και εκπροσώπους της μεταποίησης.


Τα προτεινόμενα μέτρα στήριξης για τον πρωτογενής τομέα είναι:

  1. Άμεση νέα πρόσληψη γεωπόνων εκτιμητών λόγω της μεγάλης έκτασης των ζημιών, έτσι ώστε να πραγματοποιηθούν με ταχύτητα οι εκτιμήσεις.
  2. Προκαταβολή αποζημίωσης ανά στρέμμα με βάση τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2021, διότι λόγω του υψηλού ποσοστού ζημίας και της έκτασης, οι παραγωγοί μέχρι την ολοκλήρωση των εκτιμήσεων θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης.
  3. Να μην καταβληθούν εκτιμητικά τέλη και να γίνει συμψηφισμός της αποζημίωσης με τα ασφάλιστρα αποκλειστικά μόνο για αυτή την περίπτωση των ζημιών. Όσοι κατέβαλαν ήδη εκτιμητικά τέλη, αυτά να συμψηφιστούν.
  4. Να γίνουν τραπεζικές ρυθμίσεις στους πληγέντες παραγωγούς με επιδότηση του επιτοκίου.
  5. Η αποζημίωση να καταβληθεί στο 100% της ζημίας, χωρίς απομειώσεις.
  6. Ποικιλίες των οποίων η παραγωγή καταστράφηκε και ο κανονισμός του ΕΛΓΑ τις εξαιρεί να αποζημιωθούν.
  7. Να καταργηθεί το μέγιστο όριο της αποζημίωσης των 70.000 ευρώ και να επανέλθει το όριο των 250.000 ευρώ.
  8. Οπωρώνες στους οποίους επλήγη και το φυτικό κεφάλαιο, να αποζημιωθούν.
  9. Να γίνει αναστολή των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων.
  10. Μέριμνα για την είσπραξη από τις συνεταιριστικές οργανώσεις της αξίας των χορηγηθέντων γεωργικών εφοδίων.

 Τα μέτρα στήριξης που προτείνονται για την Τυποποίηση – Μεταποίηση είναι:

  1. Η μειωμένη η και καθόλου λειτουργία των επιχειρήσεων θέτει άμεσα θέμα διατήρησης του μόνιμου προσωπικού και μεγάλο περιορισμό του εποχιακού. Η επιδότηση της εκπαίδευσης εντός του χώρου εργασίας θα επιτρέψει τη συνέχιση της λειτουργίας των συμβάσεών τους.
  2. Το ανά μονάδα κόστος των παραγόμενων προϊόντων θα εκτιναχθεί λόγω της σταθερότητας των παγίων δαπανών καθιστώντας την πώλησή τους δύσκολη ως αδύνατη. Η επιδότηση των παγίων δαπανών κατά τη φιλοσοφία του άρθρου 29 του ν.4772/2021 είναι απαραίτητη.
  3. Τα δανειακά προγράμματα των εταιριών είναι αδύνατο να εξυπηρετηθούν με μειωμένη λειτουργία τους. Προτείνεται: Α) Αναστολή πληρωμής τοκοχρεολυσίων 2021-22 και ρύθμιση των πληρωμών με έναρξη από 31.3.2023 σε βάθος 10ετίας Β) Η πλήρης επιδότηση των δεδουλευμένων τόκων των παραπάνω δανείων.
  4. Οι εταιρίες του κλάδου διαθέτουν ακίνητα μεγάλης επιφάνειας για τους χώρους παραγωγής και αποθήκευσης. Η τουλάχιστον 2ετής αναστολή καταβολής των φόρων και επιβαρύνσεων που προκύπτουν από αυτά είναι απαραίτητη.
  5. Πολλές εταιρίες «τρέχουν» επιδοτούμενα επενδυτικά προγράμματα. Η αναμενόμενη μείωση του κύκλου εργασιών εύλογα θα δημιουργήσει προβλήματα στην υλοποίησή τους. Θα πρέπει να εγκριθεί η τουλάχιστον 2ετής παράταση υλοποίησής τους.
  6. Η στήριξη των εξαγωγών χρειάζεται χρηματοδότηση των συμμετοχών σε εκθέσεις και προγράμματα προώθησης.
  7. Σε περιόδους περιορισμένης διαθεσιμότητας φρούτων ενισχύεται η παράνομη και παράτυπη διακίνηση τους (μαύρη διακίνηση). Είναι ευθύνη της πολιτείας να διαμορφώσει μέτρα εξυγίανσης του εμπορίου.
  8. Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό. Πρέπει οπωσδήποτε να εξασφαλιστεί η ομαλή (έστω και περιορισμένη) λειτουργία των μονάδων με τον εμβολιασμό του συνόλου του προσωπικού κατά προτεραιότητα.

Για τους εποχιακούς εργαζόμενους προτείνεται να ενταχθούν και φέτος στο ταμείο ανεργίας ανεξαρτήτως του αριθμού ημερομισθίων, εφόσον το δικαιούνταν την προηγούμενη χρονιά. Το ίδιο προτείνεται και για τις εταιρείες-προμηθευτές του κλάδου, όπως παραγωγοί υλικών συσκευασίας, μεταφορείς κλπ.

    https://www.agronews.gr/

 

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn more
Ok, Go it!