Ελληνική Λύση: «Αξιοποίηση και προβολή των ιαματικών λουτρών του Καλλιδρόμου της Φθιώτιδας» - Η απάντηση της Υφυπουργού Τουρισμού


Η Ερώτηση του Κυριάκου Βελόπουλου για την «Αξιοποίηση και προβολή των ιαματικών λουτρών του Καλλιδρόμου της Φθιώτιδας» και η απάντηση της Υφυπουργού Τουρισμού κ. Σοφίας Ζαχαράκη:


ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Θεσσαλονίκη, 21/10/2021

 Του:                Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

 ΠΡΟΣ:            Τoν κ. Υπουργό Τουρισμού

Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

Τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

 ΘΕΜΑ:           «Αξιοποίηση και προβολή των ιαματικών λουτρών του Καλλιδρόμου της Φθιώτιδας»

 Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

 Σύμφωνα με ενημέρωση από κατοίκους της Λαμίας και σύμφωνα με αναρτήσεις σε ιστοσελίδες του Διαδικτύου, σε κοντινή απόσταση από την Λαμία, βρίσκονται οι σε πολλούς άγνωστες ιαματικές πηγές του Καλλιδρόμου, μέρος του δικτύου ιαματικών πηγών Φθιώτιδος. Τα Ψωρονέρια, κατά τους ντόπιους κατοίκους, λόγω της ιδιότητας των εν λόγω ιαματικών υδάτων να θεραπεύουν την ψωρίαση, είναι μια σχηματισμένη φυσική πισίνα, με την θερμοκρασία των υδροθειούχων νερών της να ανέρχεται στους 33οC, ενώ βελτιώνουν δερματικές παθήσεις αλλά και ρευματοπάθειες, αρθρίτιδες και ισχιαλγίες. Στις πηγές του Καλλιδρόμου γιάτρευε, βάσει της μυθολογίας, ο Ηρακλής τις πληγές του μετά τους άθλους του. Για τις θαυματουργικές ιδιότητες των υδάτων των πηγών του Καλλιδρόμου γίνεται αναφορά, για πρώτη φορά, από τον Ηρόδοτο και μετέπειτα, από τον Ιπποκράτη, εκθειάζοντας την ευεργετική τους δράση. Σύμφωνα, δε, με τον περιηγητή και γεωγράφο Παυσανία, το νερό αυτό ήταν το πιο καθάριο και γαλάζιο που είχε δει ποτέ. Σήμερα, βέβαια, στα λουτρά του Καλλιδρόμου δεν υπάρχουν υποδομές. Τα λουτρά είναι, μεν, προσβάσιμα με σκαλοπάτια και πλατφόρμες, λείπουν όμως, δε, διαμορφωμένοι χώροι για να στεγνώσουν και να ντυθούν οι επισκέπτες, προστατευμένοι από το κρύο. Παρ΄ όλες τις σχετικές ελλείψεις, όμως, η φύση που περιβάλλει τα νερά προκαλεί μια όμορφη, χαλαρωτική και αγχολυτική αίσθηση.

 

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

 Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

1.    Προτίθεσθε να δρομολογήσετε την προβολή που αρμόζει στις ως άνω πηγές του Καλλιδρόμου της Φθιώτιδος δια στοχευμένων παρεμβάσεών σας επί της ευρύτερης έκτασης, που περιβάλλει την φυσικά σχηματισμένη λίμνη των εν λόγω πηγών;

2.    Είναι οι ανωτέρω αναφερόμενες πηγές ενταγμένες στο σχετικό Δίκτυο του Μητρώου Αναγνωρισμένων Ιαματικών Φυσικών Πόρων; Αν όχι, διατίθεσθε να διερευνήσετε το ενδεχόμενο ένταξης των πηγών του Καλλιδρόμου της Φθιώτιδος σε αυτό;

 Ο ερωτών Βουλευτής ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ


Η απάντηση της Υφυπουργού Τουρισμού κ. Σοφίας Ζαχαράκη:

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

 

Ταχ. Δ/νση: Λ. Αμαλίας 12

Τ.Κ. 105 57  - Αθήνα

Πληροφορίες: Α. Τσακύρη

Τηλ.:                 210 3736140

FAX :                 210 3229558

Email:             koinovouleytikos@mintour.gr

Αθήνα, 11.11.2021

 

Α.Π. : 907

 

 

Προς:    Βουλή των Ελλήνων

Δ/νση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου Τμήμα Ερωτήσεων και Α.Κ.Ε.

Κοιν.: 1. Βουλευτή κ. Κυρ. Βελόπουλο

2.  Υπουργείο Εσωτερικών - Γρ. Υπουργού

3.  Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

- Γρ. Υπουργού

 Θέμα: «Απάντηση σε Ερώτηση Βουλευτή».

Σχετ.:   Η με Α.Π. 624/25.10.2021 Ερώτηση.

 Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού εγγράφου που κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων ο Βουλευτής της Κ.Ο. της Ελληνικής Λύσης, κ. Κυριάκος Βελόπουλος και σε ό,τι αφορά τα θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Τουρισμού, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Η εθνική στρατηγική του Υπουργείου Τουρισμού για την τουριστική ανάπτυξη της χώρας έγκειται στην ανάδειξη της Ελλάδας σε κορυφαίο και ασφαλή προορισμό, ιδανικό για επίσκεψη καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Προς αυτή την κατεύθυνση, το Υπουργείο δίνει έμφαση στην ανάπτυξη των ειδικών μορφών τουρισμού, ώστε ο ταξιδιώτης, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά του και τις ανάγκες του, να επιλέγει από ένα ευρύ φάσμα ποιοτικών προϊόντων που θα του επιτρέψουν να προσωποποιήσει/εξατομικεύσει την ταξιδιωτική του εμπειρία, καθιστώντας τη μοναδική και αυθεντική. Η διαφοροποίηση των προσφερόμενων τουριστικών προϊόντων και η αειφόρος τουριστική ανάπτυξη, μέσα από την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάδειξη των φυσικών και πολιτιστικών πόρων κάθε προορισμού, αποτελούν κύριο στόχο της στρατηγικής του Υπουργείου Τουρισμού.

Τα ανωτέρω αποτυπώνονται και στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

«Ελλάδα 2.0.», όπου επιδιώκεται η ανάπτυξη και διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος με παρεμβάσεις -μεταξύ άλλων- και στον τουρισμό υγείας και ευεξίας, μέσω της αξιοποίησης των ιαματικών πηγών της χώρας. Συγκεκριμένα, στις ήδη εγκεκριμένες προτάσεις της χώρας, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, περιλαμβάνονται δράσεις (συνολικού προϋπολογισμού περίπου 23 εκ. €) για την δημιουργία νέων και την αναβάθμιση υφιστάμενων εγκαταστάσεων ιαματικού τουρισμού καθώς και την εκπόνηση σχετικών μελετών. Ακόμη, έχουν κατατεθεί οι Εισηγητικές Προτάσεις Ομάδας Εργασίας Ιατρικού Τουρισμού, τα πορίσματα των οποίων ήδη λαμβάνονται υπ’ όψιν για την διαμόρφωση μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής και για τον τουρισμό υγείας.

Περαιτέρω, ο στρατηγικός σχεδιασμός του Υπουργείου Τουρισμού για τον ιαματικό τουρισμό, περιλαμβάνει την εισαγωγή νομοθετικών ρυθμίσεων για την αξιοποίηση των ιαματικών πόρων της χώρας και την ανάπτυξη του κλάδου με οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και το ελληνικό τουριστικό προϊόν συνολικά. Σημειωτέον ότι έχει ήδη προηγηθεί η δημόσια διαβούλευση σχετικού νομοσχεδίου, το οποίο μέσω της ίδρυσης Ανώνυμης Εταιρείας ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου και της ΚΕΔΕ, θέτει ένα συνολικό πλαίσιο για την αποτελεσματικότερη και αμεσότερη ανάπτυξη των πολυάριθμων τουριστικών δυνατοτήτων της χώρας και σε αυτόν τον τομέα.

Υπό αυτό το πρίσμα, το Υπουργείο Τουρισμού έχει θέσει στις προτεραιότητές του, την ανάδειξη του ιαματικού τουρισμού, μέσω του θεσμοθετημένου πλαισίου αναγνώρισης των ιαματικών πόρων, του ν. 3498/2006 (Α΄ 230), έχοντας ήδη αναγνωρίσει έως σήμερα ογδόντα (80) φυσικούς πόρους ως ιαματικούς.

Σε ό,τι αφορά τις πηγές Καλλιδρόμου, σας γνωρίζουμε ότι δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η διαδικασία αναγνώρισης του ως άνω πόρου ως ιαματικού. Αναλυτικά, με την υπ’ αριθμ. 17085/01.06.2014 αίτησή της προς την αρμόδια υπηρεσία του Ε.Ο.Τ, η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. (ΕΤΑΔ Α.Ε.), ως φορέας διαχείρισης του εν λόγω πόρου, απηύθυνε αίτημα προκειμένου να εκκινήσει η διαδικασία αναγνώρισης του ανωτέρω φυσικού πόρου ως ιαματικού. Η Εταιρεία Προστασίας Ιαματικών Φυσικών Πόρων (Ε.Π.Ι.Φ.Π.), η οποία είναι αρμόδια, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία να γνωμοδοτήσει για την αναγνώριση του φυσικού πόρου, εξέτασε το θέμα στις από 17.10.2014, 12.11.2014 και 20.11.2014 Συνεδριάσεις της και παρέπεμψε την εξέταση της αίτησης σε επόμενες συνεδριάσεις, λόγω υπέρβασης των επιτρεπτών ορίων στις τιμές των μικροβιολογικών εξετάσεων. Εν συνεχεία, η ΕΤΑΔ Α.Ε. διαβίβασε στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Τουρισμού τις από 18/06/2018 και 13/09/2018 μικροβιολογικές εξετάσεις, οι οποίες διαβιβάστηκαν προς την Ε.Π.Ι.Φ.Π . Η εν λόγω Επιτροπή αποφάνθηκε κατά τη συνεδρίαση της 12ης Νοεμβρίου 2019 ότι οι τιμές των μικροβιολογικών εξετάσεων παραμένουν εκτός επιτρεπτών ορίων, ζητώντας την εκ νέου διενέργεια μικροβιολογικών αναλύσεων. Τα ανωτέρω γνωστοποιήθηκαν από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Τουρισμού στην ΕΤΑΔ Α.Ε. με το υπ’ αριθμ. 20978/25.11.2019 έγγραφο.

Σε κάθε περίπτωση και σε ό,τι αφορά την προβολή του εν λόγω φυσικού πόρου, σας γνωρίζουμε ότι το Υπουργείο Τουρισμού στοχεύει στη δημιουργία ενός ολιστικού πλάνου μάρκετινγκ, όπου κάθε Περιφέρεια αναδεικνύει τα μοναδικά χαρακτηριστικά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της και αλληλοσυμπληρώνεται με τις υπόλοιπες, ιδίως τις γειτονικές της, ώστε να διασφαλισθεί η βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα του τουριστικού προϊόντος, τόσο σε επίπεδο προορισμών όσο και χρονικά, με την άμβλυνση της εποχικότητας. Στο πλαίσιο αυτό, κομβικής σημασίας είναι η στενή συνεργασία με τους οικείους Δήμους και Περιφέρειες, οι οποίοι καταρτίζουν και υλοποιούν προγράμματα προώθησης και προβολής, τα οποία παρακολουθεί ο ΕΟΤ για τη διασφάλιση του συντονισμού και της προβολής της χώρας με ενιαίο τρόπο.

 

Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

 

 

ΣΟΦΙΑ ΖΑΧΑΡΑΚΗ

Ακριβές Αντίγραφο

Γραφείο Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων

 

Ανθούλα Τσακύρη

ΠΕ Διοικητικού - Οικονομικού

 

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΝΟΜΗ

Γραφείο Υπουργού

Γραφείο Υπηρεσιακής Γραμματέως Υπηρεσία Συντονισμού

Σελίδες απάντησης: (2)

Σελίδες συνημμένων: (0) Σύνολο Σελίδων : (2)

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn more
Ok, Go it!