Γιορτή μνήμης στην Λαμία: «Μικρασιατικό τραγούδι: ένας αιώνας μετά»

 

Με μια πρωτότυπη και ιδιαίτερα συγκινητική εκδήλωση δύει το έτος 2022, ένα έτος μνήμης της Μικρασιατικής Καταστροφής, κατά το οποίο η Ιερά Μητρόπολις Φθιώτιδος, υπό την εμπνευσμένη καθοδήγηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών και την ενεργό συμμετοχή του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» υπό τον Διευθυντή Δρ. κ. Ανδρέα Ιωακείμ, σε συνεργασία με Συλλόγους και φορείς του Νομού, πραγματοποίησαν καθ’ όλο το έτος δεκάδες εκδηλώσεις, σε όλο το εύρος της Μητροπολιτικής Περιφέρειας της Φθιώτιδος και πέραν των συνόρων αυτής, αφιερωμένες στις αλησμόνητες πατρίδες της Ιωνίας Γης και στον ανεπανάληπτο πολιτισμό και παράδοση των ξεριζωμένων προγόνων μας προσφύγων.

          Το απόγευμα της Κυριακής 4 Δεκεμβρίου 2022, το Αμφιθέατρο της Ιεράς Μητροπόλεως στη Λαμία, κατακλύστηκε από φιλόμουσο κοινό, το οποίο παρακολούθησε την ιδιαίτερα επιτυχημένη εκδήλωση του Λυκείου των Ελληνίδων Λαμίας και του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ»,  η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Δήμο Λαμιέων αφιερωμένη στην Μικρασιατική Καταστροφή, με τίτλο: « Μικρασιάτικο τραγούδι. Ένας αιώνας μετά».

          Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, καθώς και ο Ιεραπόστολος Ιεράρχης της Μαύρης Ηπείρου, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Γκούλου και Βορείου Ουγκάντας κ. Νεκτάριος, ο οποίος και αυτές τις ημέρες ευρίσκεται στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος φιλοξενούμενος του κ. Συμεών ,καθώς και πολλοί άρχοντες της πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων του τόπου.

          Η Πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων Λαμίας κ. Βασιλική  Αθανασίου – Ζησοπούλου παρουσίασε την εκδήλωση και με συγκίνηση ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο κ. Συμεών και τον Διευθυντή του Ωδείου κ. Ανδρέα Ιωακείμ για την έμπρακτη στήριξη τους προς τα οράματα και τους στόχους του Λυκείου των Ελληνίδων, αλλά και σε κάθε προσπάθεια προαγωγής και ανάδειξης του ρωμαίικου πολιτισμού και της ελληνικής παράδοσης.

          Η κ. Πρόεδρος χαρακτηριστικά ανέφερε:

          «Στο πλαίσιο των  εκδηλώσεων μνήμης της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος για την συμπλήρωση 100 χρόνων  από την  Μικρασιατική Καταστροφή, το Λύκειο των Ελληνίδων Λαμίας και το Ωδείο «ΓΕΡΜΑΝΟΣ Ο ΜΕΛΩΔΟΣ» σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Λαμιέων τιμούν με έναν ιδιαίτερο τρόπο την επέτειο αυτή και πραγματοποιούν μια ιστορική αναδρομή από τις ρίζες της Μικρασιατικής μουσικής ως το νεοελληνικό τραγούδι.  

          Είναι τόσο ισχυρή η πολιτιστική παρακαταθήκη, που μας έφεραν οι Μικρασιάτες μουσικοί που ακούγοντας σήμερα, έναν αιώνα μετά, τις μουσικές και τα τραγούδια τους τα αφουγκραζόμαστε και μέσα σε όλη την νεοελληνική μουσική δημιουργία των τελευταίων 100 χρόνων. 

          Το ΛτΕ Λαμίας και το Ωδείο  «ΓΕΡΜΑΝΟΣ Ο ΜΕΛΩΔΟΣ» όντας  ευαίσθητοι μελετητές και αναδημιουργοί αυτής της πλούσιας κληρονομιάς ετοίμασαν μια μουσικοχορευτική εκδήλωση ιδιαίτερου αισθητικού και καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος, όπου θα παρουσιαστεί η ιστορική πορεία που ξεκινά από το ανώνυμο Μικρασιατικό τραγούδι, περνά στην επώνυμη δισκογραφία με σημαντικούς Μικρασιάτες  συνθέτες  που ήρθαν το 1922 στην Ελλάδα και συνεχίζεται με τους μουσικούς απογόνους της τρίτης και τέταρτης γενιάς οι οποίοι αστείρευτα  αναδημιουργούν νέες μουσικές φόρμες και τραγούδια. 

          Τα τραγούδια αυτά έχουν μέσα τους άσβεστη την Μικρασιατική φλόγα και περικλείουν όλη την παρακαταθήκη των Σμυρνιών και Κωνσταντινουπολιτών μουσικών, ξεκινώντας ακόμη κι από την Βυζαντινή και Αρχαία μας παράδοση. 

          Από τους ανώνυμους δημιουργούς ως τον Νταλγκά, τον Σέμση, τον Τούντα αλλά και στους απογόνους τους, τον Μητσάκη, τον Παπαιωάννου,  τον Χατζηχρήστο, μέχρι τον Μούτση και τον Καλδάρα».

          Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση έπαιξαν κορυφαίοι μουσική του Μικρασιάτικου τραγουδιού, εκφραστές της μικρασιατικής μουσικής παράδοσης όπως  ο μουσικολογιώτατος κ. Χρίστος  Τσιαμούλης, η φωνή του Αιγαίου κα Καίτη Κουλλιά, ο σπουδαίος δεξιοτέχνης του βιολιού  κ. Κυριάκος Γκουβέντας, ο συνεχιστής της παράδοσης του σαντουριού και σημαντικός σολίστας  κ. Βαγγέλης Πασχαλίδης και δυο αξιόλογοι μελετητές της βυζαντινής παράδοσης και όχι μόνο, ο κ. Βασίλης Κασούρας στο λαούτο και το τραγούδι και ο δεξιοτέχνης τραγουδιστής και κιθαρίστας κ. Άρης Ντίνας, ενώ συμμετείχαν υποδειγματικά και οι καθηγητές και τα μέλη της γυναικείας χορωδίας του Ωδείου «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ». 

          Τμήματα  του Λυκείου των Ελληνίδων Λαμίας συνόδευσαν   χορευτικά τις μουσικές και τα τραγούδια,  υπό την διδασκαλία του κ. Ευάγγελου Τσαγανού.

          Κατά τη διάρκεια της παράστασης πραγματοποιήθηκαν διαδραστικά ιστορικές παρεμβάσεις από τον Διευθυντή του Ωδείου Δρ. κ. Ανδρέα Ιωακείμ, ενώ τα μικρά μέλη του Συλλόγου έκλεισαν την αυλαία της εκδήλωσης, ψάλλοντας τα Μικρασιάτικα Παραδοσιακά Κάλαντα, γεμίζοντας την ατμόσφαιρα με άρωμα Χριστουγέννων. 

          Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών συνεχάρη όλους τους συντελεστές της εκδηλώσεως και χαρακτηριστικά σημείωσε:

          «Η αποψινή βραδιά ήταν μία εξαγωγή και μία εισαγωγή: ήταν η ολοκλήρωση σχεδόν των επετειακών εκδηλώσεων που έγιναν όχι μόνο από τη Μητρόπολη Φθιώτιδος, αλλά από όλους τους φορείς του πολιτισμού της τέχνης και της παράδοσης, που δραστηριοποιούνται σε όλο το φάσμα όχι μόνο του Δήμου Λαμιέων αλλά και της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδος, παντού, σε κάθε σπιθαμή της φθιωτικής γης και συγχρόνως ήταν και η πρώτη μυρωδιά των Χριστουγέννων με τα κάλαντα, τα οποία ακούσαμε.

Ήταν όμως μια υπέροχη μίξη ενός κύτταρου πνευματικού και πολιτιστικού, πολύ σπουδαίου για την πόλη μας, που είναι το Λύκειο Ελληνίδων Λαμίας, με κορυφαίους καλλιτέχνες πανελληνίου εμβελείας και με το Ωδείο «Γερμανός ο Μελωδός». Ευχαριστώ την ερίτιμη κυρία Πρόεδρο, τα εκλεκτά μέλη, τους διδασκάλους αλλά και τα αγαπημένα μας παιδιά, τα αγαπημένα μας αδέρφια, που χόρεψαν για μας απόψε. Επίσης θέλω να συγχαρώ τους μουσικούς μας, όλους ανεξαιρέτως. Έπίσης τους καθηγητές του Ωδείου, τα κορίτσια μας, μέλη ενός από τα πολλά σχήματα του Ωδείου μας, που όλοι μαζί ένωσαν τις δυνάμεις τους για την αποψινή εκδήλωση.

Απόψε είδαμε την πλευρά της μουσικής, η οποία παρηγορεί, στηρίζει, συντροφεύει και χαϊδεύει τον άνθρωπο, που είναι στεναχωρημένος, που είναι και θλιμμένος ενδεχομένως, που περνάει μια πολύ μεγάλη στεναχώρια. Και από την άλλη σκέφτηκα, αυτό αφορά εμένα, από την άλλη σκέφτηκα άραγε όλα τα παιδιά εδώ που χόρεψαν σήμερα , που έπαιξαν μουσική και άλλες πολλές φορές, άραγε όλα αυτά τα παιδιά που μας ψυχαγωγούν, μας διασκεδάζουν, άραγε πάντοτε, κάθε φορά είναι μες στην τρελή χαρά; Δεν έχουνε προβλήματα, στεναχώριες, δυσκολίες; Πολλές φορές πριν ανέβουν στη σκηνή ή πριν βγουν στο πάλκο να τραγουδήσουν ή να παίξουν, δεν υπάρχει περίπτωση να τους βασανίζει κάτι στην οικογένειά τους, στην προσωπική τους ζωή, να έχουν κάποιο πρόβλημα; 

Κι όμως υπερβαίνουν τον εαυτό τους οι καλλιτέχνες μας και αυτό τους καθιστά πραγματικά πνευματικούς λειτουργούς, γιατί το σημαντικό σε κάθε λειτούργημα είναι να βγαίνεις από τον εαυτό σου, είτε κάνεις μουσική, είτε κηρύττεις το λόγο του Θεού, είτε ιερουργείς στα Μυστήρια του Θεού, είτε επιτελείς στο οποιοδήποτε διακόνημα.

        Να μπορείς να ξεπερνάς τον εαυτό σου χάριν των άλλων, τους οποίους υπηρετείς, όσο στεναχωρημένος κι αν είσαι και όση δυσκολία και αν έχεις. Κι αυτό είναι ένα πολύ ισχυρό δίδαγμα και ένα πολύ δυνατό βάλσαμο».

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn more
Ok, Go it!