«Ηταν χαρά να την ακούς να απαγγέλλει αποσπάσματα από το έργο των Αγγλων συγγραφέων. Η Τζίνα Πολίτη μαζί με την Καίη Τσιτσέλη ήταν από τις γυναίκες που διέθεταν την καλύτερη γνώση της αγγλικής λογοτεχνίας», μας λέει ο Σταύρος Πετσόπουλος, εκδότης της Αγρας.
Η Τζίνα Πολίτη, η οποία έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 93 ετών, διέθετε υψηλή ακαδημαϊκή μόρφωση. Με σπουδές στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, υπήρξε διδάκτωρ αγγλικής λογοτεχνίας και ως fellow του Κολεγίου Τσόρτσιλ δίδαξε επί σειράν ετών στο Κέμπριτζ. Μετά τη Μεταπολίτευση, άρχισε να διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τη λαμπρή εποχή που το ΑΠΘ είχε δασκάλους σαν τον Δημήτρη Μαρωνίτη και τον Γ. Π. Σαββίδη. Αρχισε να εκδίδει το έργο της –δοκίμια και εισηγήσεις για Ελληνες και ξένους συγγραφείς– μετά το τέλος της πανεπιστημιακής της καριέρας. Η Αγρα υπήρξε ο εκδοτικός οίκος της. Βιβλία και μελέτες της πάνω στην αγγλική, στην ελληνική και στη συγκριτική λογοτεχνία έχουν δημοσιευτεί επίσης στο εξωτερικό. «Είχε έναν μοναδικό τρόπο σκέψης, πολύ στοχαστικό, με κοσμοπολίτικη προσέγγιση», θυμάται ο κ. Πετσόπουλος.
Υπήρξε θαυμάστρια του Οδυσσέα Ελύτη, τον οποίο γνώρισε σε νεαρή ηλικία και έκτοτε τους συνέδεε βαθιά φιλία, ενώ μελέτησε εις βάθος το έργο του. «Η ποίηση του Ελύτη έσπερνε άστρα στο θόλο της ψυχής μου», έγραψε στη μονογραφία της με τίτλο «Οι αιώνιες φωλέες της επιστροφής στην ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη» (Αγρα, 2013). «Στην Τζίνα Πολίτη», γράφει η αφιέρωση στην ποιητική συλλογή του νομπελίστα ποιητή με τίτλο «Εξι και μία τύψεις για τον ουρανό».
Το 1998 τιμήθηκε με το βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας και Ερευνας από το ΙΤΕ, το 2007 έλαβε το βραβείο δοκιμίου από το περιοδικό «Διαβάζω» για το βιβλίο της «Περί αμαρτίας, πάθους και άλλων τινών», ενώ το 2011 τής απονεμήθηκε το βραβείο «Διδώ Σωτηρίου» της Εταιρείας Συγγραφέων.
ΠΗΓΗ