Χαιρετισμός του Δημάρχου Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας κ. Γιάννη Σταθά για την 83η Επέτειο Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Κερδυλλίων
Η σφαγή των Κερδυλλίων Σερρών υπήρξε μία από τις πρώτες ομαδικές εκτελέσεις που διέπραξαν τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα. Το πρωί της 17ης Οκτωβρίου 1941 οι Γερμανοί στρατιώτες εισέβαλαν στα Άνω και Κάτω Κερδύλλια αιφνιδιάζοντας τους κατοίκους και στη συνέχεια προχώρησαν στη σύλληψή τους. Συγκέντρωσαν τους άρρενες ηλικίας από 16 έως 60 ετών στη θέση ‘’Αλώνια’’ και τα γυναικόπαιδα στα σχολεία. Περισσότεροι από 210 άνδρες των Κερδυλλίων εκτελέστηκαν. Εξαιρέθηκαν κάποιοι ηλικιωμένοι άνω των 60, μεταξύ των οποίων ο ιερέας και ο δάσκαλος, που εξαναγκάστηκαν να ενταφιάσουν τους εκτελεσμένους συγχωριανούς τους. Οι γυναίκες και τα παιδιά διατάχθηκαν να εγκαταλείψουν τους οικισμούς και να αναζητήσουν καταφύγιο στις γειτονικές κοινότητες. Μεταπολεμικά, οι επιζώντες κάτοικοι των Άνω και Κάτω Κερδυλλίων ίδρυσαν τον οικισμό των Νέων Κερδυλλίων. Με προεδρικό διάταγμα του 1998, η κοινότητα των Νέων Κερδυλλίων χαρακτηρίστηκε μαρτυρική.
Ως απόγονος Θυμάτων, ως Δήμαρχος Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, ως Αντιπρόεδρος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της περιόδου 1940-1945, αλλά και ως μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Πολεμικών Οφειλών, θα ήθελα να απευθύνω ένα μήνυμα στον Δήμαρχο Αμφίπολης, κ. Στέργιο Φραστανλή:
“Όσα χρόνια κι αν περάσουν, όσοι διέπραξαν εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας πρέπει να πληρώσουν”.
Με τιμή
Ο Δήμαρχος
Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας
Ιωάννης Σταθάς