Γ. Σαρακιώτης στο 18ο Συνέδριο της Εταιρείας Υπολογιστικής Βιολογίας & Βιοπληροφορικής στη Λαμία:
«Το Υπουργείο Παιδείας να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του για το μέλλον της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Φθιώτιδα»
«Είδαν το φως της δημοσιότητας και νέες πληροφορίες για απόπειρα ακαδημαϊκής και χωροταξικής αναδιάρθρωσης με την “ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να έχει ζητήσει ήδη προτάσεις από τις διοικήσεις των ΑΕΙ για το ποια τμήματά τους θεωρούν ότι πρέπει να συγχωνευτούν, να κλείσουν” ανέφερε στο 18ο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Υπολογιστικής Βιολογίας και Βιοπληροφορικής, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική στην πόλη της Λαμίας, ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Γιάννης Σαρακιώτης, καλώντας την Κυβέρνηση να δώσει επίσημες και ξεκάθαρες απαντήσεις για το μέλλον της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Φθιώτιδα.
Αρχικά, συνεχάρη τους διοργανωτές, τους ακαδημαϊκούς και τους φοιτητές που συνέβαλαν στην άψογη προετοιμασία του υψηλού επιστημονικού κύρους και γνωστικής αξίας συνεδρίου, ενώ εξήρε την αξία του ακαδημαϊκού και ερευνητικού δυναμικού, όχι μόνο του εμπλεκόμενου τμήματος, αλλά όλων των τμημάτων της περιοχής μας, καθώς όπως δήλωσε όλοι μαζί «συνιστούν θύλακες ανάπτυξης, καινοτομίας και τεχνολογικής και επιστημονικής εξέλιξης στην περιοχή μας».
Επιπλέον, ο κ. Σαρακιώτης ανέδειξε τα αρνητικά στοιχεία της Κυβερνητικής πολιτικής, τα οποία αντιστρατεύονται την ανάπτυξη της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αναφέροντας ανάμεσα σε άλλα τα εξής:
«Πρόσφατα, τον Σεπτέμβριο του 2024, δημοσιεύθηκαν στοιχεία που αναφέρουν ότι, οι δαπάνες για την πρωτοβάθμια έως και την τριτοβάθμια εκπαίδευση αντιπροσωπεύουν κατά μέσο όρο το 10% των συνολικών δημόσιων δαπανών στις χώρες του ΟΟΣΑ, ενώ αντίστοιχα στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό ανέρχεται μόλις στο 6,1%. Το ποσοστό αυτό είναι το χαμηλότερο ανάμεσα στις 38 χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ.».
Επιπροσθέτως, εστιάζοντας στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, άσκησε κριτική για την κατανομή ελάχιστων πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας επισημαίνοντας ότι:
«Ενώ η χώρα έχει την ιστορική ευκαιρία να διαχειρίζεται πακτωλό χρημάτων προερχόμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, σημαντικό μέρος των οποίων θα μπορούσε να διοχετευθεί στην Έρευνα και την Καινοτομία, αποφασίστηκε να κατανεμηθεί μόλις ένα ισχνό 4%, όταν αντίστοιχα χώρες όπως το Βέλγιο ή η Πορτογαλία, κατένειμαν 12% και 9%.». Μάλιστα, παρέπεμψε και σε παρελθούσες δηλώσεις του Προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ), κ. Σπύρου Αρταβάνη-Τσάκωνα σε συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας & Τεχνολογίας της Βουλής, ο οποίος είχε κάνει λόγο για προγράμματα που στηρίζονται σε σαθρή επιστημονική βάση.
O Βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία στη Φθιώτιδα, έκανε λόγο και στις δυσμενείς επιπτώσεις της εφαρμογής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής: «Η ανώτατη εκπαίδευση στη χώρα και τη Φθιώτιδα βιώνει τις αρνητικές συνέπειες επιλογών όπως η θέσπιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, η οποία και συρρικνώνει τον αριθμό των εισακτέων προς τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, επιτείνοντας τις κοινωνικές ανισότητες», ενώ υπογράμμισε ότι, η ίδρυση Μη Κρατικών Ιδρυμάτων συνιστά μία ακόμη απειλή για τη βιωσιμότητα των τμημάτων του δημόσιου πανεπιστημίου στην Περιφέρεια, σημειώνοντας συγκεκριμένα ότι:
«Η σημερινή έκβαση είχε γίνει ορατή, από πολύ νωρίς, με την περιοχή μας να βρίσκεται ανάμεσα στις πρώτες που πλήρωσαν το μάρμαρο της αποδυνάμωσης της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Όταν η Υπουργός Παιδείας το 2021, μιμήθηκε τους προκατόχους της, εν έτει 2013, εμπνευστές του “Σχεδίου Αθηνά” και προέβη στην οριστική κατάργηση 37 Πανεπιστημιακών Τμημάτων, ανάμεσα στα οποία βρισκόταν και εκείνο της Λογοθεραπείας στη Λαμία.».
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Σαρακιώτης δήλωσε όλα τα παραπάνω συμβαίνουν στον αντίποδα συντεταγμένων ενεργειών του παρελθόντος αναφερόμενος στην ίδρυση νέων πανεπιστημιακών τμημάτων, όπως αυτών της Φυσικής και Μαθηματικών στην πόλη της Λαμίας (Ν. 4589/2019), η οποία και έλαβε χώρα επί διακυβέρνησης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Τέλος, αφού ευχαρίστησε για μία ακόμη φορά τους ακαδημαϊκούς και τους φοιτητές για το έργο που επιτελούν, τους προέτρεψε, παρά τις αντιξοότητες, να συνεχίζουν να επιμένουν, προασπιζόμενοι τις αξίες και τα ιδανικά τους, στην παραγωγή υψηλής επιστημονικής αξίας ερευνητικών αποτελεσμάτων, στην υλοποίηση εξωστρεφών ερευνητικών δράσεων, στην επίτευξη διακρίσεων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και στη δημιουργία ανθρώπινου δυναμικού υψηλών προσόντων το οποίο θα παραμένει, θα δραστηριοποιείται και θα βιοπορίζεται στην περιοχή της Φθιώτιδας.