Υλικά
Μερίδες: 4
700 γρ. φιλέτο παστού μπακαλιάρου, ξαλμυρισμένο* και κομμένο σε μέτρια κομμάτια
1 κιλό πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες
8 μέτρια ξερά κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
2 σκελίδες σκόρδο, σε φετάκια
1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
1/2 κουτ. σούπας κανέλα σκόνη
2 κουτ. σούπας ντοματοπελτές
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
3 φύλλα δάφνης
400 ml ελαιόλαδο
6 ολόκληροι κόκκοι μαύρο πιπέρι
1 κουτ. γλυκού αλάτι
Διαδικασία
Για τον μπακαλιάρο πλακί με πατάτες, ξεκινάμε και σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι, το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για περίπου 3-4 λεπτά.
Ρίχνουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε για 1 λεπτό.
Προσθέτουμε τον πελτέ, τη ζάχαρη και 600 ml νερό και μαγειρεύουμε μέχρι να αρχίσουν τα υγρά να κοχλάζουν.
Μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα. Ρίχνουμε τον μαϊντανό, το πιπέρι και αλάτι, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
Απλώνουμε τις πατάτες σε ένα μέτριο ταψί και από πάνω τακτοποιούμε τον μπακαλιάρο. Περιχύνουμε με τη σάλτσα. Αν η σάλτσα δεν καλύπτει τον μπακαλιάρο, τότε συμπληρώνουμε με λίγο ζεστό νερό.
Ρίχνουμε την κανέλα και τις δάφνες, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 225.